Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Prețuri și acces! Ex-directorul la Cadastru: „Puterea luată din teritoriu și adusă la ASP a fost o greșeală”

25 Iul. 2021, 13:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
25 Iul. 2021, 13:45 // Economie //  Realitatea.md

„A fost luată puterea din teritoriu și adusă la Agenția Servicii Publice și asta a fost o greșeală. Noi n-am fost împotriva reformei, reforma trebuia făcută la Registru, la toate subdiviziunile lor, dar cadastrul este o instituție specială, unde sunt condiții specifice: înregistrări, divizări, moșteniri, lucrări tehnice, lucrări cadastrale și așa mai departe. Eu cred că situația în sistemul nostru poate fi adusă în ordine în maximum jumătate de an, așa cum a fost cândva: nu erau rânduri și prețurile erau normale”. Declarațiile aparțin fostului director al Agenției Funciare Cadastru, Anatolie Ghilaș, și au fost făcute într-un interviu pentru Europa Liberă.

Și aici despre accesibilitatea cetățeanului la serviciile cadastrale. „Vedeți cum se prezintă lucrurile – trebuie să te înscrii cu o lună înainte. Bine, asta e legat și de pandemie, dar în principiu nu e normal să ți se facă o lună lucrarea. Economia nu poate aștepta. Sunt agenți economici fără extras din registru, fără evaluare. E imposibil de activat, trebuie luate credite…, dar totul se tergiversează. Nu mă laud, dar când Agenția era responsabilă de toți cei pe care îi avea în subordine, cum ar fi întreprinderea de stat Cadastru, să aprecieze alții, eu nu apreciez, dar rezultatele erau vizibile”, a explicat fostul director.

Întrebat dacă sugerează ca noua guvernare să revină la ce a fost, acesta a răspuns așa: „Ar fi o sugestie pentru noua guvernare, ca întreprinderile de stat să revină la ce a fost. Pentru că fiind în subordonarea Agenției Servicii Publice, s-a supra-concentrat la Agenția Proprietății Publice și efectul poate și este, dar eu nu-l cunosc, cred că nu-s mari rezultate deocamdată. Acuma trebuie voință politică, ca să nu spunem că ne-am întors înapoi. Ne-am întors unde e mai bine, facem ce e mai bine. Eu am luptat ca să nu fie Cadastrul concentrat, dar, cu părere de rău, n-am putut ține piept”.

„Ca director general, am fost împotriva măririi prețurilor, dar, până la urmă, au fost majorate la insistența altora. Dar am înțeles de la noua guvernare că degrabă vor fi revizuite prețurile, tarifele etc. Este obligatoriu să fie micșorate. Noi am fost de părere că dacă și mărim prețurile la servicii, să fie cu nu mai mult de 20 de procente. Că era legat de electricitate, de salarii. O să facă o revizie”, a mai punctat Anatolie Ghilaș.

Amintim că a plecat din funcția de director pe 16 iulie curent. După mai bine de 18 ani de activitate în domeniul cadastru, dintre care ultimii 10 ani în calitate de director general al Agenției Funciare și Cadastru, „am decis că a venit timpul tinerilor specialiști și îmi înaintez demisia”.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 05:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
24 Sept. 2021, 05:29 // În Lume //  Cristina Vlah

Liderul guvernării separatiste din regiunea Catalană a Spaniei, Carles Puigdemont, a fost reținut de către poliția italiană din Sardinia, informează Realitatea.md cu referire la agenția Reuters.

Potrivit sursei, Puigdemont venise din Bruxelles spre Alghero, la o expoziție internațională, ca să se întâlnească cu liderul regional al Sardiniei precum și cu ombudsmanul regiunii.

„Când a ajuns la Aeroportul din Alghero, a fost oprit de către poliția de frontieră a Italiei. Urmează să fie adus în fața magistraților Curții de Apel din Sasser, care sunt abilitați dă decidă dacă îl vor elibera sau îl vor extrăda”, se menționează într-un comunicat emis de biroul de presă al liderului Catalan.

Postul de radio din Spania, „Cadena Ser” a anunțat despre această știre, făcând trimitere la enunțul avocatului Gonzalo Boye. Acesta a confirmat reținerea lui Carles Puigdemont într-un tweet.

Spania l-a acuzat pe liderul Catalan de secessionism, după ce în 2017 a fost organizat un Referendum cu privire la independența Cataloniei față de Spania, fapt criticat dur de autoritățile din Madrid. Acel referendum a fost declarat ilegal de către instanțele judecătorești din Spania.

În martie, Parlamentul European l-a lipsit pe Puidgemont de imunitatea parlamentară, de care se bucura odată de devenise membru în 2019. Ulterior, Puidgemont a trăit într-un auto-exil, fiind stabilit în Belgia.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române