Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.1016%
 • USD
  17.8787
  -0.0006%
 • RUB
  0.2455
  0.1629%
 • RON
  4.3209
  -0.0625%
 • UAH
  0.6665
  0.015%

Ecoul alegerilor a ajuns și la Tiraspol. Krasnoselski: Au avut un caracter evolutiv, nu revoluționar ca înainte

14 Iul. 2021, 12:15
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
14 Iul. 2021, 12:15 // Politica //  Petru Beregoi

Rezultatul scrutinului parlamentar anticipat din 11 iulie curent a fost unul previzibil, declară liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care afirmă că „regiunea transnistreană rămâne deschisă spre dialog cu noua guvernare aleasă”. Declarațiile au fost făcute de liderul separatist în cadrul unei întrevederi cu așa numiții reprezentanți ai Camerei Publice din regiune, scrie presa transnistreană.

Krasnoselski este de părerea că, schimbările de după scrutinul electoral din 11 iulie au un „caracter evolutiv și nu, așa cum se întâmpla înainte, revoluționar: poporul a susținut cursul determinat de elita politică”.

Totodată, așa zisul președinte al Transnistriei a precizat că este disponibil spre dialog cu noua majoritate, care a preluat guvernarea.

„Republica Moldova ar urma să schimbe agenda de negocieri, așa cum se întâmplă după fiecare proces electoral”, precizează sursa citată.

Vadim Krasnoselski spune că este pregătit să continue negocierile și se așteaptă la intensificarea activităților în această direcție.

Amintim că, în urma scrutinului de duminică, 11 iulie, PAS a obținut o majoritate parlamentară covârșitoare acumulând 52,80%, ceea ce reprezintă 63 de mandate de deputați, învingând Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), principalul concurent electoral din toți cei 23 de contracandidați. BECS a acumulat 27,17% sau 32 de mandate de parlamentari.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 21:33
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
03 Aug. 2021, 21:33 // Economie //  Cristina Vlah

Uniunea Europeană susține continuarea reformelor în sectorul bancar din țara noastră. În acest sens, ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a discutat cu guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, și prim-viceguvernatorul Vladimir Munteanu BNM, în contextul încheierii mandatului Excelenței Sale.

Diplomatul european a menționat despre deschiderea UE de a fi alături de Republica Moldova în procesul de menținere și continuare a reformelor. Peter Michalko a subliniat importanța progresului obținut în acest sens în sectorul bancar drept o premisă esențială pentru dezvoltarea ulterioară, cu un impact social-economic hotărâtor pentru țară. În context, oficialul european a remarcat însemnătatea de a menține  independența BNM pentru asigurarea stabilității financiare.

Oficialii au discutat despre evoluțiile macrofinanciare, importanța reformelor desfășurate în sectorul financiar-bancar în ultimii ani și necesitatea mențineri unei abordări de reformă în continuare, a unui cadru investițional atractiv care să contribuie la incluziunea financiară, noile obiective ale băncii centrale ș.a.

Guvernatorul Băncii Naționale a apreciat sprijinul continuu al UE oferit Republicii Moldova pentru modernizarea sistemului-financiar bancar, menționând importanța eforturilor băncii centrale pentru valorificarea acestui suport și pe viitor. Octavian Armașu s-a mai referit la obiectivul major al BNM de fortificare a sectorului financiar-nebancar în urma transferului în următorii ani de la CNPF al unor competențe de reglementare și supraveghere a acestuia.

Discuțiile au cuprins de asemenea, realizarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care, pe termen lung, are o destinație fermă de a aduce beneficii tuturor cetățenilor țării noastre.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate