Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.0795%
 • USD
  17.8787
  -0.0459%
 • RUB
  0.2455
  0.0407%
 • RON
  4.3209
  -0.0926%
 • UAH
  0.6665
  0.03%

VIDEO 50 la 50. CALC spune că alegerile parlamentare au fost parțial libere și corecte

13 Iul. 2021, 11:18
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
13 Iul. 2021, 11:18 // Politica //  Petru Beregoi

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent au fost competitive, iar alegătorii au avut o varietate politică pentru a-și da votul pentru unul din cei 23 de concurenți electorali. Concluziile aparțin Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC), făcute publice astăzi.

Totuși, CALC spune că scrutinul a fost parțial liber și parțial corect din mai multe considerente cum ar fi: examinarea contestațiilor electorale a avut loc într-un mod defectuos, influență politică în procesul de constituire a secțiilor de votare peste hotarele țării, crearea cu întârziere a secțiilor de votare peste hotare, azuri multiple de utilizare a resurselor administrative, concurenții electorali au prezentat lacunar toate cheltuielile și s-au înregistrat 132 de cazuri de discurs de ură în mass-media și spațiul online.

Un alt aspect constatat de CALC a fost folosirea resurselor administrative, unde au fost depistate peste 290 de astfel de cazuri utilizate de către unii concurenți electorali, astfel au redus din șansele unor partide politice antrenate în cursa electorală.

Majoritatea cazurilor se referă la faptul că, funcționarii publici erau implicați în activități și agitație electorală în timpul orelor de lucru, si asumarea meritelor de un anumit concurent electoral a unor lucrări, servicii efectuate din bani publici.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 12:42
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
04 Aug. 2021, 12:42 // Politica //  Tatiana Rusnac

Consiliul municipal Chișinău sau Parlament? La această întrebare s-au gândit, aproape o lună, câțiva consilieri PAS care au acces în Parlament la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Este vorba de Alexandr Trubca, Vasile Grădinaru, Ina Coșeru, dar și Angela Munteanu-Pojoga care au decis să plece din CMC și să-și continue activitatea mai departe, la fel în folosul poporului, însă din Parlament.

La funcția de deputat a renunțat Zinaida Popa care a decis să activeze mai departe în calitate de consilier municipal din partea PAS.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă.

„Noi, cei patru consilierii care am decis să plecăm în Parlament nu vom renunța sub nici o formă să ne implicăm în problemele Chișinăului și a chișinăuenilor. Planificăm să avem o conlucrare foarte strânsă cu consilierii municipali PAS care rămân, în special pe dimensiunea legislativă. Din postura de deputați ne propunem ca în termeni foarte restrânși să venim cu niște intervenții pe domeniul legislativ, în special, în ceea ce ține de urbanism și arhitectură”, a declarat Alexandr Trubca.

Amintim că, potrivit legii, consilierii municipali au la dispoziție în jur de 30 de zile pentru a decide dacă renunță la mandatul de consilier în Consiliul municipal Chișinău și dacă acceptă sau nu funcția de deputat, pe un termen de patru ani, în viitorul Parlament al Republicii Moldova.

PAS a obținut 63 de mandate la alegerile parlamentare din 11 iulie.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate