Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

Cioloș dă de înțeles ca România să se apuce serios de lucru. „Nu are de ce să se mândrească cu succesul Maiei Sandu”

13 Iul. 2021, 11:06
 // Categoria: Opinii // Autor: 
13 Iul. 2021, 11:06 // Opinii // 

„Electoratul din România a dat de mai multe ori semnalele pe care le vedem astăzi în Republica Moldova. Dacă nu suntem în stare să pricepem că problema este a clasei politice, înseamnă că suntem predestinați să eșuăm. Dar sper ca exemplu Maiei Sandu să fie un ultim imbold care să ne trezească la realitate în ceea ce ne privește pe noi și în ceea ce avem de făcut pentru cei pe care îi numim cu emfază „frații noștri de peste Prut””. Declarațiile aparțin europarlamentarului Dacian Cioloș, liderul grupului Renew din Parlamentul European, fost prim-ministru al României, actual președinte al PLUS. Se conțin într-un editorial denumit: „România nu are de ce să se mândrească cu succesul Maiei Sandu”.

Potrivit acestuia, în prezent, Republica Moldova reușește să fie o excepție într-un trend zonal negativ, în mod asemănător într-o bună măsură cu ce a reușit România în anii trecuți prin lupta anticorupție. „Prinși într-o zonă în care corupția endemică paraliza întreaga societate, am reușit să fim o vreme un exemplu de bune practici prin DNA, condusă, poate nu întâmplător, tot de o femeie puternică și curajoasă. Acum, e rândul Republicii Moldova și al Maiei Sandu să meargă împotriva curentului populist și antieuropean și să își poziționeze țara într-un mod fără echivoc, deși nimeni nu ar fi crezut că e posibil așa ceva în urmă cu șase luni”.

„Până de curând, anunțurile colaborărilor noastre se rezumau la numărul de doze de vaccin anti-COVID sau la ajutoare financiare puse la dispoziție de București. Dacă vrem ca situația să se schimbe radical, e nevoie de o mobilizare de substanță și de durată din partea noastră. E bine să renunțăm să aplaudăm false forțe unioniste care sub un pretext național încearcă să creeze o situație incendiară”.

A comentat și rezultatul obținut de AUR – unul din partide care a mers pe ideea de uniune cu România. „Din fericire, scorul AUR la Chișinău e ridicol de mic, dar asta este insuficient atât timp cât promovăm în continuare clovni politici pe post de politicieni responsabili”

„Ar fi bine să ne întoarcem la valorile noastre și să continuăm lupta anticorupție și reforma justiției și administrației la care suntem restanți. Ar fi bine să nu confundăm interesul României cu cel al Guvernului Orban de la Budapesta și să ne construim politici la București pe agende populiste externe. La fel de potrivit ar fi să fim foarte atenți la cei pe care îi trimitem să ne reprezinte la Chișinău, de la diplomați până la jurnaliști sau analiști. Datoria noastră este, așadar, să înțelegem că trebuie să fim un partener natural și de urmat pentru Republica Moldova și că dacă noi eșuăm în proiectul nostru politic e posibil ca acest lucru să aibă repercusiuni serioase și la Chișinău”.

Editorialul integral poate fi citit pe acest link.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 12:20
 // Categoria: Sport // Autor:  Valentina Buză
02 Aug. 2021, 12:20 // Sport //  Valentina Buză

Republica Moldova va debuta în preliminariile pentru Mondialul din Australia și Noua Zeelandă pe 17 septembrie contra reprezentativei Italiei. Astfel, meciul a fost programat la Trieste, pe stadionul Nereo Rocco.

Tricolorele s-au mai întâlnit de 2 ori cu naționala Italiei în calificările Campionatului Mondial 2018. Pe 15 septembrie 2017, Moldova a fost învinsă cu 0-5, iar 6 aprilie 2018, în cel de-al doilea meci disputat la CPSM din Vadul lui Vodă, fotbalistele noastre au cedat cu 1-3. Singurul gol pentru selecționata Moldovei a fost marcat de Anastasia Toma.

Tot în septembrie, Naționala feminină va juca acasă, pe 21 septembrie, cu Elveția pe stadionul Zimbru. Ora meciului va fi stabilită ulterior.

Astfel, mai jos puteți vedea programul meciurilor naționalei Moldovei în preliminariile Campionatului Mondial 2023:

 • 17 septembrie 2021: Italia – Moldova
 • 21 septembrie 2021: Moldova – Elveția
 • 26 noiembrie 2021: România – Moldova
 • 30 noiembrie 2021: Croația – Moldova
 • 8 aprilie 2022: Moldova – Croația
 • 12 aprilie 2022: Moldova – Lituania
 • 24 iunie 2022: Moldova – România
 • 28 iunie 2022: Lituania – Moldova
 • 2 septembrie 2022: Moldova – Italia
 • 6 septembrie  2022: Elveția – Moldova

Câștigătoarele celor nouă grupe preliminare se vor califica direct la turneul final, iar chipele clasate pe locul secund vor participa în faza play-off. Europa va avea 11 sau 12 reprezentante la cea de-a 9-a ediție a Cupei Mondiale la fotbal feminin, competiția fiind găzduită în comun de Australia și Noua Zeelandă, în lunile iulie și august 2023.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate