Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Campania electorală a fost competitivă, dar afectată de o serie de încălcări. Concluziile preliminare ale experților

12 Iul. 2021, 18:30
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
12 Iul. 2021, 18:30 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost administrate eficient și într-un mod transparent de către administrația electorală. Procesul electoral, inclusiv din ziua alegerilor, s-a desfășurat, în mare parte, în conformitate cu standardele internaționale. Deși unele dintre cele mai importante decizii ale Comisiei Electorale Centrale au ridicat semne de întrebare privind imparțialitatea unor membri ai CEC, campania electorală a fost una competitivă, însă afectată de o serie de potențiale încălcări, inclusiv utilizarea abuzivă a resurselor administrative, finanțarea ilegală și cumpărarea voturilor. Acestea sunt concluziile preliminare a ENEMO (Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor Misiunea Internațională de Observare Anticipate Parlamentare din Moldova).

În cadrul conferinței de presă, Zlatko Vujovic, șeful Misiunii ENEMO, a precizat că situația media polarizată și, în mare parte părtinitoare, precum și distribuirea informațiilor false, a limitat punctele de vedere politice, prezentate alegătorilor de către candidații electorali.

„CEC a îndeplinit, în mare parte, toate condițiile și termenele legale și și-a desfășurat activitățile în mod eficient, chiar dacă s-a confruntat cu multiple provocări, cum ar fi un buget insuficient pentru finanțarea integrală a procesului electoral, organizarea secțiilor de votare în străinătate și a celor pentru alegătorii de pe malul stâng al Nistrului, cât și implementarea măsurilor de prevenire a COVID-19. În timp ce desfășurarea procesului electoral de către CEC a fost evaluată în general ca fiind profesionistă și transparentă de către majoritatea participanților, mai mulți și-au exprimat îngrijorarea că, în cazuri specifice, procesul de luare a deciziilor CEC a fost motivat politic”, a menționat Elidon Lamani, expert electoral, observator la Comisia Electorală Centrală. 

În general, s-a constatat că, situația mediatică din Republica Moldova este una pluralistă și, în același timp, polarizată, cu o lipsă de independență față de interesele politice. În timp ce majoritatea mijloacelor de informare tradiționale sunt accesibile online, televiziunea este în continuare principala sursă de informație, urmată de sursele media online și de rețelele sociale.

Experții au precizat că Misiunea ENEMO a fost formată din șapte experți ai echipei de bază și zece observatori pe termen lung care a fost constituită la data de 1 iunie. Până la data de 10 iulie, Misiunea ENEMO a organizat 738 de întâlniri cu diferite instituții și părți interesate.

Totodată, pe parcursul zilei de alegeri, observatorii ENEMO au urmărit procedurile desfășurate în 158 de secții de votare din țară, ceea ce reprezintă 7,9% din numărul total al secțiilor de votare, constituite în Moldova.

„Misiunea va rămâne în țară până la încheierea procesului electoral, pentru a urmări evoluțiile post-electorale. Un raport final, care include o evaluare completă, care va depinde parțial de desfășurarea etapelor rămase ale alegerilor, a constatărilor detaliate și a recomandărilor, va fi emis în termen de 60 de zile de la confirmarea rezultatelor alegerilor”, informează reprezentanții ENEMO. 

Misiunea de Observare a alegerilor ENEMO din data de 11 iulie 2021 a Alegerilor Parlamentare anticipate din Republica Moldova este susținuta financiar de către Delegația Uniunii Europene, Institutul Național Democratic (NDI) și Ambasada Regatului Țărilor de Jos.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 21:16
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
30 Iul. 2021, 21:16 // Politica //  Cristina Vlah

După ce au fost publicate numele a doi pretendenți la șefia Centrului Național Anticorupție (CNA), recent în presă a apărut un nou nume, care ar fi un potențial candidat la această funcție.

Potrivit publicației punctul.md, este vorba despre Iaroslav Bîtcă, șeful Direcției Asigurare Operativă a CNA. Sursa scrie că el a fost angajat al companiei de securitate a oligarhului Vlad Plahotniuc, „Argus-s SRL”. Bîtcă ar fi fost responsabil de filarea și interceptarea discuțiilor telefonice ale unor anumite persoane, în interesul lui Vlad Plahotniuc.

Potrivit surselor „Punctul pe i”, pentru numirea acestuia în funcție de șef al CNA, face lobby unul dintre factorii de decizie din PAS, cu care sunt prieteni și sunt originari din aceeași localitate.

Amintim, că anterior au fost vehiculate: numele fostului procuror anticorupție, Eugeniu Rurac, dar și cel al deputatei PAS, Olesea Stamate.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate