Curs valutar
 • EUR
  19.8777
  -0.5458%
 • USD
  17.6582
  -0.2243%
 • RUB
  0.2374
  -1.011%
 • RON
  4.0166
  -0.5627%
 • UAH
  0.6462
  -0.1083%

Campania electorală a fost competitivă, dar afectată de o serie de încălcări. Concluziile preliminare ale experților

12 Iul. 2021, 18:30
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
12 Iul. 2021, 18:30 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost administrate eficient și într-un mod transparent de către administrația electorală. Procesul electoral, inclusiv din ziua alegerilor, s-a desfășurat, în mare parte, în conformitate cu standardele internaționale. Deși unele dintre cele mai importante decizii ale Comisiei Electorale Centrale au ridicat semne de întrebare privind imparțialitatea unor membri ai CEC, campania electorală a fost una competitivă, însă afectată de o serie de potențiale încălcări, inclusiv utilizarea abuzivă a resurselor administrative, finanțarea ilegală și cumpărarea voturilor. Acestea sunt concluziile preliminare a ENEMO (Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor Misiunea Internațională de Observare Anticipate Parlamentare din Moldova).

În cadrul conferinței de presă, Zlatko Vujovic, șeful Misiunii ENEMO, a precizat că situația media polarizată și, în mare parte părtinitoare, precum și distribuirea informațiilor false, a limitat punctele de vedere politice, prezentate alegătorilor de către candidații electorali.

„CEC a îndeplinit, în mare parte, toate condițiile și termenele legale și și-a desfășurat activitățile în mod eficient, chiar dacă s-a confruntat cu multiple provocări, cum ar fi un buget insuficient pentru finanțarea integrală a procesului electoral, organizarea secțiilor de votare în străinătate și a celor pentru alegătorii de pe malul stâng al Nistrului, cât și implementarea măsurilor de prevenire a COVID-19. În timp ce desfășurarea procesului electoral de către CEC a fost evaluată în general ca fiind profesionistă și transparentă de către majoritatea participanților, mai mulți și-au exprimat îngrijorarea că, în cazuri specifice, procesul de luare a deciziilor CEC a fost motivat politic”, a menționat Elidon Lamani, expert electoral, observator la Comisia Electorală Centrală. 

În general, s-a constatat că, situația mediatică din Republica Moldova este una pluralistă și, în același timp, polarizată, cu o lipsă de independență față de interesele politice. În timp ce majoritatea mijloacelor de informare tradiționale sunt accesibile online, televiziunea este în continuare principala sursă de informație, urmată de sursele media online și de rețelele sociale.

Experții au precizat că Misiunea ENEMO a fost formată din șapte experți ai echipei de bază și zece observatori pe termen lung care a fost constituită la data de 1 iunie. Până la data de 10 iulie, Misiunea ENEMO a organizat 738 de întâlniri cu diferite instituții și părți interesate.

Totodată, pe parcursul zilei de alegeri, observatorii ENEMO au urmărit procedurile desfășurate în 158 de secții de votare din țară, ceea ce reprezintă 7,9% din numărul total al secțiilor de votare, constituite în Moldova.

„Misiunea va rămâne în țară până la încheierea procesului electoral, pentru a urmări evoluțiile post-electorale. Un raport final, care include o evaluare completă, care va depinde parțial de desfășurarea etapelor rămase ale alegerilor, a constatărilor detaliate și a recomandărilor, va fi emis în termen de 60 de zile de la confirmarea rezultatelor alegerilor”, informează reprezentanții ENEMO. 

Misiunea de Observare a alegerilor ENEMO din data de 11 iulie 2021 a Alegerilor Parlamentare anticipate din Republica Moldova este susținuta financiar de către Delegația Uniunii Europene, Institutul Național Democratic (NDI) și Ambasada Regatului Țărilor de Jos.

Realitatea Live

08 Dec. 2021, 17:53
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
08 Dec. 2021, 17:53 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Șeful Direcției Generale Urmăririi Penale a Centrului Național Anticorupție, Ghenadie Tanas a fost reținut pentru 72 de ore. Informația a fost confirmată pentru Realitatea.md de către procurorul PG, Mariana Cherpec. Tanas este vizat într-o cauză penală, pornită la 6 decembrie 2021, de către Procuratura Anticorupție pe faptul îmbogățirii ilicite.

Amintim că pe parcursul zilei de astăzi, 8 decembrie 2021, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, au efectuat mai multe acțiuni de urmărire penală în acest caz.

„Ghena” de la CNA, vizat într-o cauză penală deschisă de procurori pe faptul îmbogățirii ilicite

Potrivit presei de investigație, Ghenadie Tanas a fost subiectul mai multor investigații din anii 2017 – 2019, fiind menționat faptul că este unul dintre cei mai bogați angajați ai CNA. O investigație a Ziarului de Gardă din 2017, relevă faptul că acesta a cumpărat 40 de terenuri, a dat cu împrumut mii de euro și s-a ales cu un apartament în Chișinău.

Ghenadie Tanas este, din martie 2013, şeful Direcţiei Teritoriale Nord a CNA. Anterior, el a fost ofiţer de urmărire penală şi şef de secţie în cadrul Direcţiei Urmărire Penală a instituţiei

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală