Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.0795%
 • USD
  17.8787
  -0.0459%
 • RUB
  0.2455
  0.0407%
 • RON
  4.3209
  -0.0926%
 • UAH
  0.6665
  0.03%

Doru Petruți spulberă unele merite atribuite victoriei PAS. Regretă că un partid nu a trecut pragul electoral

12 Iul. 2021, 16:19
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
12 Iul. 2021, 16:19 // Politica //  Petru Beregoi

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a câștigat aceste alegeri înainte de desfășurarea lor. Și asta fără să facă o campanie specială, promovând doar emoția și miza anti-PSRM-Dodon („votul împotrivă”). De această opinie este Doru Petruți, directorul IMAS.

Petruți afirmă că, promisiunile electorale, indiferent ce partid le-a făcut au fost considerate de mare parte din alegători „minciuni sau foarte improbabil de a fi realizate”.

„Motivația votului rămâne preponderent încărcată negativ și cel mult un „vot util” a atârnat de o firavă speranță. Studiile complexe realizate în campanie au arătat clar tipurile de motivații și gradul de confirmare a intenției de vot în ziua scrutinului, pentru fiecare tip de votant. Alegătorii PAS au avut și emoție și miză pe 11 iulie. Miza să schimbe Parlamentul și să înlăture PSRM de la putere și emoția anti-Dodon. Alegătorul PSRM nu a avut nici emoție, nici miză, însă a avut disciplină și o parte au mers la vot. Aceste alegeri nu au fost despre campanie, despre idei, programe electorale sau dezbateri, acesta a fost un referendum emoțional de validare al mandatului doamnei Maia Sandu”, consideră Doru Petruți.

Directorul IMAS menționează că, e bine de știut că, alegerile se pierd sau se câștigă cu mult timp înainte de campanie, deși majoritatea politicienilor cred cu tărie că alegerile se câștigă în campanie.

„Ca și la alegerile prezidențiale din 2020, și la aceste alegeri, rezultatul s-a știut cu destul timp înainte. Campaniile electorale în Moldova vor schimba tot mai puțin, dar asta nu înseamnă că ele nu trebuie derulate. Și, încă ceva, electoratul din Moldova s-a maturizat și o parte mică din el mai poate fi fentat. Știu că mulți nu digerați ușor punctele mele de vedere, dar asta mi-au spus mie datele studiilor bazate pe opiniile oamenilor din Moldova. Deci, nu sunt opiniile mele personale, eu doar încerc să la analizez într-o formă coerentă și utilă”, a notat sociologul.

Din punct de vedere personal, Doru Petruți afirmă că, regretă că Platforma DA nu a trecut pragul, deși a avut cea mai bună listă în primii 10 candidați la funcția de deputat, după părerea sa.

„Cum spuneam mai sus, alegerile nu sunt despre competență, meritocrație, filtre de integritate etc. Drept dovadă că și câștigătorii de azi au cam renunțat la ele și s-au bazat pe emoție și miză. Sper (deși am spus că nu mai investesc absolut nici o speranță în politic) să se oprească declinul din ultimii 2 ani și în alți 1-2 ani să apară primele rezultate bune pentru cât mai mulți cetățeni moldoveni, iar la următoarele alegeri să votăm „pentru”, a conchis Doru Petruți.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 12:42
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
04 Aug. 2021, 12:42 // Politica //  Tatiana Rusnac

Consiliul municipal Chișinău sau Parlament? La această întrebare s-au gândit aproape o lună câțiva consilieri PAS care au acces în Parlament la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Așadar, Alexandr Trubca, Vasile Grădinaru, Ina Coșeru, dar și Angela Munteanu-Pojoga au decis să plece din CMC și să-și continue activitatea în folosul poporului din Parlament.

La funcția de deputat a renunțat însă Zinaida Popa,

Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă.

Amintim că, potrivit legii, consilierii municipali au la dispoziție în jur de 30 de zile pentru a decide dacă renunță la mandatul de consilier în Consiliul municipal Chișinău și dacă acceptă sau nu funcția de deputat, pe un termen de patru ani, în viitorul Parlament al Republicii Moldova.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate