Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.0795%
 • USD
  17.8787
  -0.0459%
 • RUB
  0.2455
  0.0407%
 • RON
  4.3209
  -0.0926%
 • UAH
  0.6665
  0.03%

Dodon acceptă eșecul! A felicitat-o pe Sandu. „Aveți pârghiile să dați dovadă că timpurile bune vin nu doar pentru PAS”

12 Iul. 2021, 12:49
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
12 Iul. 2021, 12:49 // Politica //  Realitatea.md

Deși are prognoze pesimiste cu referire la activitatea PAS, socialistul Igor Dodon a acceptat eșecul rezultatelor preliminare ale alegerilor parlamentare anticipate de duminica trecută, 11 iulie curent. Mai multe declarații au fost făcute în cadrul primei conferințe de presă, după scrutin, susținut la sediul PSRM, fără comunistul Vladimir Voronin. A felicitat atât contracandidații PAS, cât și pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Vor mai depune contestații? Vor mai protesta? Se vor despărți în Parlament în PSRM și PCRM? O serie de întrebări au răsunat din partea jurnaliștilor. 

„Aceasta este democrația. Noi percep acest rezultat ca o normă firească a democrației. Nu vedem nimic straniu. Oamenii și-au dorit schimbarea și au obținut-o. Felicit pe cei din PAS și pe Maia Sandu pentru rezultatul obținut. Începând de azi, au toată puterea în stat, și președinte, și Parlament, și Guvern, și Curtea Constituțională… Este un stat captiv din alt punct de vedere. Sincere felicitări, succese”, a declarat Igor Dodon.

În același timp, a avertizat că, în calitate de opoziție, comuniștii și socialiștii, la fel ca și cetățenii Republicii Moldova, au mari așteptări de la guvernare. „Noi vom fi în opoziție, bine pregătită, responsabilă și vom urmări atent să-și îndeplinească promisiunile electorale”.

Mai mult, colegii săi deja pregătesc proiecte de inițiativă și așteaptă prima ședință a Parlamentului ca să le supună votului.

„Noi vom sta la paza integrității și suveranității. Stimați viitori colegi de Parlament, vă îndem foarte rapid, nu este timp, în decurs de câteva săptămâni să trecem toate procedurile juridice. Urgent să fie numit Guvernul și să ne apucăm de lucru. Încă o dată felicitări. Aveți toate pârghiile să dați dovadă că timpurile bune vin nu doar pentru PAS, dar și pentru Republica Moldova”, a conchis Igor Dodon.

Cât despre contestații, socialistul a declarat că azi-mâine se decid, iar la proteste deocamdată renunță.

 

Potrivit rezultatelor preliminare, PAS a acumulat 52,69% din voturi, BeCS – 27,26%, iar Partidul Șor – 5,75%, ceea ce înseamnă că primul partid ar obține 63 de mandate de deputat, adică va deține majoritatea parlamentară; Comuniștii și Socialiștii împreună – 32 de mandate, iar Partidul Șor – 6 mandate.

La alegerile parlamentare din 11 iulie, cetățenii au ales între 23 concurenți electorali – 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. La urne s-au prezentat 1 265 de milioane de alegători sau 44,56% din totalul votanților înscriși în listele electorale. Peste hotare au votat peste 212 mii de moldoveni.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 12:42
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
04 Aug. 2021, 12:42 // Politica //  Tatiana Rusnac

Consiliul municipal Chișinău sau Parlament? La această întrebare s-au gândit, aproape o lună, câțiva consilieri PAS care au acces în Parlament la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Este vorba de Alexandr Trubca, Vasile Grădinaru, Ina Coșeru, dar și Angela Munteanu-Pojoga care au decis să plece din CMC și să-și continue activitatea mai departe, la fel în folosul poporului, însă din Parlament.

La funcția de deputat a renunțat Zinaida Popa care a decis să activeze mai departe în calitate de consilier municipal din partea PAS.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă.

„Noi, cei patru consilierii care am decis să plecăm în Parlament nu vom renunța sub nici o formă să ne implicăm în problemele Chișinăului și a chișinăuenilor. Planificăm să avem o conlucrare foarte strânsă cu consilierii municipali PAS care rămân, în special pe dimensiunea legislativă. Din postura de deputați ne propunem ca în termeni foarte restrânși să venim cu niște intervenții pe domeniul legislativ”, a declarat Alexandr Trubca.

Amintim că, potrivit legii, consilierii municipali au la dispoziție în jur de 30 de zile pentru a decide dacă renunță la mandatul de consilier în Consiliul municipal Chișinău și dacă acceptă sau nu funcția de deputat, pe un termen de patru ani, în viitorul Parlament al Republicii Moldova.

PAS a obținut 63 de mandate la alegerile parlamentare din 11 iulie.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate