Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Cu mesaj de mulțumire pentru deputații „vechi” și îndemn pentru cei „noi”. Greceanîi a ieșit „la rampă”

12 Iul. 2021, 18:27
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
12 Iul. 2021, 18:27 // Politica //  Petru Beregoi

Președinta Parlamentului, care își scurge ultimele zile de mandat, Zinaida Greceanîi, a adresat astăzi un mesaj de mulțumire pentru toți deputații din Legislatura a X-a, care în curând își vor încheia mandatul, imediat după validarea scrutinului nou parlamentar și totodată le-a trimis și un mesaj noilor deputați aleși, care-și așteaptă validarea mandatului.

„După ce s-au calmat spiritele electorale, iar componența viitorului Parlament este aproape evidentă, aș dori să adresez colegilor deputați din Legislatura a X-a sincere mulțumiri pentru colaborarea desfășurată, iar viitorilor deputați – felicitări și urări de succese în munca pentru binele țării. Mandatul Parlamentului de Legislatura a X a fost incomplet, dar și extrem de dificil. Mai mult de jumătate din această perioadă a fost marcată de pandemie. Pentru prima oară Parlamentul țării, prin Hotărârea  adoptată la 17 martie 2020, a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Mulțumesc deputaților și Secretariatului Parlamentului și pentru acea donație de aproape un milion de lei în vederea dotării spitalelor și susținerea lucrătorilor medicali, dar și pentru înțelegerea de care au dovadă atunci când am dispus returnarea în bugetul public a 10 mln de lei din bugetul instituției noastre pentru susținerea sistemului medical”, a scris Greceanîi.

Totodată, Greaceanîi precizează că, în pofida pandemiei, Parlamentul de legislatura a X a reușit o performanță prind adoptarea inițiativelor legislative prioritare pentru această perioadă dificilă.

„A fost pentru noi toți o experiență fără precedent – fiecare a venit cu inițiative pe care le credea mai bune în această situație de criză, dar nimeni nu a fost indiferent. În pofida restricțiilor pandemice, Parlamentul de Legislatura a X a adoptat peste 500 de acte normative din toate domeniile, convocându-se în 76 de ședințe plenare. Este simbolic faptul că printre primele acte votate a fost Hotărârea privind adoptarea Declarației cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova, act prin care se punea capăt regimului oligarhic. Sper că acest exercițiu va fi și pe viitor un avertisment pentru orice tentativă de a institui dictatura în țara noastră”, mai afirmă Zinaida Greceanîi.

În pofida circumstanțelor în care a fost declanșat, actualul scrutin parlamentar a făcut parte a proceselor democratice firești într-un stat de drept, notează președinta Parlamentului.

„Sper ca noua componență a Parlamentului să reprezinte cu demnitate voia poporului și să se conducă în activitate exclusiv de această voință și de legea supremă a statului. Stimați candidați la funcțiile de deputat în noua Legislatură, orice forță politică ați reprezenta, vă îndemn să puneți în capul mesei interesele țării noastre și cetățenilor ei.  Iar sarcina este foarte grea – oamenii așteaptă progrese în toate domeniile, în primul rând, în cele strategice: economie, sănătate, învățământ, justiție, securitate. Sunt încrezută că toți deputații nou aleși vor conștientiza responsabilitatea ce le va revine lor și membrilor viitorului Cabinet de miniștri. Vă îndemn, stimați viitori colegi, să ascultați de oameni – cetățenii au investit încredere în noi, acum trebuie să facem față așteptărilor lor, cât de înalte ar fi”, conchide Greceanîi.

Precizăm că, Parlamentul de Legislatura a X a fost ales la 24 februarie 2019, fără a i se oferi posibilitatea să-și ducă mandatul până la final din cauza organizării și desfășurării alegerilor parlamentare anticipate.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 17:58
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 17:58 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Incendiile continuă să se dezlănțuie în șase provincii ale Turciei. Flăcările s-au apropiat de stațiunile populare Antalya, Marmaris și Side. De asemenea, parcurile forestiere și câmpurile adiacente orașelor sunt în flăcări.

Zeci de elicoptere și sute de autospeciale de pompieri luptă împotriva incendiului.

Se știe deja despre patru morți, aproximativ două sute de persoane s-au adresat spitalelor pentru ajutor.

Realitatea.md amintește că, după incendiile puternice înregistrate în ultimele zile în sudul Turciei, pe litoralul Mării Mediterane, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene vin cu un anunț important pentru cetățenii moldoveni.

Autoritățile de la noi îndeamnă oamenii să respecte anunţurile autorităţilor locale și să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit.

La fel, responsabilii îndeamnă cei plecați în vacanță să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate şi deplasarea în zone afectate de incendii.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate