Curs valutar
 • EUR
  21.6340
  0.563%
 • USD
  17.7903
  -0.1624%
 • RUB
  0.2405
  0.0416%
 • RON
  4.3910
  0.5488%
 • UAH
  0.6431
  0.171%

Amenzi de milioane de lei și controale. Ciocoi: S-a descoperit o rețea întreagă, care oferă teste false la Covid-19

13 Apr. 2021, 20:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Valentina Buză
13 Apr. 2021, 20:10 // Politica //  Valentina Buză

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a anunțat că în urma verificărilor de către colaboratorii forțelor de ordine, au fost amendați cetățenii noștri cu amenzi care însumează cifra de 4,5 mln de lei. Din această sumă, 1,2 mln de lei deja au fost achitați, informează Realitatea.md.

Printre neregulile depistate de către colaboratorii Ministerului de Interne este și prezentarea testelor falsificate la COVID-19. „ Sunt 122 teste Covid false, lucru care trezește îngrijorare. Colegii de la Ministerul de Interne ne-a comunicat că deja există o rețea întreagă, care oferă contra cost teste negative, pentru a putea fi utilizate la intrarea nu doar în R Moldova, ci și în alte țări. Bănuiesc că fac bani grei pe falsificarea testelor COVID. Un test din ăsta, potrivit informației, poate ajunge de la 50 euro – până la 100 euro per bucată. Nu știu dacă se merită. Mai bine de făcut un test veritabil, decât de riscat cu astfel de falsificări”, a declarat Aureliu Ciocoi în urma ședinței Centrului Unic de comandă a Stării de Urgență.

Potrivit informațiilor, în autoizolare au fost verificate 10 292 de personae, care au intrat în țară și nu aveau testul COVID, ei completând fișa epidemiologică. Din momentul instaurării stării de urgență, de la 1 aprilie, până la ora actuală, în R Moldova au intrat aproape 70 mii de concetățeni practic din toate colțurile lumii.

De asemenea, în ultimele câteva zile au fost monitorizate 15 945 de întreprinderi, 3070 unități de transport și verificate 1 385 lăcașe de cult. Potrivit celor de la MAI, slujbele religioase în incinta lăcașelor de cult sau în aer liber în general au respectat cerințele epidemiologilor.

Șeful interimar al Executivului a mai spus că ANSP a efectuat 27 de controale inopinate și a identificat 5 neconformități. „Ciudat este că din acestea –  3 sunt instituții medicale, lucru care după mine nu are nicio scuză. Fiind în pandemie, în stare de urgență, avem 3 instituții medicale care s-au dovedit a fi neconforme cu rigorile impuse. Mi s-a spus că sunt instituții private: cabinete stomatologice, sau de alt gen. Dar nu sunt instituții publice, unde sper că se respectă rigorile sanitar-epidemiologice. Și 2 instituții prescolare, lucru care la fel este grav. Este vorba despre grădinițe, este vorba despre copii mici, unde normele sanitare ar fi trebuit să fie foarte mult respectate”, a mai adăugat Aureliu Ciocoi.

Realitatea Live

Ședința Cabinetului de Miniștri, prezidată de premierul interimar Aureliu Ciocoi
Declarații de presă după întrevederea președintelui Maia Sandu cu ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton
Grupul parlamentar ”PRO MOLDOVA” susține o conferință de presă
Prezentarea Ghidului pentru furnizorii de servicii media privind Codul Serviciilor Media Audiovizuale
Ședința Consiliului Audiovizualului, din 12 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 12 mai 2021
Deputatul ACUM PLATFORMA DA, Arina Spătaru, susține o conferință privind proiectul de lege privind întreținerea și protecția animalelor de companie
Conferință de presă cu privire la aderarea Partidului Popular Românesc (PPR) la proiectul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Conferința de presă „Judecătorii corupți susțin compania Braus Imobiliare S.R.L. în construcțiile ilegale de pe Mircea cel Bătrân 15, punând în pericol viața a peste 300 de familii”
12 Mai 2021, 17:48
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
12 Mai 2021, 17:48 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Evaluarea elevilor din clasa a IV-a din Capitală a început astăzi, 12 mai, cu testarea la Limba și literatura română (alolingvi). În următoarele zile, elevii vor fi testați la limba și literatura maternă (ucraineană/bulgară), la limba de instruire și matematică.

Anunțul a fost făcut de către Direcția generală educație, tineret și sport.

Într-un comunicat de presă emis de DGETS se precizează că testele sunt elaborate de Ministerul Educației, cu scopul de a verifica dacă elevii au însușit elementele prevăzute de curriculum pentru final de ciclu primar.

Potrivit Ordinului MECC, evaluările vor fi avea loc în perioada 12 mai-20 mai:

 • Limba română (alolingvi) – probă orală – 12 mai (miercuri);
 • Limba și literatura maternă (ucraineană/bulgară) – 14 mai (vineri);
 • Limba de instruire – 18 mai (marți);
 • Matematica – 20 mai (joi).

Directorii instituțiilor de învățământ vor recepționa, la adresa de e-mail a instituției, variantele electronice a testelor, a baremelor de corectare și a centralizatoarelor, transmise de către DGETS imediat după recepționarea acestora de la Agenția Națională de Curriculum și Evaluare, mai anunță DGETS.

Examenele sunt fără taxă, atât pentru elevii instituţiilor publice, cât şi pentru cei din instituțiile private.

 
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație