Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Analiștii politici critică ultima Hotărâre CEC: O decizie partizană, are afiliere de partid foarte clară

24 Iun. 2021, 07:07
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
24 Iun. 2021, 07:07 // Politica //  Petru Cosoi

Decizia Comisiei Electorale Centrale de a deschide 150 de secții de vot pentru diaspora la alegerile din iulie, după ce instanțele judecătorești au obligat CEC-ul să deschisă nu mai puțin de 190 de secții de vot, este criticată dur de unii comentatori politici.

„Este o decizie partizană care vorbește despre faptul că CEC are afiliere de partid foarte clară. Acest lucru nu s-a făcut din dragoste pentru legislația electorală. Cât timp cât nu ne vom învăța să-i taxăm pe cei care ignoră poziția cetățenilor, atât timp ei se vor comporta cu noi în acest mod”, a spus Anatol Țăranu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV citat de către IPN.

Experții în domeniul electoral spun că, deși contrară deciziei instanței de judecată, hotărârea CEC este una definitivă.

„Am convingerea că nu se va mai reveni la această problemă, pentru că nu mai avem timp. Sper că diplomații noștri, reprezentanții Ministerului de Externe deja lucrează cu autoritățile statelor unde avem cetățeni de-ai noștri. S-a decis ca să fie deschise 150 doar pentru că pentru atâtea secții au fost bugetați bani, în pofida decizie instanței. Codul Electoral prevede că decizia finală aparține CEC-ului. Acum ministerul trebuie să lucreze eficient cu autoritățile țărilor gazdă”, a spus Igor Boțan.

Reprezentanții Platfomei DA cer procuraturii să se implică în acest caz și să-i sancționeze pe membrii CEC, inclusiv penal, pentru neexecutarea hotărârii instanței de judecată.

„Este continuarea unui sabotaj cras din partea CEC-ului, care a devenit complet controlată de doi agenți ai lui Igor Dodon, Lebedinschi și Filipov. Nu știu dacă acolo a fost pusă în aplicare metoda „culiocului”, aceste aspecte trebuie să le examineze Procuratura. Tehnic deja este complicat să mai schimbi ceva, a rămas puțin timp, dar nimeni nu a anulat responsabilitatea administrativă și penală pentru neexecutarea hotărârii instanței”, a spus vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari (Platforma DA).

La 22 iunie Curtea Supremă de Justiție a menținut în vigoare decizia Curții de Apel Chișinău care obliga CEC-ul să deschidă pentru alegerile din iulie nu mai puțin de 190 de secții de vot în străinătate. Decizia CEC de a deschide 150 de secții a avut la bază devizul de cheltuieli estimativ elaborat pentru organizarea și desfășurarea scrutinului.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 21:39
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 21:39 // Societate //  Cristina Vlah

În Republica Moldova, până în prezent au fost administrate aproape 1 milion de doze de vaccinuri contra Covid-19, informează Realitatea.md. Mai exact este vorba despre cifra de 992 873 de doze.

Per total, sunt 459 911 persoane, care au primit două doze de vaccinuri.

Lider la capitolul vaccinare este municipiul Chișinău, unde au fost administrate 223 334 de doze de vaccinuri. În Strășeni au fost administrate peste 16 mii de doze, în Ungheni 16 467 doze, în Soroca 16 909 doze. În Autonomia Găgăuză au fost administrate 51 644 de doze.

Cele mai puține doze au fost administrate în Basarabeasca – 3610 doze, iar în Taraclia – 4241 doze.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid