Curs valutar
  • EUR
    21.2832
    0%
  • USD
    17.9234
    0%
  • RUB
    0.2450
    0%
  • RON
    4.3242
    0%
  • UAH
    0.6668
    0%

Maia Sandu, la 31 de ani de la aprobarea Declarației de Suveranitate: Democrația trebuie apărată în fiecare zi

23 Iun. 2021, 16:56
 // Categoria: Slider // Autor:  Petru Beregoi
23 Iun. 2021, 16:56 // Slider //  Petru Beregoi

La 31 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate a Republicii Moldova, președinta țării, Maia Sandu a venit cu un mesaj dedicat evenimentului de cotitură, prin care țara noastră a devenit ca stat suveran.

„31 de ani în urmă, în ziua de 23 iunie, deputații Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești au adoptat Declarația de Suveranitate. Era un eveniment politic major, care semnala un prim pas în constituirea viitorului stat Republica Moldova. Prin acest pas, de rând cu balticii, ucrainenii, georgienii sau rușii, Moldova renunța la totalitarism și trecea la valorile statului democratic. Fiecare dintre cele 15 foste republici sovietice și-a valorificat de propria manieră Suveranitatea obținută. Pentru Republica Moldova, ca și acum 31 de ani, aceasta este „condiția firească și necesară a existenței statalității”, documentul ce proclamă supremația legii și stipulează caracterul unitar și indivizibil al statului”, a scris Sandu pe Facebook.

Maia Sandu afirmă că, democrația trebuie apărată zi de zi, în contextul în care Moldova se consultă cu multiple amenințări privind integritatea teritorială a acesteia.

„Evenimentele prin care a trecut de atunci țara noastră, inclusiv tentativele de instaurare a unui regim autoritar sau cele de capturare a statului și instituțiilor în folosul unor interese particulare sau de grup, ne spun că democrația trebuie apărată în fiecare zi, iar libertatea nu este doar o declarație. Și democrația, și libertatea înseamnă luptă continuă. O luptă în care trebuie să învingă dreptul cetățeanului de a decide liber și nesilit de nimeni asupra propriului prezent și viitor. Despre aceasta este și îmi doresc să fie în continuare Suveranitatea noastră”, conchide Maia Sandu.

Precizăm că, în anul 1990, în această zi, la prima sesiune a Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste (RSS) Moldova, de legislatură a XII-a, a fost adoptată Declarația de Suveranitate. Documentul stipula, în mod clar, supremația legilor în RSS Moldova și prevedea dreptul suveran de a ține relații diplomatice cu alte țări. Ulterior, documentul a stat la baza elaborării Constituției, care, până astăzi, este Legea Supremă a Republicii Moldova.

Dragi cititori, scurt, clar și la subiect, vă invităm să vă abonați și la canalul nostru de Telegram! Vă punem la dispoziție știri de ultimă oră și sinteze scurte care însumează cele mai importante știri ale zilei. https://t.me/realitateamd

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate