Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

VIDEO Ce a primit Serviciul Vamal din partea Germaniei. Vor fi transportați câinii dresați în serviciul de frontieră

23 Iun. 2021, 16:55
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
23 Iun. 2021, 16:55 // Societate //  Valentina Buză

Germania a donat un autoturism Serviciului Vamal pentru transportarea câinilor dresați aflați în serviciu la frontieră. În context, Serviciul Vamal beneficiază, în continuare, de asistența tehnică și metodologică din partea Republicii Federale Germania.

Astfel, ceremonia de donație a avut loc astăzi, 23 iunie 2021, iar autoturismul este destinat Centrului chinologic al Vămii, fiind dotat cu volieră și echipamentul necesar pentru a putea fi utilizat de inspectorii chinologi.

Așadar, va fi sporit potențialul operațional de reacție și intervenție al echipelor canine, care aduc o contribuție semnificativă în prevenirea și combaterea contrabandei și a altor fraude vamale transfrontaliere.

În discursul său, Directorul Serviciului Vamal, Sergiu Burduja a mulțumit pentru asistența oferită de partea germană pe tot parcursul perioadei de colaborare.

„Apreciem foarte mult bunele relații de cooperare vamală moldo-germană și aducem sincere mulțumiri Republicii Federale Germania că, și în această perioadă dificilă de pandemie, este alături de Serviciul Vamal în sprijinirea eforturilor de consolidare a capacităților funcționale pentru securizarea frontierei și facilitarea comerțului internațional.”

Ambasadorului Republicii Federale Germania în RM, E.S. Angela Ganninger a declarat că Serviciul Vamal din Republica Moldova se află, începând cu semnarea Acordului de Asociere cu UE, într-un proces mare de restructurare.

Eforturile sunt menite să transforme Serviciul Vamal în unul modern, orientat pe servicii, care va simplifica participarea economiei moldoveneşti la comerţul global şi va garanta veniturile statului. Mă bucură în mod deosebit suportul activității Centrului chinologic prin donarea de către Serviciul vamal federal a unui vehicul pentru transportarea câinilor de serviciu în valoare de aproape trei sute de mii de lei. Preşedinta Direcţiei Generale Vamă din Germania, doamna Hercher şi eu sperăm că acest vehicul va face lupta dumneavoastră pentru combaterea contrabandei şi mai eficientă. În acelaşi timp, mă bucur să vă informez că și alte donații de la Direcția Generală Vamă așteaptă să fie livrate în Republica Moldova. Vorbesc despre două utilaje radiografice staţionare şi două vehicule radiografice mobile”, a menționat E.S. Angela Ganninger.

La finele evenimentului, inspectorii chinologi și patrupezii instruiți de aceștia au prezentat demonstrații de dresaj canin, cu elemente de ascultare și acrobații.

Potrivit datelor din primele 5 luni ale anului curent, din totalul cazurilor de depistare a țigaretelor de către organul vamal, aproximativ 50% au fost realizate cu ajutorul echipelor canine ale instituției.

NOTĂ: În cadrul cooperării vamale moldo-germane, Serviciul Vamal a mai beneficiat din partea Germaniei, prin intermediul Atașatului vamal, de o donație a banilor tocați, în valută străină, utilizați ca material didactic pentru instruirea câinilor specializați în detectarea banilor cash, fiind organizate și mai multe vizite de lucru reciproce în Moldova și Germania privind schimbul de experiență în domeniul antifraudă vamală, inclusiv pe linia activității chinologice.


Realitatea Live

27 Iul. 2021, 20:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 20:20 // În Lume //  Cristina Vlah

După ani de așteptare, situl din România Roșia Montană a fost inclus în patrimoniul universal UNESCO, informează Realitatea.md. Decizia a fost luată astăzi de către Comitetul Patrimoniului Mondial, întrunit la China, în cea de-a 44-a sesiune.

Pe 4 ianuarie 2016, ministerul Culturii din România a depus dosarul Roșia Montană la UNESCO.

Potrivit informațiilor oficiale, valoarea universală a peisajului cultural minier Roșia Montană conține ”cel mai semnificativ, extins și divers din punct de vedere tehnic complex minier aurifer subteran roman cunoscut în lume la ora actuală, datând din perioada ocupației romane a Daciei (106-271 EN)”.

„În aceste momente, sărbătorim alături de comunitatea locală din Roșia Montană, a căror rezistență și determinare au inspirat o lume întreagă. Azi, toate eforturile lor sunt încununate cu cea mai importantă distincție culturală pe care o poate primi un loc de pe acest pământ: ”Outstanding Universal Value” (”Valoare Universală Excepțională”) în Patrimoniul Mondial UNESCO”, se menționează pe pagina de facebook dedicată locației.

Acest sit a fost legat de numeroase scandaluri, după ce compania Gabriel Resources a obţinut în anul 1999 o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur de la Roşia Montană, în care compania canadiană deţine o participaţie de 80,69%, iar compania minieră de stat Minvest Deva deţine 19,31%. În acest sens, au fost organizate și acțiuni de proteste, românii cerând ca să fie stopate lucrările de extracție din acea zonă.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid