Curs valutar
 • EUR
  21.2647
  -0.174%
 • USD
  18.0769
  0.0725%
 • RUB
  0.2457
  0.407%
 • RON
  4.3206
  -0.1366%
 • UAH
  0.6685
  0.5834%

Jurist: CEC este sub călcâiul politicienilor. Există întrebări serioase cu privire la legalitatea hotărârii

24 Iun. 2021, 06:57
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Petru Cosoi
24 Iun. 2021, 06:57 // Alegeri //  Petru Cosoi

Vladislav Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova susține că hotărârile judecătorești cu privire la deschiderea a 190 de secții de vot peste hotare și decizia CEC de a deschide doar 150 nu „se pupă”sub nicio formă. În opinia juristului, acest fapt este un indicator „clar că CEC este sub călcâiul politicienilor”.

Chiar dacă există întrebări serioase cu privire la legalitatea hotărârii CEC, nu cred că ultima mai poate fi anulată în justiție și deschise mai multe secții – pur si simplu nu mai este timp – până la alegeri au rămas doar 18 zile. Pentru a deschide o secție nouă de vot nu e chiar așa de simplu. Chiar și 18 zile e foarte puțin, susține Gribincea,

Totuși, preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova menționează că situația nu este deloc îmbucurătoare, însă în patru țări urmează a fi trimise mai multe buletine decât s-a votat în total în diasporă la prezidențiale în turul 2.

Judecând pur matematic în funcție de numărul secțiilor propuse, rezultă că în Germania, Marea Britanie și Franța vor fi trimise câte circa 50,000 de buletine, de două ori mai mult decât s-a votat în turul 2 la prezidențiale. Peste 130,000 de buletine vor fi trimise doar în Italia, cu 50,000 de buletine mai mult decât s-a votat la prezidențiale. Doar în aceste 4 țări vor fi trimise mai multe buletine decât s-a votat în total în diasporă la prezidențiale în turul 2. Întrebarea mea este dacă diaspora din cele 4 țări din va ieși la vot pentru a folosi cel puțin 75% din aceste buletine? Apropo, în turul 2 al prezidențialelor în cele 4 țări au votat 60% din alegătorii din diasporă. Dacă în diasporă vor fi exprimate mai mult de 220,000 de voturi, aceasta ar putea fi determinant pentru componența viitorului Guvern.

Realitatea.md amintește că în urma modificărilor CEC din 23 iunie, în Germania vor fi 11 secții de vot, la scrutinul prezidențial au fost 6. În Marea Britanie de asemenea vor fi 11, la prezidențiale au fost 7, inclusiv 5 în Londra și 2 în Northampton. În Franța vor fi 10, inclusiv 5 în regiunea Paris. În Italia vor fi 31 în loc de 29 de secții.

Realitatea Live

25 Iul. 2021, 21:38
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Iul. 2021, 21:38 // Societate //  Realitatea.md

Politicianul Oazu Nantoi ar fi suferit un accident cu parașuta în Bulgaria. Cel puțin această informație a făcut-o publică pe Facebook jurnalistul Petru Clej duminică, 25 iulie curent, pe la ora 17:00. Ulterior, pe surse s-a tot confirmat zvonul, ca într-un final să se afle că acesta va fi adus la Chișinău cu un echipaj SMURD.

„Oazu Nantoi a avut un accident de parașutism în Bulgaria și este transportat de SMURD la Chișinău în stare destul de gravă”, a scris Petru Clej.

Reprezentanți din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au putut doar să ne confirme că, într-adevăr, noaptea urmează să fie asigurat transportatea unui cetățean al Republicii Moldova din Bulgaria spre Chișinău.

Anul trecut, Oazu Nantoi a stabilit propriul record. A făcut cel de-al 2000-lea salt cu parașuta. În timp ce făcea studii la Politehnică, a fost selecționat în echipa Moldovei la parașutism. După o întrerupere de 31 de ani, în 2004, a reluat săriturile cu parașuta.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid