Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

Astăzi este marcată Ziua națională a Iei. Curiozități despre ie

24 Iun. 2021, 06:47
 // Categoria: Life // Autor:  Cristina Vlah
24 Iun. 2021, 06:47 // Life //  Cristina Vlah

Ziua Universală a Iei este sărbătorită anual la 24 iunie, de sărbătoarea Sânzienelor, sau Drăgaica, informează Realitatea.md. Această sărbătoare a fost instituită în 2013, la propunerea comunității „La Blouse Roumaine”.

Știați că modele de ie românească au fost purtate de către vedete de talie mondială, precum: Adele, Nicole Kidman, Halle Berry? Mai mult, ia națională a servit drept inspirație pentru colecții întregi de ținute create de designeri internaționali, precum: Tom Ford, Yves Saint Lorent, Jean Paul Gaultier, Philippe Guilet. Ultimul chiar a creat colecția Guilet 2012 – inspirată în întregime de portul popular românesc.

Ia este o cămașă populară femeiască, cusută din pânză naturală de bumbac, in sau borangic, și brodată cu ornamente tradiționale românești. Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natură. De obicei sunt dungi verticale brodate – numite „râuri”, sau dungi oblice sau ”ie cu stele”. De asemenea, există varianta iei brodată în spic, acestea făcând parte din costumul de nuntă din Moldova. Culorile folosite la broderie erau două sau trei, dar se broda și cu o singură culoare, de obicei negru.

Modelele broderiilor și podoabelor diferă de la o zonă la alta de la Nistru până în zonele vestice ale arealului de răspândire a etniei românești. În Moldova s-au purtat în special râurii costișați – adică oblici. În sud, s-au purtat râuri în șiruri verticale. Pe ambele maluri ale Oltului și în Oltenia, s-au purtat mai mult râurii “înfurcați” ca niște ramuri (furci) care pleacă dintr-un ax de simetrie numit “cosoi”.

Mai multe personalități regale au purtat cu mândrie costumul tradițional românesc, printre care se evidențiază: Printesa Ileana, Principesa Elena, Regina Maria. Majestatea Sa Regina Maria a adus ia la un nou nivel, transformând-o în piesă vestimentară populară și peste hotarele țării.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 12:02
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
02 Aug. 2021, 12:02 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Având în vedere neprezentarea inculpatului Veaceslav Platon la ședința de judecată, în speța vizând rejudecarea dosarului în care este acuzat de ”corupere activă” și ”escrocherie”, procurorul din cadrul Procuraturii Anticorupție a solicitat astăzi magistraților aplicarea în privința acestuia a măsurii preventive – arestul cu anunțarea în căutare pentru reținere și executarea măsuri preventive.

Solicitarea procurorului este bazată pe informațiile prezentate de Poliția de Frontieră, care confirmă faptul lipsei inculpatului de pe teritoriul țării.

Examinarea demersului procurorului este fixată pentru astăzi, 2 august 2021, ora 16:00 la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Menționăm că, în dimineața zilei de astăzi urma să fie examinat dosarul, întors la 30.01.2020 de Curtea de Apel Chișinău la rejudecare, în care Veaceslav Platon este acuzat că în decembrie 2016 ar fi comis coruperea activă a doi gardieni din cadrul Detaşamentului cu Destinaţie Specială ,,Pantera” al Departamentului Instituţiilor Penitenciare care asigurau paza şi escortarea acestuia în instanțele de judecată.

De asemenea, acesta mai este acuzat și de faptul că în 2016, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni la trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor interpuși, a organizat sustragerea banilor deţinuţi pe conturile companiilor.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate