Curs valutar
 • EUR
  19.8942
  -1.613%
 • USD
  18.5295
  -0.3103%
 • RUB
  0.2415
  -1.0766%
 • RON
  4.0379
  -1.7336%
 • UAH
  0.5017
  -0.3189%

Analiză Expert Grup: Avantajele și dezavantajele eliminării regimului duty-free

04 Oct. 2022, 12:55
 // Categoria: Economie // Autor:  Victoria Laur
04 Oct. 2022, 12:55 // Economie //  Victoria Laur

Expert Grup a analizat proiectul de lege referitor la magazinele Duty-Free și a constatat că abolirea regimului de comerț de acest gen poate fi susținută, însă ar putea aduce nu atât avantaje, cât dezavantaje. Experții susțin că beneficiile ar apărea dacă la asemenea puncte de comercializare renunță toate țările, însă Moldova nu trebuie să fie pionier în acest sens.

Ce sunt magazinele duty-free?

Conform legislației curente a Republicii Moldova, magazinele duty-free reprezintă magazine licenţiate, amplasate în aeroporturile internaţionale, la bordul aeronavelor sau la punctele internaţionale de trecere a frontierei de stat, în care se comercializează cu amănuntul, sub supraveghere vamală, mărfuri persoanelor care se află în călătorie internaţională, precizează experții. Plasarea și comercializarea mărfurilor în magazinul duty-free amplasat în zona plecării de pe teritoriul Republicii Moldova se efectuează fără perceperea drepturilor de import, însă magazinelor amplasate în zona intrării pe teritoriul Republicii Moldova aceste facilități nu se aplică din 01.01.2020, cu excepția agenților economici care la acel moment deja dețineau licența pentru activitatea magazinelor duty-free (aceștia au continuat să beneficieze de facilități până la expirarea termenului de valabilitate al licenței). De asemenea, conform noului Cod vamal ce va intra în vigoare din 01.01.2023, magazinele duty-free nu vor mai putea fi amplasate la punctele terestre de trecere a frontierei de stat.

Potrivit modificărilor propuse, din lista regimurilor vamale speciale se exclude plasarea mărfurilor în magazinele duty-free, se abrogă secțiunea din Codul vamal care definește și descrie activitatea magazinelor duty-free, din Codul fiscal se elimină scutirile de TVA și accize prevăzute pentru aceste magazine, iar din Legea cu privire la tariful vamal – scutirea de taxa vamală. Totodată, din Nomenclatorul actelor permisive eliberate pentru practicarea activității de întreprinzător se exclud licențele acordate pentru activitatea magazinelor duty-free, rezultatul practic fiind abolirea completă a regimului duty-free în Republica Moldova (cu permisiunea ca magazinele să funcționeze în continuare ca magazine obișnuite).

 

Argumente și contraargumente

„Argumentarea necesității de a elabora proiectul de act normativ sus-menționat, formulată de autori în nota informativă, include un șir de considerente valide. (…) Argumentarea proiectului include și referințe la unele aspecte care, la o examinare mai minuțioasă, nu-i susțin cauza și omite alte aspecte relevante. Astfel, autorii denunță inechitatea față de comercianții obișnuiți care nu beneficiază de statutul de duty-free și nu sunt exceptați de la plata anumitor taxe și impozite. Dar scutirile acordate magazinelor duty-free reprezintă o inechitate în aceeași măsură ca și scutirile acordate exportatorilor în general. O caracteristică comună a majorității sistemelor fiscale este că nu se percep taxe pe bunurile exportate pentru a nu le dezavantaja comparativ cu bunurile din alte țări și pentru a evita impozitarea dublă, presupunându-se că în țara de destinație ele oricum vor fi impozitate conform regulilor fiscale din țara respectivă. (…)

O altă obiecție a autorilor proiectului față de magazinele duty-free este că, în pofida scutirilor, prețurile în ele nu sunt vizibil mai joase decât în alte magazine. Fără a confirma sau a infirma această situație, în absența datelor statistice, putem evalua cauzele care pot contribui la o asemenea stare de lucruri. Așteptarea populară este că prețurile bunurilor la magazinele duty-free vor fi mai mici ca la comercianții obișnuiți aproximativ cu suma scutirilor, dar relația dintre prețuri nu este simplă. Prețurile bunurilor la magazinele duty-free sunt influențate de mai mulți factori, printre care prețurile din străinătate, adică din alte aeroporturi spre care zboară pasagerii, precum și de prezența concurenței domestice. (…) Putem conchide că problema care trebuie abordată nu este regimul duty-free per se, ci necesitatea de a dezvolta în Republica Moldova un mediu concurențial sănătos și de a îmbunătăți capacitățile instituțiilor statului pentru a putea asigura un climat de afaceri favorabil concurenței.

Un argument adus împotriva magazinelor duty-free este și acela că ele pot fi o sursă semnificativă de contrabandă. Aici trebuie de menționat că eforturile făcute anterior, precum ar fi eliminarea magazinelor duty-free din zona intrării pe teritoriul Republicii Moldova, precum și excluderea, începând cu 01.01.2023, a magazinelor amplasate la punctele terestre de trecere a frontierei de stat din regimul duty-free, înseamnă că problema menționată este în mare parte soluționată, pentru că teritoriul aeroportului este un spațiu relativ ușor de controlat. (…) Pentru a nu admite contrabanda prin intermediul magazinelor duty-free din aeroport este suficient de aplicat cadrul normativ existent și de continuat eforturile de descurajare a comportamentului corupțional în cadrul administrării vamale”, se arată în analiză.

Cum a abolit UE regimul duty-free?

Experții mai afirmă că în nota informativă la proiectul propus de lege se face referință la experiența Uniunii Europene, care a abolit regimul duty-free în 1999, circumstanțele, însă, diferă de cele din țara noastră. Bunăoară, regimul duty-free a fost abolit în interiorul UE, dar a fost păstrat pentru călătoriile cu destinația în afara UE. Comunitatea a avut o perioadă de tranziție de șapte ani și jumătate de la luarea deciziei în 1991 până la intrarea ei în vigoare în 1999, pentru a permite operatorilor și furnizorilor magazinelor duty-free să exploreze modalități alternative de desfășurare a activității, iar proiectul din Moldova prevede că activitatea lor va fi eliminată într-un an.

„În cele din urmă, dar cel mai important, autorii proiectului de lege intenționează să încaseze venituri fiscale suplimentare ca urmare a eliminării facilităților pentru magazinele duty-free. Pentru anul 2022, aceste facilități sunt estimate în nota informativă la cel puțin 2 miliarde lei anual. În absența datelor deschise despre valoarea și tipul mărfurilor vândute de magazinele duty-free nu putem verifica dacă această estimare este corectă”, consideră experții, estimând că veniturile suplimentare la buget în urma abolirii complete a regimului duty-free vor putea ajunge la maximum 0.4 miliarde lei anual, iar călătorii vor cumpăra din magazinele din alte state aceleași produse, iar business-ul duty-free pur și simplu se va muta din Moldova în alte țări. Fostele magazine din țara noastră vor deveni puncte comerciale obișnuite, vor înregistra profituri mai mici și vor achita impozite mai reduse din activitatea de întreprinzător.

„Bunăstarea globală s-ar îmbunătăți dacă țările lumii în mod colectiv ar renunța la magazinele duty-free, dar Moldova nu trebuie să fie pionier în această privință. Renunțarea unilaterală la regimul duty-free nu doar nu-i va aduce beneficii fiscale, ci și îi va dezavantaja aeroportul în concurența internațională pentru pasageri. Astfel, coordonarea cu alte țări din regiune este indispensabilă abolirii. Eliminarea de către UE a regimului duty-free pentru călătoriile interne este un exemplu de astfel de abolire coordonată. Recomandarea este ca Moldova să negocieze cu alte țări renunțarea sincronă la magazinele duty-free, iar până atunci să aplice alte măsuri pentru atenuarea inconvenientelor legate de funcționarea lor”, punctează analiza.

Analiza integrală poate fi accesată aici.

Realitatea Live

Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
27 Mart. 2023, 10:13
 // Categoria: Societate // Autor:  Victoria Laur
27 Mart. 2023, 10:13 // Societate //  Victoria Laur

Bărbatul din Anenii Noi care și-a violat nepoțica de 1 an și 8 luni a fost condamnat. Instanța a dispus pedeapsă de 25 de ani de pușcărie pentru individ.

Conform Procuraturii, în perioada 2011-2012, acesta își violase și fiica, care nu împlinise încă 14 ani. În iulie 2022, individul a venit în ospeție la femeie după ce, fiind în stare de ebrietate, se certase cu actuala soție.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Fiica i-a permis să doarmă în locuință, iar bărbatul a scos nepoțica din pătuț, a violat-o și a lăsat-o însângerată la podea. Mama s-a trezit de la plânsetele micuței, a alertat vecinii, ambulanța și Poliția.

Bărbatul a refuzat să facă declarații pe caz. În privința sa, instanța a menținut măsura preventivă de arest preventiv, până la intrarea sentinței de condamnare în vigoare.

Cazul copilei violate la Anenii Noi a devenit de rezonanță. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, acuza doctorii că nu au acționat conform protocoalelor și a dispus anchetă. Conform ei, micuța a fost purtată pe la trei spitale și examinată de medici diferiți. În urma verificărilor, mai mulți funcționari ua fost sancționați și mustrați.

Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală