Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

Analiză: Moldova trebuie să își revadă sistemul de securitate și apărare națională

18 Iun. 2021, 14:26
 // Categoria: Opinii // Autor:  Nicu Popescu și Viorel Cibotaru
18 Iun. 2021, 14:26 // Opinii //  Nicu Popescu și Viorel Cibotaru

Procesele politice din ultimul timp din Republica Moldova, alegerile prezidențiale, dar și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate vorbesc de un sprijin popular masiv pentru lupta cu corupția, reformatarea clasei politice, ieșirea din lanțul de crize: sanitară, economică, socială, ecologică, demografică. Acest deziderat de schimbare dictează și un curs de reformare profundă a instituțiilor statului, inclusiv a sectorului de securitate și apărare națională. Părerile aparțin lui Viorel Cibotaru, director executiv al Institutului European de Studii Politice din Moldova, și Nicu Popescu, directorul programului Europa Lărgită în cadrul oficiului de la Paris a Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR).

„Republica Moldova, pe termen scurt, trebuie să valorifice cadrul de cooperare regională cu Ucraina și Georgia, cooperarea internațională cu UE și SUA, dar și potențialul relațiilor de parteneriat cu NATO pentru evaluarea riscurilor, creșterea capacităților pentru contractarea eventualelor amenințări de securitate și interferențe militare convenționale și hibride”, este de părere Nicu Popescu.

Autorii menționează că, în prima fază, este necesară investiția într-un sistem complex, modern și sofisticat de revizuire pentru a asigura cunoașterea și anticiparea mișcărilor adversarului potențial, în paralel cu construcția rezilienței Republicii Moldova fața de diverse atacuri și interferențe externe la adresa securității, suveranității și integrității teritoriale a țări. Acesta presupune regândirea structurii Armatei Naționale, care să fie mult mai suplă, din care să dispară componentele inutile și să apară capabilități și oameni pregătiți să folosească tehnica modernă pentru apărarea teritoriului național, cetățenii și integritatea statală.

„Acțiunea reclamă declanșarea, sub egida Președinției Republicii Moldova, a unui proces amplu de reconfigurare a sistemului integrat de securitate și apărare națională. Dar este esențial ca acest proces să fie ghidat de autoritățile naționale competente în sectorul de securității și apărării naționale, cum este în primul rând Ministerul Apărării și Serviciul de informație și Securitate care la rândul lor trebuie de urgență reformatate și capacitate”,  menționează Viorel Cibotaru.

Potrivit autorului, procesul de reformă a sectorului de securitate are nevoie de implicarea inclusivă a tutor actorilor politici pro-reformă, autorităților, societății civile, experților naționali, dar și a partenerilor internaționali ai Republicii Moldova, care să asiste autoritățile naționale cu metodologii, expertiză și asistență tehnica necesară.

Experții sugerează crearea unei Platforme publice de probleme de securitate și apărare, de discutare și elaborare a ideilor și propunerilor pentru reforma sectorului de securitate, crearea unor comitete de consultare pe lângă președintele Republicii Moldova și sub egida Consiliului Suprem de Securitate, grupuri de coordonare interinstituțională pe probleme cum ar fi cooperarea internațională în domeniul securității internaționale.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 13:55
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
02 Aug. 2021, 13:55 // Societate //  Valentina Buză

Un bărbat și o femeie cu vârstele de 36 și 49 de ani, locuitori ai Capitalei au fost reținuți. Potrivit informațiilor, ambii nu sunt la prima abatere anterior fiind judecați pentru infracțiuni analogice, iar audiați, aceștia și-au recunoscut vina.

În primul caz, suspectul în vârstă de 36 de ani în timp ce se afla pe strada Armenească, în mod tainic a sustras din buzunarul unui unui bărbat în vârstă de 31 de ani telefonul mobil „OPPO”. Prejudiciul părții vătămate a fost estimat la 4000 de lei.

Totodată,  al doilea caz a avut loc pe teritoriul unei piețe amplasată pe strada Independenței din sectorul Botanica, unde femeia în vârstă de 49 de ani, pe ascuns a sustras din geantă portmoneul în care se aflau mijloace bănești în sumă totală de 3200 lei, ce aparțin unui bărbat în vârstă de 72 de ani.

Aceștia sunt cercetați penal în stare de libertate pentru „Pungășie”, faptă care conform legislației penale în vigoare, se pedepsește cu amendă în mărime de până la 42 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la doi ani.

În context, Poliţia Capitalei recomandă cetăţenilor:

 • Când aşteptaţi mijlocul de transport public la staţie, acordaţi maximă atenţie persoanelor ce au un comportament suspect, lângă DVS.
 • Pregătiţi din timp banii pentru achitarea călătoriei , înainte de a urca în transport.
 • Evitaţi să citiţi în timpul călătoriei, deoarece puteţi deveni ţinta hoţului de buzunare.
 • Evitaţi să păstraţi banii în buzunarele din spate.
 • Nu uitaţi, majoritatea hoţilor de buzunare sunt permanent îmbrăcaţi elegant, şi pot avea o vârstă diferită.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate