Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

ANSP: Majoritatea persoanelor vaccinate sunt bărbați, iar peste 70%, persoanele trecute de 50 de ani

08 Iun. 2021, 11:56
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
08 Iun. 2021, 11:56 // Actualitate //  Valentina Buză

Începând cu data de 2 martie, în țara noastră demarează campanie de vaccinare împotriva COVID-19. Astfel, potrivit informațiilor prezentate de Ministerul Sănătății, în Republica Moldova, au fost administrate deja peste 480 de mii doze.

Aproximativ 82% din lucrătorii medicali sunt vaccinați cu o singură doză, iar cu ambele doze 68%.

Majoritatea persoanelor vaccinate o prezintă bărbații, alcătuind 60% din populația vaccinată, iar peste 70% din populația vaccinată o prezintă persoanele peste 50 de ani.

Totodată, 363 de persoane au fost testate pozitiv la COVID-19 după vaccinare, asta constituind 0,1% din totalul celor imunizați. În cazul acestor persoane, semnele clinice au apărut la 12 zile după prima doză.

De asemenea, circa 95% din cetățenii imunizați au avut reacții adverse și forme ușoare, pe când 5% din populație au suferit forme moderate.

Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează că, în 217 țări din întreaga lume, demarează campanii de imunizare. Până acum, la nivel global au fost administrate peste două miliarde de doze de vaccin anti-COVID, iar în total, circa 6,1% din populația din întreaga lume a fost imunizată.

„Informați-vă, mergeți la vaccin, pentru că doar prin vaccinare vom reuși să topăm pandemia în țara noastră”, a menționat Ninel Revenco, președinta Comitetului național de experți în imunizare.

Realitatea Live

25 Iun. 2021, 15:27
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
25 Iun. 2021, 15:27 // În Lume //  Realitatea.md

Newyorkezii non-binari nu mai trebuie să se identifice ca bărbaţi sau femei pe documentele emise de stat, inclusiv permise de conducere şi certificate de naştere. Actul privind recunoaşterea genului („The Gender Recognition Act”), semnat, joi, pentru a deveni lege de guvernatorul Andrew Cuomo la un eveniment de aniversare a 10 ani de la legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex de către New York, asigură că documentele oficiale guvernamentale în acest stat reflectă identitatea persoanelor transgender, non-binare şi intersex.

În virtutea legii, newyorkezii îşi pot identifica sexul pe baza documentelor personale de identificare emise de stat, inclusiv licenţe şi permise, cu un „X”.

„Astăzi sărbătorim iubirea şi egalitatea”, a declarat Daniel O’Donnell, membru al Adunării statului New York (D-Manhattan) într-un comunicat. „La aniversarea a 10 ani a egalităţii în căsătorie, putem privi înapoi cu mândrie pentru a vedea cum acea victorie a pus bazele unui deceniu de progrese pentru a proteja şi sprijini comunitatea LGBTQ”, a adăugat el.

Potrivit susţinătorilor, noua lege va face mai sigură şi mai simplă procedura de modificare a numelui sau a desemnării sexului. De asemenea, persoanele care înaintează o petiţie unei instanţe sau actualizează un document de identificare îşi vor putea atesta identitatea de gen fără a fi nevoie să aducă dovezi medicale.

„Fiecare newyorkez ar trebui să fie recunoscut drept ce este de către guvernul său. Dar astăzi încă este incredibil de greu pentru mulţi newyorkezi să obţină documentele de identitate de care au nevoie pentru a călători, pentru a găsi un loc de muncă şi chiar să meargă la şcoală. Această lege va schimba situaţia, devenind mai uşor pentru newyorkezii nonconformi, transgender, non-binari şi intersex – inclusiv minorii – să obţină acte de identitate ce reflectă cu acurateţe identitatea lor”, a declarat senatorul democrat Brad Hoylman (Manhattan).

În trecut, o schimbare de nume în New York trebuia aprobată de instanţă şi apoi publicată cel puţin o dată într-un ziar în termen de 60 de zile.

„The Gender Recognition Act” protejează petiţionarii prin eliminarea cerinţei de publicare. De asemenea, face posibilă solicitarea în instanţă a schimbării categoriei de sex a unei persoane sau recunoaşterii identităţii de gen, asigurându-se confidenţialitatea solicitantului, pentru a elimina teama de represalii.

În plus, legea ce intră în vigoare în 180 de zile simplifică procesul de modificare a certificatului de naştere şi permite utilizarea termenului părinte” pentru prima dată.

New York City permite deja persoanelor să-şi actualizeze certificatul de naştere şi să selecteze o opţiune „X” non-binară. Statul vecin New Jersey a adăugat opţiunea de gen neutru „X” pentru permisele de conducere şi cărţile de identitate în aprilie.

Cuomo, care marchează adesea recunoaşterea căsătoriei între persoane de acelaşi sex ca fiind una dintre realizările de vârf ale mandatului său până acum, a lăudat New Yorkul ca „lider progresist”, în remarcile sale făcute joi – dar fără a menţiona că Vermont, Massachusetts şi chiar Iowa au recunoscut legal căsătoria gay înainte de Empire State (porecla statului New York n.r.).

„America este o lucrare în curs de desfăşurare, dar New Yorkul se află în frunte. Curajul nostru este cel ce continuă să impulsioneze schimbarea şi acel vis al egalităţii, şi ne susţine pentru a face următorul pas înainte”, a afirmat el.

 
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția „De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția „De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională