Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0%
 • USD
  18.1428
  0%
 • RUB
  0.1888
  0%
 • RON
  3.8869
  0%
 • UAH
  0.4912
  0%

Aprecieri pozitive a reformelor înfăptuite și promisiuni de susținere pentru CEC din partea Consiliului Europei

22 Iun. 2022, 17:49
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
22 Iun. 2022, 17:49 // Politica //  Petru Beregoi

Consiliul Europei (CoE) va oferi suport Comisiei Electorale Centrale (CEC) în procesul de ajustarea cadrului normativ intern, informarea cetățenilor și altor subiecți electorali cu privire la modificarea Codului electoral și a legislației conexe, implementarea concepției de digitalizare a proceselor electorale din Moldova, inclusiv pilotarea votării prin internet, consolidarea capacităților CEC cu privire la supravegherea și controlul finanțării campaniilor electorale și a partidelor politice, dar și elaborarea planului strategic al CEC pentru perioada 2024-2028. Asigurările au fost date de către șeful-adjunct al Direcție pentru alegeri și democrație participativă din cadrul CoE, Franck Daeschler, aflat într-o vizită în Republica Moldova.

Președinta CEC, Angelica Caraman, a apreciat interesul organizației pentru perfecționarea practicii și legislației electorale din țara noastră și a manifestat gratitudine pentru colaborarea intensă și productivă în cadrul proiectului, datorită căruia scopurile planificate sunt realizate calitativ și eficient.

Printre principalele realizări ale CEC pe parcursul anului curent, realizate cu asistența CoE, se regăsesc: analiza  listelor electorale utilizate în cadrul alegerilor din ultimele scrutine naționale și formularea unor recomandări pentru perfecționarea procesului de gestionare a acestora, elaborarea metodologiei pentru noua subdiviziune CEC ce va fi responsabilă de supravegherea și controlul finanțării politice, oferirea expertizei internaționale pentru elaborarea concepției pentru digitalizarea proceselor electorale din Moldova, dezvoltarea sistemelor informaționale ale instituției, consolidarea capacităților CEC prin facilitarea schimbului de experiență cu Georgia.

Franck Daeschler a apreciat „pozitiv rezultatele obținute de CEC”, inclusiv în domeniul reformării legislației electorale, menționând că acest proces „urmează să fie unul continuu, pentru a răspunde prompt la schimbările care au loc, dar și pentru a anticipa eventualele provocări în organizarea alegerilor”.

Totodată, s-a arătat interesat în continuarea oferirii suportului Republicii Moldova pentru perfecționarea proceselor electorale, în conformitate cu obiectivele CEC, care corespund recomandărilor Comisiei de la Veneția și celor ale misiunilor de observare a alegerilor.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Sept. 2023, 19:00
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2023, 19:00 // Life //  Realitatea.md

Dacă îți place să cultivi trandafiri în grădină, mai mult ca sigur ți-ai pus problema îngrijirii lor în sezonul rece. În rândurile de mai jos poți afla care este secretul la care trebuie să apelezi pentru a te bucura de trandafiri înfloriți până toamna târziu. Cum trebuie să procedezi pentru ca florile să nu moară.

Cum menții trandafirii înfloriți toamna

Fără o îngrijire adecvată în sezonul de toamnă, majoritatea trandafirilor nu supraviețuiesc iernii. Vremea poate deveni destul de rece și, dacă nu aplici tratamentul adecvat plantelor, până la primăvară pot muri rapid. Dacă nu știi cum să-ți pregătești florile pentru lunile reci, ai ajuns la locul potrivit.

În luna septembrie nu se recomandă o tăiere excesivă a trandafirilor. Este bine însă să îndepărtezi frunzele moarte sau bolnave. Asigură-te că folosești un foarfece adecvat acestei sarcini și nu încerca să smulgi direct de pe tulpină rămășițele deteriorate. Acestea pot deveni puncte de dezvoltare a bolilor.

Există o tehnică la care trebuie să apelezi pentru a te asigura că trandafirii din grădină vor fi înfloriți până toamna târziu. La final de septembrie, taie ramurile cu flori ofilite. Acestea încep să formeze fructul care consumă energia a circa trei noi flori ce ar putea să apară.

Așadar, dacă vrei ca tufele de trandafiri din grădina ta să fie pline de flori până la finalul sezonului de toamnă, îndepărtează ramurile cu flori ofilite. Îndepărtează, de asemenea, lăstarii sălbatici care cresc dedesubtul altoiului. Altfel, plantele vor fi sufocate.

Cum îngrijești trandafirii în sezonul rece

Fără îndoială, mulciul nu îți este străin, dacă obișnuiești să ai grijă de plantele din grădină de ceva vreme. Nu numai că oferi nutrienți importanți florilor, dar în sezonul rece stratul de mulci acționează și ca un fel de izolație pentru rădăcinile plantelor.

Pentru a-ți proteja trandafirii din grădină, pune în jur de 10-12 centimentri de mulci de înaltă calitate în jurul bazei tufelor. Ai mare grijă să acoperi bine altoiul, altfel, când temperaturile scad drastic, riști ca plantele să se deterioreze și să nu se mențină în formă până la primăvară.

Trebuie subliniat că trandafirii cățărători au nevoie de îngrijiri speciale în sezonul de toamnă. Asta pentru că tulpinile lor pot fi rapid deteriorate de vânturi puternice, mai ales în timpul iernii. Pentru a le oferi protecția necesară, îndoaie ușor tulpinile și așază-le la pământ.

Fixează tulppinile trandafirilor cățărători din grădină cu țăruși sau leagă-le între ele. Deasupra, așază o bucată de pânză de iută, apoi acoperă tulpinile cu un strat subțire de mulci.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală