Ziua Internațională a Apei este marcată, anual, pe 22 martie. Obiectivul acestei zile este de a sensibiliza populaţia atât în privinţa potenţialului pentru o cooperare extinsă, cât şi asupra răspunsurilor la provocările cu care se confruntă managementul resurselor de apă, având în vedere creşterea cererii de acces la apă şi la serviciile în domeniu.
În Republica Moldova, această zi se sărbătorește din anul 1993, cu scopul aducerii în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor. Potrivit Apă-Canal Chișinău, 748 de milioane de oameni încă nu au acces la surse sigure de apă potabilă și 2,5 miliarde de persoane nu au acces la facilități privind salubritatea.
„La nivel global utilizarea apei a crescut de peste două ori mai repede decât populația în ultimul secol, iar cererea de apă ar putea depăși cu 40% oferta către anul 2030. Astfel, este necesar de consolidat eforturile pentru atenuarea efectelor negative asupra resurselor de apă”, a comunicat S.A. „Apă-Canal Chișinău“.
În regiunea europeană a OMS, peste 63 de milioane de oameni au obținut acces la servicii de apă potabilă și 84 de milioane de persoane la servicii de salubrizare între anii 2000 și 2017. Cu toate acestea, peste 16 milioane de persoane încă nu au acces la apă potabilă de bază și mai mult de 31 de milioane de oameni au nevoie de salubrizare de bază. Inegalități semnificative persistă între zonele rurale și urbane și între oamenii bogați și săraci, locuitorii din mediul rural, cei mai săraci fiind și cei mai dezavantajați.
„În acest context, condiţiile obligatorii pentru asigurarea unei ape potabile de calitate sunt protecţia sursei de apă potabilă, însuşirea unor cunoştinţe generale privind apa potabilă şi informarea privind calitatea apei potabile consumate”, subliniază Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
Campania Zilei Mondiale a Apei din 2021 generează o conversație publică globală pe rețelele de socializare despre modul în care oamenii apreciază apa pentru toate utilizările sale. Scopul este de a crea o înțelegere mai cuprinzătoare a modului în care apa este evaluată în contexte diferite, astfel încât să putem proteja această resursă prețioasă pentru toată lumea.