Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Astăzi se decide soarta motoarele pe diesel și benzină în UE. Blocul le-ar putea interzice în următorii ani

14 Iul. 2021, 09:25
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Petru Cosoi
14 Iul. 2021, 09:25 // Sci-tech //  Petru Cosoi

Comisia Europeană va anunța miercuri pachetul de propuneri care să ducă la scăderea drastică a emisiilor de CO2, iar ca parte a acestui pachet, mașinile pe benzină și cele diesel ar putea să fie interzise la vânzare în maxim două decenii. Mai multe companii auto mari au anunțat că vor vinde doar mașini electrice în Europa din 2030, dar vor ca guvernele să stimuleze creșterea rețelei de încărcare, dar și să ofere subvenții cumpărătorilor.

Oficialii UE vor să stabilească o dată clară după care constructorii nu vor mai avea voie să vândă în UE mașini pe benzină și motorină, ci doar electrice. Anul 2035 ar putea fi o astfel de dată, dar sunt țări care se opun. Cei de la UE ar vrea ca această dată să fie clar înainte de anul 2050.

În UE s-au vândut anul trecut peste 538.000 de mașini full-electrice și numărul va crește de la an la an, astfel că până în 2040 gamele constructorilor vor fi aproape complet electrificate. Întrebarea este dacă UE va impune o țintă înainte de 2040, scrie Hotnews.

Constructorii vor ca statele să finanțeze construirea unor rețele cât mai mari de puncte de încărcare și vor să știe și dacă mașinile hibride plug-in vor fi și ele interzise, pentru că unele companii au investit mult în tehnologia aceasta și nu vor ca aceste investiții să fi fost în van.

Mulți oameni consideră că UE exagerează, forțând publicul să treacă la mașini electrice (care sunt mai scumpe decât cele convenționale și nu au autonomie mare).

Pe piața europeană există peste 30 de modele full-electrice și anul acesta intră și Dacia Spring. Autonomia rămâne o problemă la mașinile electrice, pentru că la cele Entry este undeva între 150 și 200 km.

Ținta actuală este ca emisiile de CO2 să se reducă până în 2030 cu 37,5% față de nivelul din prezent, dar este de așteptat ca acest procent să devină mai dur: 50 60%.

Pachetul de propuneri va fi dezbătut luni de zile și va trebui aprobat de statele membre și de Parlamentul European. Cu siguranță propunerile vor întâlni opoziție dură.

Cele mai vândute mașini electrice în Europa anul trecut au fost Renault Zoe, Tesla Model 3, Volkswagen ID3, Hyundai Kona EV, Volkswagen e-Golf, Peugeot e-208, Nissan Leaf, Kia Niro EV, Audi e-Tron și BMW i3.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate