Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Vaccinarea ar putea deveni obligatorie în Moldova! Pe ce categorii de oameni a „pus ochiul” Guvernul

14 Iul. 2021, 09:25
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
14 Iul. 2021, 09:25 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

După ce specialiștii din sănătate au tras, ieri, un semnal de alarmă privind apariția tulpinilor derivate – Delta, Delta+ și Lambda în Moldova, tulpini care se manifestă mult mai agresiv în comparație cu cele anterioare, premierul țării a convocat, aseară, Consiliul consultativ de sănătate publică pe lângă Prim-ministru.

În cadrul ședinței s-a discutat despre importanța intensificării procesului de imunizare a populației, aceasta fiind singura soluție de depășire a crizei pandemice.

De asemenea, la aceeași ședință s-a pus în discuție posibilitatea recurgerii la vaccinarea obligatorie a unor categorii profesionale, activitatea cărora presupune contactul direct cu cetățenii, decizie care, deocamdată, nu a fost aprobată în versiune finală.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în scurt timp vor fi stabilite noi măsuri de gestiune a situației epidemiologice determinate de răspândirea noilor tulpini ale SARS-CoV-2.

„În ceea ce privește acoperirea vaccinală, doar 9,14% din numărul populației generale s-a vaccinat cu ambele doze, iar 14,31% au o singură doză administrată. În rândul lucrătorilor medicali, rata imunizării cu ambele doze se ridică la 80,02%. Din volumul total de 1 248 090 de doze de vaccin recepționate de țara noastră, de la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent – au fost utilizate 803 049 doze”, se arată în comunicat.

Cea mai mică rată de vaccinare în rândul populației se atestă în continuare în regiunea Transnistreană și UTA Găgăuzia, mai anunță responsabilii.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate