Curs valutar
 • EUR
  21.2186
  -0.3129%
 • USD
  17.9987
  -0.2834%
 • RUB
  0.2441
  0.2048%
 • RON
  4.3131
  -0.2736%
 • UAH
  0.6695
  0.1494%

Expert, despre tulpina Delta de COVID, foarte contagioasă: O avem cel puțin de vreo 3 săptămâni. Când vin restricțiile

13 Iul. 2021, 14:41
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
13 Iul. 2021, 14:41 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

Din cauza variantei Delta a virusului, care este foarte contagioasă și poate provoca forme grave și decese, în august se așteaptă o creștere a numărului de infectări cu COVID-19. Specialiștii din sănătate, anunță că, riscul de infectare cu noile tulpini este foarte ridicat, întrucât este perioada estivală și oamenii călătoresc în număr mare, o bună parte a cazurilor noi de infectare în Republica Moldova fiind de import. 

Contactată de Realitatea.md, Ala Tocarciuc, expert internațional în sănătate publică, ne-a spus că există probabilitatea că un următor val al pandemiei ar putea începe mai devreme decât în august, pe la sfârșit de iulie, deoarece avem un flux mare de oameni, care circulă înafara țării și pentru că noua tulpină Delta este foarte contagioasă.

Cum apreciați actuala situație pandemică din țară? 

-Cred că suntem acum pe sfârșitul valului precedent și începutul valului nou de pandemie. Republica Moldova a trecut prin valul tulpinii Alpha dar încă nu am intrat în valul Delta. Chiar dacă avem, posibil, cazuri de infectare cu Delta aduse în țară, încă nu a luat amploare acest val. Părerea mea este că noi o să începem să creștem mai degrabă decât în august, pe la sfârșit de iulie, deoarece avem un flux mare de oameni, care circulă în afara țării și pentru că această tulpină Delta este foarte contagioasă. Viteza ei de răspândire este extrem de mare. Avem o rată mică de vaccinare și o rată scăzută de imunitate colectivă.

Credeți că numărul cazurilor a scăzut în iunie pe fundalul vaccinării sau pentru că e sezonul de vară?

-Nu. Cred că a fost determinat de faptul că în comunitate circulau tulpinile vechi, pe care mulți oameni le-au întâlnit deja, trecând prin boală. 

Cine este responsabil de faptul că lumea a uitat de cele mai esențiale măsuri anti-COVID? 

Cred că noi toți. Oamenii s-au relaxat, așteaptă decizii de la autorități, dar cele din urmă au alte preocupări. Cu toții purtăm responsabilitate de ceea ce va fi.

Ce ar trebui să facă autoritățile pentru a nu admite un nou val de Covid?

-Ar trebui să aplice niște restricții, precum în țările în care Delta deja a intrat. Este și un material factologic care poate fi studiat și analizat, de văzut în câte zile acest val se amplifică, din momentul intrării în țară. 

Cum credeți, de cât timp s-a infiltrat tulpina Delta și în Moldova?

-Eu cred că noi o avem cel puțin de vreo 3-4 săptămâni, pentru că, chiar la mijlocul lunii iunie, când a avut loc creșterea cazurilor de infectări în Rusia, noi am început să avem cazuri de import din Rusia. Presupun că acele cazuri erau determinate de tulpina Delta.

Când ar urma să avem noi restricții? 

-Depinde cum va fi evoluția pandemică. Dacă începem să creștem, în două săptămâni, s-ar cere și acum să avem restricții bine stabilite. Să purtăm măștile de protecție cel puțin în încăperi și în transportul public, în spațiile închise unde nu se prea menține distanța socială. Astfel, restricții mai severe vor fi instaurate când va crește numărul de infectări. De menționat este că numărul deja crește. Anterior, numărul cazurilor extrem de grave scăzuse, iar acum, avem parte de o creștere a acestora, iar în fiecare zi, sunt raportate câte 2-3 decese. Presupunerea mea este că nu toate persoanele bolnave ajung la medic sau efectuează testele. Mulți încearcă să se vindece singuri, cei care au mai trecut prin COVID consideră că știu ce tratament trebuie să urmeze. Doar când ajung la forme mai complicate deja se adresează la medici.

Referitor la procesul de vaccinare. Ce interpretări i-ați da? Ritmul, procentajul, reticența cetățenilor?

-Comparativ, se desfășoară mai rapid decât în Ucraina, țara în care societatea se aseamănă, mai mult sau mai puțin cu cea de la noi, dar mai încet decât în România. Eu aș fi așteptat ca procesul să se desfășoare mai intens. Noi nu am avut o tendință de creștere a vitezei de vaccinare. Au fost „valuri” în procesul de imunizare a cetățenilor, neavând o creștere stabilă a persoanelor vaccinate. Faptul că noi nu avem o listă de așteptare a oamenilor care își doresc să se vaccineze, demonstrează ceea că în viitorul apropiat, nu se va schimba radical numărul cetățenilor vaccinați. Oamenii ar trebui ori să se înscrie în listele de vaccinare pentru un anumit vaccin, ori să se vaccineze cu primul vaccin disponibil. Cu părere de rău, nu vedem această tendință nici în rânduri mari la vaccinare, nici liste de așteptare pentru unele vaccinuri. Procesul e lent și va fi un factor determinant pentru tulpina Delta.

Realitatea.md menționează că, anterior, responsabilii ANSP au prelevat probe pentru a stabili dacă tulpina indiană este prezentă în țara noastră pe care le-au trimis la un laborator din Germania, pentru secvențiere. Un rezultat exact referitor la prezența tulpinei Delta în țară va fi cunoscut mâine, atunci când la Chișinău vor ajunge rezultatele din Germania.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 19:51
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
28 Iul. 2021, 19:51 // Societate //  Cristina Vlah

La piața „Calea Basarabiei”, mun. Chișinău au fost deconspirate schemele de corupție, care se desfășurau de mai bine de un an, informează Realitatea.md.

În speță, începând cu vara anului 2020 și până în prezent, funcționarii din cadrul Inspectoratului de Poliție Rîșcani, mun. Chișinău, extorcau „taxa de protecție” de 500 de lei pe lună de la agenții economici, care desfășurau activitate comercială în piață, pentru a nu fi documentați pentru diferite abateri legislative.

Recent, au fost efectuate percheziții în magazine din piața „Calea Basarabiei” și în sediul sectorului de poliție din cadrul acestei piețe.

Ofițerii SPIA, în colaborare cu Procuratura Anticorupție, în cadrul cauzei penale pornite conform elementelor constitutive ale infracțiunii prevăzute de art.324 alin.(1), 325 alin.(1) Cod Penal, au documentat acțiunile pretins ilegale ale funcționarilor MAI și agenților economici care desfășoară activitate comercială pe teritoriul pieței.

Ca urmare, un colaborator de poliție din cadrul IP Râșcani, a fost reținut pentru 72 ore, conform prevederilor art. 166 Cod de procedură penală al Republicii Moldova. Totodată, au fost recunoscute și audiate în calitate de bănuiți și alte persoane, care și-au recunoscut vina parțial și sunt cercetate în libertate.

La moment, se efectuează acțiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigații, întru stabilirea tuturor circumstanțelor cu referire la caz.

Dacă va fi găsit vinovat, polițistul riscă închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă în mărime de la 200 mii –  la 360 mii de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

În acest context, SPIA apelează la suportul informativ al agenților economici pentru a anihila flagelul corupției cu implicarea funcționarilor MAI. Totodată, SPIA menționează că repudiază vehement implicarea funcționarilor publici în acte de corupție.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate