Din cauza variantei Delta a virusului, care este foarte contagioasă și poate provoca forme grave și decese, în august se așteaptă o creștere a numărului de infectări cu COVID-19. Specialiștii din sănătate, anunță că, riscul de infectare cu noile tulpini este foarte ridicat, întrucât este perioada estivală și oamenii călătoresc în număr mare, o bună parte a cazurilor noi de infectare în Republica Moldova fiind de import.
Contactată de Realitatea.md, Ala Tocarciuc, expert internațional în sănătate publică, ne-a spus că există probabilitatea că un următor val al pandemiei ar putea începe mai devreme decât în august, pe la sfârșit de iulie, deoarece avem un flux mare de oameni, care circulă înafara țării și pentru că noua tulpină Delta este foarte contagioasă.
–Cum apreciați actuala situație pandemică din țară?
-Cred că suntem acum pe sfârșitul valului precedent și începutul valului nou de pandemie. Republica Moldova a trecut prin valul tulpinii Alpha dar încă nu am intrat în valul Delta. Chiar dacă avem, posibil, cazuri de infectare cu Delta aduse în țară, încă nu a luat amploare acest val. Părerea mea este că noi o să începem să creștem mai degrabă decât în august, pe la sfârșit de iulie, deoarece avem un flux mare de oameni, care circulă în afara țării și pentru că această tulpină Delta este foarte contagioasă. Viteza ei de răspândire este extrem de mare. Avem o rată mică de vaccinare și o rată scăzută de imunitate colectivă.
–Credeți că numărul cazurilor a scăzut în iunie pe fundalul vaccinării sau pentru că e sezonul de vară?
-Nu. Cred că a fost determinat de faptul că în comunitate circulau tulpinile vechi, pe care mulți oameni le-au întâlnit deja, trecând prin boală.
–Cine este responsabil de faptul că lumea a uitat de cele mai esențiale măsuri anti-COVID?
Cred că noi toți. Oamenii s-au relaxat, așteaptă decizii de la autorități, dar cele din urmă au alte preocupări. Cu toții purtăm responsabilitate de ceea ce va fi.
–Ce ar trebui să facă autoritățile pentru a nu admite un nou val de Covid?
-Ar trebui să aplice niște restricții, precum în țările în care Delta deja a intrat. Este și un material factologic care poate fi studiat și analizat, de văzut în câte zile acest val se amplifică, din momentul intrării în țară.
–Cum credeți, de cât timp s-a infiltrat tulpina Delta și în Moldova?
-Eu cred că noi o avem cel puțin de vreo 3-4 săptămâni, pentru că, chiar la mijlocul lunii iunie, când a avut loc creșterea cazurilor de infectări în Rusia, noi am început să avem cazuri de import din Rusia. Presupun că acele cazuri erau determinate de tulpina Delta.
–Când ar urma să avem noi restricții?
-Depinde cum va fi evoluția pandemică. Dacă începem să creștem, în două săptămâni, s-ar cere și acum să avem restricții bine stabilite. Să purtăm măștile de protecție cel puțin în încăperi și în transportul public, în spațiile închise unde nu se prea menține distanța socială. Astfel, restricții mai severe vor fi instaurate când va crește numărul de infectări. De menționat este că numărul deja crește. Anterior, numărul cazurilor extrem de grave scăzuse, iar acum, avem parte de o creștere a acestora, iar în fiecare zi, sunt raportate câte 2-3 decese. Presupunerea mea este că nu toate persoanele bolnave ajung la medic sau efectuează testele. Mulți încearcă să se vindece singuri, cei care au mai trecut prin COVID consideră că știu ce tratament trebuie să urmeze. Doar când ajung la forme mai complicate deja se adresează la medici.
–Referitor la procesul de vaccinare. Ce interpretări i-ați da? Ritmul, procentajul, reticența cetățenilor?
-Comparativ, se desfășoară mai rapid decât în Ucraina, țara în care societatea se aseamănă, mai mult sau mai puțin cu cea de la noi, dar mai încet decât în România. Eu aș fi așteptat ca procesul să se desfășoare mai intens. Noi nu am avut o tendință de creștere a vitezei de vaccinare. Au fost „valuri” în procesul de imunizare a cetățenilor, neavând o creștere stabilă a persoanelor vaccinate. Faptul că noi nu avem o listă de așteptare a oamenilor care își doresc să se vaccineze, demonstrează ceea că în viitorul apropiat, nu se va schimba radical numărul cetățenilor vaccinați. Oamenii ar trebui ori să se înscrie în listele de vaccinare pentru un anumit vaccin, ori să se vaccineze cu primul vaccin disponibil. Cu părere de rău, nu vedem această tendință nici în rânduri mari la vaccinare, nici liste de așteptare pentru unele vaccinuri. Procesul e lent și va fi un factor determinant pentru tulpina Delta.
Realitatea.md menționează că, anterior, responsabilii ANSP au prelevat probe pentru a stabili dacă tulpina indiană este prezentă în țara noastră pe care le-au trimis la un laborator din Germania, pentru secvențiere. Un rezultat exact referitor la prezența tulpinei Delta în țară va fi cunoscut mâine, atunci când la Chișinău vor ajunge rezultatele din Germania.