Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.3873%
 • USD
  17.8563
  -0.1254%
 • RUB
  0.2450
  -0.2041%
 • RON
  4.3040
  -0.3927%
 • UAH
  0.6631
  -0.5127%

Să înceapă imunizarea anti-COVID în masă! Lucruri neștiute despre vaccinul Johnson & Johnson

13 Iul. 2021, 14:41
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
13 Iul. 2021, 14:41 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Lucrătorii medicali, implicați în procesul de vaccinare împotriva COVID-19, au fost instruiți privind distribuirea, stocarea și administrarea corectă a vaccinului Janssen/Johnson & Johnson, care a fost recepționat în data de 12 iulie.

Instruirea s-a desfășurat în cadrul unui atelier online, organizat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății.

La instruire au participat reprezentanții tuturor centrelor de vaccinare din țară, conducerea MSMPS, precum și specialiștii OMS,  ANSP și USMF N. Testemițanu.

„Instruirea lucrătorilor medicali privind administrarea, depozitarea și monitorizarea corectă a vaccinurilor care ajung în Republica Moldova este una vitală pentru desfășurarea eficientă a procesului de vaccinare. De aceasta depinde siguranța cetățenilor,  dar și rezultatele campaniei de vaccinare. Mulțumim partenerilor externi pentru sprijinul acordat, dar și lucrătorilor medicali pentru efortul enorm în această perioadă dificilă”, a declarat secretarul de stat al MSMPS, Tatiana Zatîc.

Vaccinul Janssen/Johnson & Johnson e produs de compania americană farmaceutică Johnson &Johnson pentru a preveni infectarea cu virusul COVID-19.

Vaccinul se administrează intramuscular cu o singură doză și e recomandat persoanelor cu vârsta de cel puțin 18 ani.

În urma studiilor clinice, s-a constatat o eficacitate de 66,3% împotriva tuturor formelor de boală și 100% împotriva spitalizării cauzate de COVID-19. Până în prezent, peste 20 de milioane de doze de vaccin Janssen/Johnson & Johnson au fost administrate în toată lumea.

Vaccinul împotriva COVID-19 Johnson & Johnson a fost aprobat pentru utilizare de Agenția Europeană a Medicamentului și e recomandat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Amintim că Republica Moldova a recepționat un lot de 151 200 de doze de vaccin Johnson & Johnson, produs în SUA și livrat prin intermediul platformei COVAX.

„Dozele urmează să fie distribuite proporțional în toate punctele de vaccinare din țara noastră. De precizat că, în țara noastră, urmează să ajungă un lot total de 518 000 de doze de vaccin Janssen/Johnson & Johnson”, mai precizează MSMPS.

De la începutul campaniei de vaccinare, au fost administrate 803 049 de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Realitatea Live

05 Aug. 2021, 16:25
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
05 Aug. 2021, 16:25 // Politica //  Realitatea.md

Pretinsul Minister al Afacerilor Externe din PMR a rezumat rezultatele muncii pentru 6 luni din 2021. Un raport în acest sens a fost publicat pe site-ul oficial și preluat în presa locală afiliată așa-ziselor autorități transnistrene. În acesta se notează că, contrar principiilor și procedurilor convenite în procesul de negociere, în ultimul an și jumătate, nu a existat o singură ședință a „Reuniunii permanente pe probleme politice în cadrul procesului de negociere privind soluționarea conflictului transnistrean în formatul 5+2”.

Potrivit raportului, partea moldovenească a evitat dialogul și îndeplinirea obligațiilor sale. „Ca urmare a măsurilor unilaterale luate de aceasta, problemele legate de participarea vehiculelor cu nr. de înmatriculare transnistrene la traficul rutier internațional s-au agravat. Deci, pe 22 februarie, Moldova și Ucraina au anunțat oficial că de la 1 septembrie, șoferilor cu vehicule ale căror plăci de înmatriculare sunt transnistrene li se va interzice intrarea în Ucraina. Interdicția a fost generată de o rată insuficientă în obținerea nr. de înmatriculare neutre”. „În același timp, propunerile părții transnistrene care vizau rezolvarea problemelor existente nu a fost primită cu înțelegere. Moldova, sub diverse pretexte, a refuzat să organizeze întâlniri ale grupurilor de experți (de lucru), iar acele întâlniri ale specialiștilor care au avut loc s-au dovedit a fi neproductive”.

„Partea moldovenească a refuzat să încheie un acord privind colaborarea dintre oficiile registrului civil și serviciile de arhivă din Transnistria și Moldova. După ce a respins proiectul transnistrean, nu a făcut nicio propunere în schimb”, scrie în raport. La fel, se mai spune că, „în pofida eforturilor Transnistriei și ale Misiunii OSCE”, s-a evitat reluarea cooperării între oamenii legii și soluționarea dosarelor penale motivate politic.

În cadrul ședințelor Comisiei mixte de control, partea moldovenească ar insista pe discutarea liberei circulații în zona de securitate, venind și cu cererea de a limita sau elimina prezența milițienilor transnistreni de strajă la granița cu Transnistria. „Din această cauză, rămân în așteptare aproximativ două duzini de rapoarte ale Comandamentului militar comun asupra situației din zona de securitate. Luarea în considerare a acestora înseamnă asigurării funcționarea neîntreruptă și de succes a mecanismelor de menținere a păcii”.

Raportul mai subliniază faptul că așa-zisul Minister al Afacerilor Externe „a folosit întreaga gamă de legături din politica externă pentru a informa partenerii internaționali ai Transnistriei privind abordările distructive ale părții moldovenești, cu scopul de a obține sprijin politic și diplomatic pentru a depăși criza prelungită cât mai curând posibil. „Partea transnistreană a solicitat ferm necesitatea următoarei runde a „Conferinței permanente pe probleme politice în cadrul procesului de negociere privind soluționarea transnistreană” fără condiții prealabile”.

Republica Moldova deocamdată nu a publicat vreo reacție în legătură cu raportul de mai sus.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată