Responsabilii Departamentului pentru Siguranța Alimentelor din Bălți confirmă faptul că mai mulți câini din municipiu au fost otrăviți, însă nu pot spune cu ce tip de otrav. Specialiștii de la ANSA spun că intestinele animalelor au fost otrăvite, însă nu pot demonstra asta, întrucât nu au un laborator în regiune, scrie esp.md.
Între timp, activiștii pentru drepturile animalelor au strâns deja 500 de semnături în cadrul unei petiții adresate autorităților.
Potrivit lui Valeriu Vîrtosu, specialist al Departamentului pentru Siguranța Alimentară Bălți, în acest an departamentul a primit cinci cadavre de câini. El a confirmat că toate cazurile sunt legate de otrăvire.
„Autopsia au arătat că toți cei cinci câini au fost afectați la stomac, intestine, au fost „arși” în interior. Acest lucru indică în mod clar otrăvirea. Dar nu putem spune exact cu ce au fost otrăvite animalele, deoarece nu avem un laborator. I-au otrăvit intenționat sau au găsit ei înșiși ceva, nu putem spune cu siguranță”, a declarat Valeriu Vîrtosu.
Vîrtosu a mai menționat că departamentul nu are un laborator care să stabilească sursa otrăvirii, dar există semne ale utilizării otrăvurilor.
Potrivit Irinei Erofei, voluntar al organizației pentru protecția animalelor „SaveUs”, care a ridicat problema otrăvirilor în masă și a creat o petiție online pe această temă, 517 semnături au fost deja strânse în cadrul apelului. Când se ajunge la 1.000, activiștii intenționează să trimită o petiție agențiilor de aplicare a legii, președintelui țării și organizațiilor de protecție a animalelor, astfel încât acestea, la rândul lor, să acorde atenție otrăvirii în masă din oraș și să ajute la oprirea acestora.
Amintim că, din luna mai a acestui an, aproximativ 15 câini au murit în cartierul 10 din orașul Bălți. Localnicii sunt convinși că acestea sunt otrăviri. Pe lângă câinii și pisicile fără stăpân, sunt afectate și animalele de companie. Unul dintre aceste cazuri s-a întâmplat cu animalul de companie al jurnalistului redacției esp.md. Câinele s-a plimbat în zona unei instituții de învățământ, iar noaptea a murit în convulsii. Locuitorii din Bălți au început să strângă semnături pentru a atrage atenția autorităților locale și a poliției asupra acestei situații.
Conform Articolului 2221 din Codul Penal al Republicii Moldova, cruzimea față de animale:
Tratarea cu cruzime sau torturarea animalelor care a cauzat mutilarea ori moartea acestora se pedepseşte cu amendă în mărime de la 500 la 750 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 180 de ore, sau cu închisoare de până la 1 an.
(2) Aceleași fapte săvârșite:
(a) în public sau în prezența minorilor;
(b) o persoană responsabilă cu îngrijirea, protecția și bunăstarea animalelor, cu formarea sau asistența medicală veterinară;
(c) din motive sadice,
se pedepsesc cu amendă în cuantum de 750 până la 1350 de unități convenționale (37.500-67.500 de lei) sau muncă neremunerată în favoarea societății pentru o perioadă cuprinsă între 180 și 240 de ore, sau închisoare pe o perioadă cuprinsă între 1 și 3 ani.