După ce a fost votat săptămâna trecută de către Parlament în prima lectură, autorii proiectului de modificare a unor acte normative în vederea combaterii fenomenului de răspândire a dezinformării au organizat o primă rundă de dezbateri, la care au participat, experți media, reprezentanți ai societății civile, deputați, jurnaliști și proprietari ai instituțiilor mass media din țară.
„Este un proiect de lege care a suscitat foarte mult interes. Vom lua act de propunerile, sugestiile și obiecțiile expuse, pentru a le examina în cadrul ședințelor comisiei și a Parlamentului” a declarat președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei,
Subiectele abordate de participanții la audieri au vizat propunerile de îmbunătățire a conținutului proiectului referitor la atribuțiile Serviciul de Informații și Securitate în contracararea dezinformării, revizuirea noțiunilor de dezinformare, prevederile care vizează conținutul online etc.
La final, participanții au convenit asupra continuării sesiunilor de dezbateri a inițiativei privind combaterea fenomenului de răspândire a dezinformării.
Amintim că, proiectul de lege care prevede operarea modificărilor în mai multe acte normative, precum legea privind Serviciul de Informații și Securitate, legea cu privire la libertatea de exprimare, legea comunicațiilor electronice, Codul serviciilor media audiovizuale, Codul penal, Codul contravențional, legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, a fost aprobat, în prima lectură, în cadrul ședinței Parlamentului din data de 7 aprilie curent.
Inițiativa legislativă a stârnit controverse și disensiuni în rândurile fracțiunilor parlamentare, motiv pentru care BCS a criticat proiectul de lege că „ar fi o bâtă politică pentru media incomodă guvernării”, motiv pentru care au părăsit sala plenului când s-a ajuns la procedura de vot.
Inițiativa legislativă urmează să fie votată în cea de-a doua lectură.