Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

AUR, despre decizia privind secțiile din Transnistria: „Normală”. Cât despre protestul anunțat de Dodon?

09 Iul. 2021, 10:21
 // Categoria: Politica // Autor:  Elena Putregai
09 Iul. 2021, 10:21 // Politica //  Elena Putregai

„Igor Dodon încearcă doar un joc de imagine și dorește să fraudeze votul prin mituirea alegătorilor și aducerea lor organizată la urne. Să faci proteste, pentru că ți se limitează dreptul infracțional de a mitui alegătorul reprezintă o noutate europeană”. Comentariile aparțin președintelui AUR, Vlad Bilețchi, și au fost generate de anunțul BECS despre organizarea unui protest în urma deciziei Curții de Apel Chișinău privind secțiile de votare în regiunea transnistreană.

„Curtea de Apel Chișinău a luat ieri o decizie normală având în vedere că votul din regiunea transnistreană nu este unul democratic. Este reacția Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) după ce instanța a obligat Comisia Electorală Centrale să reducă numărul secțiilor de votare din stânga Nistrului de la 41 la 12”, scrie în comunicatul AUR.

Potrivit membrilor-candidați, „Partidul AUR a încercat să desfășoare o campanie electorală corectă și să informeze cei peste 300.000 de moldoveni din regiunea transnistreană”. „Acest lucru nu a fost posibil datorită regimului de ocupație din regiune”.

Cerem MAI să verifice intrările și ieșirile din regiunea transnistreană din ziua votului și să nu permită fraudarea alegerilor. Orice acțiune penală ulterioară este inutilă având în vedere că efectul votului rămâne. Partidul AUR va delega observatori pentru a sesiza orice neregulă care se poate comite în ziua votului”, a mai adăugat Vlad Bilețchi.

Protestul BECS a fost programat pentru ziua de vineri, 9 iulie curent, la ora 12.00.

Amintim că membrii AUR au avut trei tentative de a intra în regiunea transnistreană pentru a face campanie electorală. Scopul lor a fost justificat de următorul argument – odată ce moldovenii din stânga Nistrului au dreptul de a participat la scrutinul din data de 11 iulie 2021, partidele trebuie să aibă acces pentru a-și prezenta programele.

Acum o zi, Curtea de Apel a decis să anuleze parțial listele Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la numărul secțiilor de votare pentru cetățenii din stânga Nistrului. Astfel, numărul a fost micșorat de la 41 – până la 12 secții.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate