Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Cum o numește un deputat al Platformei DA pe Olga Cebotari, după reacția pe care a avut-o asupra hotărârii CA

09 Iul. 2021, 10:19
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
09 Iul. 2021, 10:19 // Politica //  Petru Beregoi

Doi deputați ai Platformei DA celebrează victoria obținută la Curtea de Apel Chișinău (CA) prin care califică hotărârea magistraților fiind „logică și binevenită”, iar criticile aduse de unii oficiali la decizia dată îi numește „oficiali dubioși, lipsiți de inteligență, ipocriți, superficiali și parașutiști moscoviți”.

Vicepreședintele Platformei DA, deputatul Igor Munteanu spune că reacțiile instante pe marginea acestei decizii confirmă că decizia Curții de Apel „strică planul PSRM de a confisca câteva zeci de mii de votanți transnistreni, prin transportarea lor organizată și mita electorală, pentru a-și întări pe contul lor influența politică”.

„Trebuie să încetăm a folosi alegătorii transnistreni ca pe niște „ghiulele electorale”. Integrarea lor în spațiul legal și constituțional al Moldovei trebuie să fie făcut metodic, sistematic și nu doar pentru a-i aduce sub controlul politic al unor forțe revanșarde pro-moscovite”, afirmă Munteanu.

Referitor la critica adusă ieri seara de către viceprim-ministra pentru Reintegrare, Olga Cebotari, la decizia Curții de Apel, Munteanu „o face praf”, numind-o ipocrită, lipsită de inteligență, nepregătită și că ar fi „mâna Moscovei”.

„Oficiali dubioși de teapa Olgăi Cebotari, care califică decizia unei instanțe judiciare drept „ură”, „discriminare” sau „divizare”, trebuie scoși imediat din sistemul public pentru că arată cât de lipsiți de inteligență, cât de ipocriți, superficiali și de nepregătiți sunt acești „parașutiști moscoviți” în funcții de stat pe un domeniu arhi sensibil. Din 2013, Curtea Constituțională a stabilit că raioanele estice sunt un „teritoriu ocupat”, o calificare care a cerut corective în politicile de reintegrare, care nu s-au făcut la timp sau deloc. Reacția instantă a pretinsului viceministrei Cebotari la decizia Curții de Apel arată, fără drept de tăgadă, că este nevoie de o lustrație nu doar în sistemul judecătoresc și al procurorilor, dar și în sistemul în care niște „clone reciclate ale Rusiei” au fost infiltrate în organele de stat ale Moldovei pentru a-i promova interesele”, consideră deputatul.

Cu un mesaj de bucurie și entuziasm a venit și deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău, autorul contestației depuse la Curtea de Apel

„Victorie pentru democrație. Ne-am bătut prin toate instanțele și am obținut să fie deschise nu 44, ci doar 12 secții de vot pentru cetățenii din stanga Nistrului. Bravo, Ion Botnarenco, bravo Platforma DA. Un precedent ce va fi folosit și la viitoarele alegeri”, scrie Plîngău.

Amintim că, ieri, magistrații de la Curtea de Apel au decis să anuleze parțial unele liste cu secții de votare pentru cetățenii din stânga Nistrului. Astfel, numărul secțiilor urmează să fie redus de la 41 – până la 12. Decizia este cu drept de atac la Curtea Supremă de Justiție, iar astăzi CEC a anunțat că va depune un recurs în ultima instanță de judecată.

Drept reacție la decizia dată socialiștii au anunțat pentru astăzi proteste la CEC, CSJ și Curtea de Apel.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate