Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

AUR rămâne în cursă. Formațiunea lui Mark Tkaciuk a pierdut un proces judiciar

17 Iun. 2021, 20:57
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Cristina Vlah
17 Iun. 2021, 20:57 // Alegeri //  Cristina Vlah

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va rămâne în cursa electorală. Asta după ce Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic condus de către Mark Tkaciuk a pierdut un proces judiciar, prin care a atacat înregistrarea AUR-ului în cursa pentru parlamentare, informează Realitatea.md cu referire la anticorupție.md.

Potrivit sursei, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul Congresului Civic, care nu era de acord cu hotărârea Curții de Apel Chișinău. Instanța a dat dreptate CEC-ului, când a permis formațiunii AUR să fie înregistrată în cursa electorală.

„Completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție dispune: Recursul depus de Partidul Politic „Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic”, prin intermediul reprezentantului cu drept de vot consultativ, Palii Alina, se declară inadmisibil”, se menționează într-o decizie a CSJ.

Reprezentanții Congresului Civic, în frunte cu ex-comunistul Mark Tkaciuk susțin că permiterea AUR-ului să participe în electorală contravine articolului 41 alin. (4) şi (5) din Constituție care prevede că „partidele şi alte organizații social-politice care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor stalului de drept, a suveranității şi independenței, a integrității teritoriale a Republicii Moldova sunt anticonstituționale. Asociațiile secrete sunt interzise”.

Cu o reacție a venit reprezentantul AUR, Valeriu Munteanu, care l-a acuzat pe Mark Tkaciuk de influențe ruse, pe care le manifestă la Chișinău.

„Indiferent de faptul că este deputat sau profesor la universitate, el primește soldă de la Federația Rusă. Încercarea Dvs. de a ne intimida, de a ne pune în niște chingi politico-juridice pentru Republica Moldova nu vor ține. Noi știm să respectăm rigorile legale, noi respectăm legislația din România, cea din Republica Moldova și cea europeană”, susține Valeriu Munteanu.

Amintim, că blocul electoral AUR în frunte cu Vlad Bilețchi a fost înscris în electorală la 4 iunie curent. Din acesta mai fac parte Partidul Liberal condus de Dorin Chirtoacă și Uniunea Salvați Basarabia în frunte cu Valeriu Munteanu.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 12:52
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 12:52 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Olesea Stamate, ar putea fi propusă pentru funcția de șefă a Centrului Național Anticorupție. Despre aceasta comunică unele surse AGORA. Iată cum comentează parlamentara astfel de posibilitate.

„Nu știu nimic despre o astfel de propunere. Știți foarte bine că eu vreau să mă ocup de Reforma justiției. De unde am să fac Reforma justiției – de aici din Parlament, sau de la Ministerul Justiției? Evident, este o altă întrebare pe care urmează o decidem cu colegii împreună. O să examinez sau nu o astfel de propunere atunci când aceasta va veni”, spune Stamate pentru AGORA.

Menționăm că, mandatul actualului șef al CNA este valabil și ar urma să expire peste trei ani. La fel, AGORA precizează că potrivit legislației Republicii Moldova directorul CNA nu trebuie să fie membru de partid în ultimii doi ani, Stamate însă fiind membră a Partidului Acțiune și Solidaritate.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate