Prim-ministrul Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, a venit cu o reacție în urma deciziei CEC privind deschiderea numărului de secții de votare peste hotare. Astfel, șeful cabinetului de miniștri precizează că Guvernul va face tot posibilul pentru acoperirea financiară a bunei organizări a scrutinului electoral atât în țară, cât și peste hotare. Mai mult, Guvernul nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile pentru deschiderea secțiilor de votare din străinătate, în cazul în care numărul acestora ar fi fost mai mare.
Suntem nedumeriți că CEC nu a luat în considerație recomandările colegilor noștri din cadrul misiunilor diplomatice care se vor afla în situația să gestioneze procesul de vot, în mod special în țările în care mulți concetățeni de-ai noștri nu au avut posibilitatea să-și exercite dreptul constituțional de a vota la scrutinul prezidențial din toamna anului 2020, se arată într-un comunicat de presă.
Astfel, din numele Guvernului Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi a venit cu un îndemn către CEC pentru a-și revizui decizia din 5 iunie 2021, având în vedere recomandările formulate MAEIE, în mod special în cazul țărilor unde s-au format cozi și s-au consumat toate cele 5000 de buletine de vot, chiar și înaintea orei închiderii secților de vot.
Realitatea.md amintește că sâmbătă, 5 iunie, CEC, cu votul a cinci membri, a decis ca peste hotarele țării să fie deschise doar 139 de secții de vot și nu 190, așa cum au recomandat reprezentanții MAEIE. Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi a motivat Hotărârea prin lipsa resurselor financiare, deși MAEIE a informat instituția că dispune de resurse pentru a deschide cele 190 de secții.
Luni, 7 iunie, secretarul de stat al MAEIE, Eugen Revenco, a confirmat că în lista inițială și ultima poziție pe care MAEIE a transmis-o către CEC, instituția a precizat că Ministerul Afacerilor Externe are logistica pregătită, capacitățile coordonate din timp cu ambasadele, fiind verificate locațiile unde pot fi amplasate secțiile și devizul de cheltuieli în cazul în care ar fi nevoie să se acopere cu surse financiare suplimentare.