Autoritățile de la Chișinău își doresc să revizuiască unele prevederi din contractul semnat cu Gazprom. Despre acest lucru a anunțat președintele Comisiei parlamentare de securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, informează Realitatea.md.
Unul din punctele, care Chișinăul și-ar dori să fie modificat, ține de transparența formulei de calcul al prețului pentru gazul rusesc livrat țării noastre. În acest sens, spune deputatul Carp, au fost expediate mai multe scrisori către conducerea Gazpromului, cerându-le permisiunea de a publica acea formulă de calcul.
Un alt punct, care își dorește guvernarea Republicii Moldova să-l renegocieze, ține de plata în avans a valorii de 50% din suma gazului preconizat a fi consumat pentru o lună.
„În prezent se discută că în contractul semnat cu Gazprom este un punct, care prevede că 50% din gazul consumat este plătit în avans. Din păcate, Moldovagaz nu are capacitatea să plătească în avans, dar se negociază acest subiect. 2 – Practic, astăzi, din acumulările care au loc, sunt 40% acumulate din suma necesară de achitare a facturii. O să vedem în aceste 10 zile (n.r – plata pentru gaz se achită Gazpromului până la data de 20 a fiecărei luni).
Noi vom căuta soluții ca să ne asumăm plata pentru factură, pentru ca cetățenii să nu rămână fără gaz, fără lumină, ș.a.m.d. Există o posibilitate, în prezent se discută cu o bancă, pentru a oferi un credit. Se va interveni cumva, Guvernul va interveni pentru plata facturilor, în caz de extreme. Din câte știu, Moldovagaz caută soluții pentru a efectua plățile”, a declarat Lilian Carp în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul TV8.
Fostul vicepreședinte de Parlament, Alexandru Slusari, susține că întreprinderea Moldovagaz nu este autosuficientă pentru a-și onora toate aceste plăți, de aceea va cere din nou ajutor financiar cu împrumut.
„Noi acum ghicim dacă va putea sau nu achita Moldovagaz. Am impresia că atunci când s-a negociat contractul cu Gazprom, s-au uitat numai la preț. Era sarcina ca să vină cu un preț mai mic decât cel de piață. Dar noi am văzut zâmbetul lui Miller și acum încercăm să înțelegem anumite lucruri: că nu s-a negociat termenul de achitare. Poate era cazul să se prevină că urmau cinci luni grele și că acea formulă depinde de bursele internaționale. Moldovagaz va cere din nou ajutor din partea statului. Este o practică defectă când cu banii contribuabililor, o parte dintre ei nici nu sunt consumatori de gaze, mai ales cei din zonele rurale, sunt achitate datoriile unei întreprinderi afiliate Gazprom-ului”, a menționat Slusari.
Expertul Dionis Cenușă afirmă că deficitul de gaze și prețurile ridicate s-ar putea menține pe piața europeană până în sezonul de primavară-vară. Potrivit lui, dacă populația va fi în incapacitate de plată, iar mecanismul Guvernului de compensare nu va fi suficient, asta ar pune sub risc Acordul cu Gazprom.
Realitatea.md amintește că prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de SAP „Gazprom” către SA „Moldovagaz”, a constituit în luna ianuarie – 646 dolari pentru mia de metri cubi, reieșind din formula de calcul a acestuia, inclusă în contractul în vigoare. Scumpirea în comparație cu prețurile din noiembrie și decembrie se datorează creșterii continue a cotațiilor la bursele europene de gaze, precum și a costului coșului de produse petroliere, cu care este corelat cu prețul de achiziție al gazului.