Există probleme în sistemul de justiție din Republica Moldova, subliniază avocata Cristina Ciubotaru, dar „cultivarea urii generalizate față de judecători este o abordare greșită”. Potrivit acesteia, nu e o problemă dacă s-ar face „reforme dure”, dar „agresivitatea” lor nu ar aduce neapărat eficiență. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 21 martie a emisiunii „Freedom”, informează tv8.md.
„Există probleme în justiție, dar cultivarea urii generalizate față de judecători, blamarea lor pentru tot ce se întâmplă în țara asta este o abordare greșită. Nu am nicio problemă să se facă reforme dure și chiar foarte dure, dar pentru ca aceste reforme să producă un efect care să mulțumească cetățenii, ele trebuie să fie reforme gândite. Simpla agresivitate a reformei nu garantează eficiența ei. Orice reformă pe care o face, politicul trebuie s-o dezbată, s-o facă mult mai chibzuit ca efectele să fie așa cum așteptăm cu toții”, a spus avocata.
Pe 2 martie ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că unul din motivele judecătorilor pentru a pleca din sistem ar fi și supărarea pe politic.
„Guvernarea și politicul transmitem angajamentul față de popor și poporul nu o dată și-a exprimat nemulțumirile față de calitatea sistemului judecătoresc și față de integritatea actorilor în justiție. Am avut suficiente cazuri, decizii la CEDO care cel puțin, justifică în mod rezonabil această percepție că lasă de dorit integritatea unor judecători. Poate nu a fost chiar corect să spunem că toți judecătorii sunt corupți, ceea ce într-adevăr, nu poate fi corect spus”, a menționat ministra.