Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

BANI.MD | Costul produselor care alcătuiesc un mic dejun a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu

01 Nov. 2021, 07:47
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
01 Nov. 2021, 07:47 // Economie //  Realitatea.md

Costul produselor alimentare de bază care alcătuiesc un mic dejun obişnuit a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, sub presiunea vremii nefavorabile şi a dificultăţilor din lanţul de aprovizionare, ceea ce reprezintă încă o presiune în creştere asupra inflaţiei mondiale.

Indicatorul Financial Times pentru micul dejun, bazat pe preţurile futures pentru cafea, lapte, zahăr, grâu, ovăz şi suc de portocale, a crescut cu 63% din 2019, într-o mişcare care s-a accelerat începând cu această vară, scrie Bani.md.

Companiile din industria alimentară cresc preţurile pentru a-şi proteja marjele de profit, marile multinaţionale, inclusiv Nestlé şi Procter & Gamble, avertizând în ultimele săptămâni că presiunile asupra costurilor vor continua să se înrăutăţească. Analiştii spun că majorarea costurilor de producţie, procesare şi transport va menţine preţurile ridicate.

“Preţurile ridicate sunt aici pentru cel puţin încă un an”, a declarat Carlos Mera, şeful departamentului de cercetare a pieţei de mărfuri agricole de la Rabobank.

Vremea bună şi recoltele abundente dintre 2016 şi 2020 au menţinut preţurile pentru materiile prime alimentare la niveluri moderate, dar de atunci diverse probleme au lovit deodată, a declarat Will Osnato, analist la firma de date şi cercetare în domeniul materiilor prime Gro Intelligence.
Problemele legate de producţia de alimente au apărut pe fondul creşterii cererii, în condiţiile în care revenirea după pandemie s-a dovedit a fi mai puternică decât estimările.
Deşi preţurile pentru produsele alimentare de bază tind să se stabilizeze în ultimele luni ale anului, pentru că este sezonul post-recoltă în emisfera nordică şi începutul sezonului de creştere în sud, preţurile au continuat să crească în acest an, iar produsele pentru micul dejun au crescut cu 26% de la jumătatea anului.

Modelele meteorologice contribuie la acest lucru. Meteorologii prognozează un eveniment meteorologic La Nina pentru al doilea an consecutiv, ceea ce va duce la o nouă perioadă de secetă şi îngheţuri. Costul îngrăşămintelor, care sunt fabricate din gaze naturale, a crescut, deoarece mulţi producători şi-au oprit, de asemenea, fabricile, ceea ce a sporit presiunea.

Într-un an cu vreme extremă, cultivatorii din regiunile cheie de producţie pentru multe produse alimentare s-au confruntat cu scăderi ale producţiei. Preţurile futures la grâu au crescut cu 20% de la începutul anului, în condiţiile în care Rusia, America de Nord şi Argentina au fost afectate de secetă, iar ce producătorii europeni au fost afectaţi de ploi. Ultima dată când preţurile la grâu au urcat la nivelurile actuale a fost în urma secetei din 2012 din SUA.

Între timp, preţurile la ovăz s-au dublat în acest an, după ce o secetă severă în Canada a distrus aproape jumătate din recoltă. Fiind cel mai mare producător şi exportator de ovăz din lume, producţia Canadei afectează comerţul mondial, iar anul acesta recolta sa a scăzut cu 44%, potrivit Gro.

Seceta din Brazilia, mare producător şi exportator de zahăr şi cafea, a afectat ambele produse de bază. Zahărul a crescut cu 26% de la începutul anului, în timp ce cafeaua a urcat cu 56%. Fermierii din cele mai mari regiuni de cultivare a cafelei au fost, de asemenea, afectaţi de îngheţuri neobişnuite în luna iulie, ceea ce ridică temeri pentru recolta din sezonul următor.

Cafeaua a fost, de asemenea, unul dintre produsele de bază cele mai afectate de problemele lanţurilor de transport, a declarat Mera. Transportul maritim continuă să fie o problemă care afectează lanţul de aprovizionare, cu tarifele pentru containere cu aproape 280% mai mari decât anul trecut, potrivit grupului de transport maritim Drewry.

Cererea susţinută a dus la creşterea preţurilor pentru lapte şi suc de portocale, care au avut un impuls iniţial din cauza pandemiei, şi au continuat să fie susţinute de creşterea numărului de consumatori care iau micul dejun acasă. Cererea în creştere de biocombustibili determină, de asemenea, creşterea preţurilor la uleiurile vegetale, cum ar fi uleiul de canola, de soia şi de palmier.
Creşterea costurilor pentru agricultori va face dificil pentru aceştia să profite de preţurile mai mari şi să crească oferta. “Toate mărfurile agricole vor fi afectate de faptul că preţurile îngrăşămintelor nu se vor reduce pe termen scurt”, a declarat Kona Haque, şeful firmei de cercetare şi tranzacţionare ED&F Man.

“Va fi nevoie de mai mult de un an pentru a ieşi din situaţia de aprovizionare restrânsă în care ne aflăm acum”, a declarat Will Osnato de la Gro.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 12:29
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
17 Ian. 2022, 12:29 // Politica //  Realitatea.md

Fracțiunea Partidului „ȘOR” cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, în contextul crizei gazului și a scumpirilor fără precedent. Printre prioritățile invocate de formațiune se numără formarea unei comisii speciale, care să caute soluții pentru criza energetică, adoptarea unor măsuri în vederea compensării facturilor pentru energie, precum și depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Gavrilița. Anunțul a fost făcut în această dimineață de liderul formațiunii și șeful fracțiunii parlamentare, Ilan Șor, care acuză guvernarea de iresponsabilitate totală în ceea ce privește gestionarea crizei.

„Cerem convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru perioada 20-28 ianuarie. Motivul este cât se poate de argumentat, logic și plauzibil. Este vorba de situația critică și deplorabilă în care s-au pomenit cetățenii Republicii Moldova în urma aprofundării crizei energetice și sociale, generate de creșterea galopantă a prețurilor la toate resursele energetice, precum și incompetența, dar și incapacitatea Guvernului de a gestiona această criză și necesitatea de a întreprinde unele măsuri urgente în vederea depășirii acestei situații critice și a veni în ajutorul cetățenilor”, a spus Ilan Șor.

Liderul Partidului „ȘOR” s-a adresat celorlalți deputați din Parlament, în special celor din BECS, prin care le cere să susțină aceste demersuri. Potrivit lui, există trei chestiuni prioritare, care trebuie examinate în regim de urgență.

„1. Inițierea și dezbaterea unei moțiuni de cenzură asupra activității Guvernului și exprimarea votului de neîncredere acordat Guvernului la învestitură; 2. Constituirea unei comisii speciale a Parlamentului în vederea identificării unor soluții optime de depășire a crizei energetice, inclusiv pentru identificarea posibilităților de renegociere cu factorii de decizie din Federația Rusă a condițiilor de achiziție și diminuării prețului la gazele naturale livrate Republicii Moldova; 3. Adoptarea unor măsuri legislative urgente în vederea compensării prețurilor și tarifelor la resursele energetice asupra consumatorilor casnici, precum și identificarea unor măsuri de susținere a agenților economici”, a accentuat politicianul.

Ilan Șor a adresat un mesaj și deputaților din majoritatea parlamentară, cărora le cere să renunțe la vacanțe și să se apuce urgent de lucru, dacă nu vor să fie luați „în furci” de cetățeni.

„Dragi colegi din PAS. Știm unde vă aflați, știm că mulți dintre voi se dau acum cu schiurile sau sunt pe cale să-și încheie vacanțele. Vă îndemnăm să vă apucați de lucru. Amintiți-vă că oamenii au votat pentru voi, pentru că v-au crezut, au avut încredere în voi. Voi însă ați ales, cum se spune, să-i scoateți pe ușă în șuturi. Vă recomand să lăsați schiurile, să vă suflecați mânecile și să vă apucați de treabă, în caz contrar, veți avea nevoie de schiuri ca să ajungeți la vama Leușeni. Dar mulți dintre voi nu vor reuși să ajungă acolo și eu vă garantez acest lucru. Poporul este la limită. Dacă nu vreți să fiți scoți în furci, într-o dimineață, din apartamente sau din vilele voastre luxoase (iar această zi se apropie vertiginos), terminați cu prostiile și apucați-vă de lucru!”, a mai menționat liderul formațiunii Ilan Șor.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală