Curs valutar
 • EUR
  19.0855
  -0.6811%
 • USD
  18.2165
  -0.0895%
 • RUB
  0.1836
  -0.5991%
 • RON
  3.8365
  -0.6751%
 • UAH
  0.4972
  0.7039%

BANI.MD | Spînu dă din casă: „S-a încercat trecerea datoriei Moldovagaz în datorie de stat”

25 Ian. 2022, 09:25
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
25 Ian. 2022, 09:25 // Politica //  Petru Cosoi

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu susține că s-a negociat cu Gazprom un contract cu o formulă bună pentru această perioadă. Iar în cadrul negocierilor „una din oferte, pe care dacă am fi acceptat-o prețul gazului pentru luna ianuarie ar fi fost de 1100 USD”.

În cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, ministrul a fost întrebat dacă a încercat să propună o formulă mai avantajoasă pentru Republica Moldova, scrie BANI.MD.

Eu am propus, încă în luna septembrie, ca prevederile contractuale să rămână cele vechi, însă nu s-a acceptat. Or, dacă se voia, prețul gazului urma să fie legat de coșul prețurilor la petrol. Acest lucru ne oferea un preț de 370 USD în luna ianuarie”, a explicat Spînu.

Ministrul a menționat că în cadrul negocierilor au fost încercări de a trece discuția comercială la una politică. Acestea, însă au fost refuzate din start. Primele discuții politice în negocierea contractului la gaz, a indicat Spînu, au fost în luna august la vizita lui Dmitrii Kozak la Chișinău. Ulterior și în cadrul vizitei de la Moscova a ministrului. Propunerile au fost făcute de administrația prezidențială de la Krmelin.

Spînu a spus că una din condiții era trecerea de la nivel comercial la cel guvernamental a datoriei Moldovagaz

S-a încercat trecerea de la nivel comercial la cel guvernamental a datoriei Moldovagaz. Chiar și pentru acele 700 mil. USD urma să fie o înțelegere dintre Guvernul Republicii Moldova și Gazprom că Executivul recunoaște această datorie. Or, eu am zis nu pentru că e o datorie comercială și trebuie să fie reglementată la nivel comercial”, a punctat Spînu.

Chișinăul a trecut în luna octombrie a anului 2021 printr-o criză a gazelor când a expirat contractul de livrare cu Gazprom și a fost redusă cantitatea de gaze cu 35%. În rezultat, autoritățile moldovene au cumpărat gaz de la mai multe companii străine. Concernul rus insista pe prețurile de piață, care în prezent sunt de circa 1000 USD pentru mia de metri cubi. Însă în rezultatul intervenției oficialilor occidentali, Moscova a ajuns la un compromis cu Chișinăul, la un preț de 450 USD pentru mia de metri cubi.

Realitatea Live

03 Oct. 2023, 22:28
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
03 Oct. 2023, 22:28 // În Lume //  Ursu Ana

Parisul şi-a dat acordul pentru livrarea de echipament militar Armeniei, care doreşte să se protejeze de statul vecin Azerbaidjan a declarat șefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, aflată în vizită la Erevan, relatează AFP.

Ea nu a dat detalii privind echipamentul militar, dar a dat asigurări că Parisul va acţiona în acest domeniu cu spirit de responsabilitate de ambele părţi şi fără niciun spirit de escaladare.

„Franţa şi-a dat acordul pentru încheierea de viitoare contracte cu Armenia care vor permite livrarea de echipament militar Armeniei astfel încât să îşi poată asigura apărarea”, a declarat Catherine Colonna.

Şefa diplomaţiei franceze a subliniat, de asemenea, că Azerbaidjanul, cu veniturile sale din petrol şi sprijinul turc, „nu a încetat să se înarmeze pentru a trece la acţiuni”.

Săptămâna trecută, Parisul şi-a majorat ajutorul pentru Erevan în acest an la 12,5 milioane de euro.  După ofensiva fulgerătoare din septembrie a armatei azere în Nagorno-Karabah, aproape toată populaţia de etnie armeană a republicii autoproclamate pe acest teritoriu s-a refugiat în Armenia. Structura separatistă îşi va înceta oficial existenţa la 1 ianuarie 2024.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală