Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

Bani.md: Zile numărate până la expirarea contractului. Gavrilița spune care sunt condițiile de achiziție a metanului

24 Sept. 2021, 14:51
 // Categoria: Economie // Autor:  Tatiana Rusnac
24 Sept. 2021, 14:51 // Economie //  Tatiana Rusnac

Republica Moldova este interesată de importul gazului la aceleași condiții pe care le are în prezent cu Gazprom, a declarat premierul Natalia Gavrilița într-un interviu pentru Radio Moldova, care a comentat condițiile actualului contract pe care îl are Moldovagaz cu Gazprom, scrie Bani.md.

„Scopul nostru este să prelungim actualul contract la aceleași condiții. Chiar dacă formula de calcul a prețului gazului este convenabilă Republicii Moldova este lesne de înțeles că majorarea tarifului este inevitabilă în condițiile majorării prețului la gaz pentru Europa”, a punctat Gavrilița.

În perioada caldă a anului prețul gazului pentru Republica Moldova este calculat ținând cont de prețurile de la hub-ul german de gaze naturale NCG când prețurile sunt mai mici. În perioada rece a anului, caracterizată prin 80% din consumul total de gaze, prețul este calculat în baza prețurilor la motorină și păcură. Acest lucru permite țării să economisească bani. Anul trecut prețul de import al metanului a fost de 148,7 USD pentru mia de metri cubi.

La sfârșitul lunii septembrie expiră actualul contract de import al gazelor dintre Moldovagaz și Gazprom, iar deocamdată altul nu a fost semnat. Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban declara săptămâna trecută că majorarea tarifului pentru consumatorii finali ar fi în medie de 35%.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 16:18
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
27 Oct. 2021, 16:18 // Societate //  Valentina Buză

A comis un șir de furturi din apartamente și case de locuit din municipiul Bălți, însă a fost prins. Vizat este un tânăr în vârstă de 22 de ani, locuitor al municipiului Bălți și condamnat anterior pentru infracțiuni similare. Mai exact, acesta a fost reținut de oamenii legii, ieri, 26 octombrie.

Potrivit informațiilor, tânărul acționa pe timp de noapte de unul singur și anume acolo unde erau ușile descuiate sau geamurile lăsate deschise.

„Bărbatul nu este la prima abatere de la lege, acesta anterior a mai fost condamnat pentru infracțiuni similare. Conform legii penale, persoana culpabilă de asemenea infracțiune se pedepseşte cu amendă în mărime de la 32 500 la 67 500 de lei sau cu închisoare de până la 4 ani”, se arată în nota informativă a IP Bălți.

În context, pentru a minimaliza furturile, poliția vine repetat cu recomandări pentru dumneavoastră:

 • Nu lăsați niciodată ușa descuiată, atât pe timp de zi, precum și pe timp de noapte;
 • Fiți atenți în orice împrejurare să nu vi se fure cheile sau să le pierdeți, dacă totuși vi s-a întîmplat, schimbați imediat lacătul ușii pentru a vă asigura;
 • Pentru proprietarii de apartamente situate la parter, aveți grijă să închideți toate geamurile, în special cele mici de la baie, bucătărie sau alte anexe. Montați grilaj sau sistem de alarmă la ferestrele care sunt expuse pericolului de ascaladare.
 • Nu faceți public pe rețelele de socializare plecarea dumneavoastră cu poze și cu locația unde vă aflați, asta este una din țintele principale ale infractorilor.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău