Curs valutar
 • EUR
  21.5242
  0%
 • USD
  17.6884
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3726
  0%
 • UAH
  0.6524
  0%

Belarus recomandă companiilor aeriene să nu zboare deasupra teritoriului Ucrainei

02 Iun. 2021, 14:28
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
02 Iun. 2021, 14:28 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Autoritățile companiilor aeriene din Belarus au decis să nu recomande companiilor străine să utilizeze spațiul aerian al Ucrainei atunci când efectuează zboruri. Partea bielorusă a menționat mai multe incidente tragice care au avut loc în spațiul aerian al Ucrainei în ultimii 20 de ani.

Acest lucru a fost declarat în comentariul oficial al Departamentului Aviației al Ministerului Transporturilor și Comunicațiilor din Belarus. 

„Luând în considerare incidentele cu implicarea avionului Siberia Airlines, doborât în ​​timpul exercițiilor forțelor de apărare aeriană din Ucraina în 2001, și avionul Malaysia Airlines, doborât peste teritoriul estului Ucrainei în 2014, precum și amenințarea în 2016 a utilizării forțelor militare împotriva aeronavelor Belavia, există îndoieli cu privire la suficiența furnizării de către Ucraina a siguranței zborului și a securității aviației, precum și obiectivitatea și nepolitizarea acesteia în evaluarea capacității Belarusului de a asigura siguranța zborului și securitatea aviației”, a spus un reprezentat al Ministerului Transporturilor și Comunicațiilor din Belarus.

Totodată, Belarus intenționează să facă apel la Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI) referitor la interzicerea Ucrainei și a altor state cu privire la utilizarea spațiului lor aerian de către transportatorii aerieni din Belarus.

Realitatea.md amintește că, începând cu 26 mai curent, Ucraina a oprit zborurile către Belarus. De asemenea, companiilor aeriene și aeronavelor ucrainene li s-a interzis să zboare în spațiul aerian al Republicii Belarus.

 • Pe 23 mai, un avion Ryanair, pe ruta Atena-Vilnius, a aterizat de urgență pe aeroportul din Minsk. Aterizarea de urgență a fost cauzată de alerta cu prezența unei bombe la bord. Avionul a fost verificat, bomba nu a fost găsită și toți pasagerii au fost trimiși pentru o a doua inspecție.
 • După aterizare, autoritățile țării l-au reținut pe fondatorul canalului de opoziție Telegram NEXTA, Roman Protasevici, care se afla la bordul avionului.
 • Imediat au apărut informații că Lukașenko a trimis un avion de lupte MiG-29 pentru a intercepta linia Ryanair cu fostul redactor-șef al NEXTA la bord.
 • În aceeași zi, Ministerul Apărării din Belarus a confirmat interceptarea liniei Ryanair.
 • Circumstanțele aterizării forțate a companiei aeriene Ryanair din Minsk vor fi investigate de Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI).
 • Pe fondul incidentului cu aterizarea forțată a avionului Ryaniar la Minsk, EASA a recomandat companiilor aeriene să evite zborul prin spațiul aerian al Belarusului.
 • La 26 mai 2021, compania aeriană belarusă Belavia a anunțat încetarea zborurilor către Ucraina.
 • Blocarea completă a tranzitului zborurilor Belavia pe teritoriul Ucrainei din 29 mai a dus la faptul că zborurile sunt mai lungi cu 1,5 ore.

 

 

Realitatea Live

Ședința festivă a membrilor Academiei de Științe a Moldovei
România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, anunță lansarea formațiunii în campania electorală
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova răspunde acuzațiilor apărute în spațiul public
Ceremonia de depunere a Jurământului medicului și farmacistului, Promoția 2021
Ședința festivă a Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei
„Dacă rămân acasă, merg la Business și Administrare”, eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Briefing de presă susținut de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole
12 Iun. 2021, 18:17
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
12 Iun. 2021, 18:17 // Politica //  Realitatea.md

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis sâmbătă, 12 iunie curent, trei mesaje de felicitare – Maiestăţii Sale Reginei Elizabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, președintelui Republicii Filipine, Rodrigo Duterte, dar și președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin.

Primul mesaj publicat azi este pentru Regina Elizabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și scrie că este în contextul „celebrării zilei de naștere”, deși maiestatea sa a marcat-o tocmai pe 21 aprilie. Atunci a împlinit 95 de ani. Chiar și așa, Maia Sandu și-a exprimat înalta apreciere pentru relațiile de cooperare și bună prietenie dintre state, care înregistrează, inclusiv după Brexit, o dezvoltare dinamică.

Celelalte două mesaje sunt legate de sărbători naționale. Pe 12 iunie este marcată Ziua Națională a Republicii Filipine și Ziua Rusiei.

A urat pace și prosperitate poporului filipinez.

Cât despre mesajul adresat lui Vladimir Putin, Maia Sandu a ținut să confirme disponibilitatea Republicii Moldova de a continua dialogul constructiv și deschis cu Federația Rusă.

„STIMATE DOMNULE PREȘEDINTE PUTIN,

În numele poporului Republicii Moldova, Vă adresez felicitări cu ocazia Sărbătorii Naționale a Federației Ruse – Ziua Rusiei.

Această zi servește drept bun prilej pentru a confirma disponibilitatea Republicii Moldova de a continua dialogul constructiv și deschis cu Federația Rusă. Sunt convinsă că prin eforturi comune, cooperarea existentă între țările noastre va cunoaște o dezvoltare dinamică continuă, în beneficiul statelor și popoarelor noastre.

Dorindu-Vă succese în activitatea Dumneavoastră, Vă rog să acceptați, Stimate Domnule Președinte, asigurările înaltei mele considerații”, este mesajul adresat lui Vladimir Putin.

 
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău