Curs valutar
 • EUR
  21.4696
  -0.1602%
 • USD
  17.7120
  0.0875%
 • RUB
  0.2451
  -0.816%
 • RON
  4.3643
  -0.1581%
 • UAH
  0.6561
  0.1829%

Belarus: Șapte activiști au primit de la patru la șapte ani de închisoare, acuzați de organizarea revoltelor în masă

25 Mai 2021, 14:10
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
25 Mai 2021, 14:10 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Curtea regională Mogilev din Republica Belarus a declarat șapte activiști de opoziție vinovați de revolte și i-a condamnat la diferiți termeni de închisoare. Acest lucru a fost anunțat astăzi, de Procuratura Generală din Belarus, transmite TASS.

„Ținând cont de dovezile prezentate de procuratura de stat, Evgeny Afnagel, Andrei Voinich, Pavel Sevyarynets, Pavel Yukhnevich, Maksim Vinyarsky, Dmitry Kozlov și Irina Schastnaya au fost găsiți vinovați de verdictul Curții regionale Mogilev de pregătire pentru participarea la revolte în masă însoțit de violență împotriva persoanei, incendiere, distrugerea proprietății și rezistență armată la reprezentanții autorităților în conformitate cu partea 1 a articolului 13 și partea 2 a articolului 293 din Codul penal al Republicii Belarus”, transmite canalul de Telegram al conducerii. 

Prin verdictul instanței, Sevyarynets, Afnagel și Voynich au primit șapte ani de închisoare. Yukhnevich, Vinyarsky și Kozlov au primit cinci ani de închisoare, Schastnaya – patru ani de închisoare.

Potrivit surselor, ședințele de judecată pe acest caz s-au desfășurat în spatele ușilor închise. Activiștii din Belarus pentru drepturile omului au declarat prizonierii politici condamnați.

Sevyarynets a fost reținut la începutul lunii iunie a anului trecut la Minsk, după ce a ținut un pichet lângă colecționarii de semnături pentru nominalizarea candidaților prezidențiali alternativi în timpul campaniei electorale. Autoritățile au considerat că aceasta este o acțiune neautorizată. Arestarea opoziționistului a fost prelungită de mai multe ori. La 20 august, a fost inițiat un dosar împotriva acestuia în temeiul articolului 293 partea 2 din Codul penal (participarea la revolte în masă).

De asemenea, în iunie anul trecut, a fost reținut și bloggerul Kozlov, alți trei inculpați din dosar au fost reținuți în septembrie anul trecut. Ceilalți doi inculpați au fost reținuți în noiembrie anul trecut și, respectiv, în ianuarie anul curent.

Realitatea Live

Membrii CEC s-au întrunit în ședință. Pe ordinea de zi – deschiderea secțiilor de vot în stânga Nistrului
“Participarea Tinerilor în Procesul Electoral: Obstacole și Soluții”, workshop organizat de IPRE
OMS și Ambasada Germaniei donează un lot de echipamente de protecție (ochelari de protecție, halate medicale și măști chirurgicale)
Dezbateri organizate de IPN cu genericul „Trio-ul asociat” din cadrul Parteneriatului Estic: necesitate, obstacole și provocări pentru Moldova
Conferință de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova
Prezentarea raportului nr. 1 de monitorizare a comportamentului editorial al presei online în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate
Curtea de Conturi examinează raportul auditului rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Justiției încheiate la 31 decembrie 2020
Ședința Consiliului Municipal Chișinău, din 15 iunie 2021
Ședința Plenului Superior al Magistraturii, din 15 iunie 2021
15 Iun. 2021, 20:56
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
15 Iun. 2021, 20:56 // Societate //  Cristina Vlah

Cetățenii folosesc tot mai puțin serviciile de telefonie fixă, astfel că piața acestor servicii continuă recesiunea, informează Realitatea.md.

Conform datelor statistice pentru trimestrul I al anului 2021, raportate ANRCETI de către furnizorii de servicii de telefonie fixă, principalii indicatori ai acestei piețe au continuat să scadă.

Numărul abonaților s-a micșorat, timp de trei luni, cu 0,9% și au alcătuit 1,02 mln de persoane, traficul total de voce s-a diminuat, față de trimestrul I al anului 2020, cu 3% și a constituit circa 284 mln minute, iar volumul total al vânzărilor a scăzut, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cu 8,8% totalizând 88,7 mln de lei.

Cea mai mare scădere a numărului de abonați (0,9%) a fost atestată la compania Moldtelecom, însumând un total de 911,4 mii., dar și baza de abonați ai furnizorilor alternativi s-a diminuat cu 0,5%, numărul acestora ajungând la 107,2 mii. Rata de penetrare a serviciilor de telefonie fixă, raportată la 100 de locuitori, a scăzut, timp de trei luni, cu 0,3 p.p. și a ajuns la 38,6%.

Diminuarea volumului total al traficului de voce în rețele fixe a fost determinată de scăderea tuturor tipurilor de trafic. Astfel, traficul către rețelele internaționale a scăzut cu 43%, traficul către alte reţele fixe – cu 4,7% și traficul către rețelele mobile – cu 0,4%. În consecință, traficul mediu lunar de voce per abonat (MoU) nu a suferit schimbări, menținându-se valoarea de 144 minute (două ore 24 minute).

Urmare a acestor evoluții, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) s-a redus comparativ cu perioada similară a anului precedent cu 4,8% și a alcătuit 28,9 lei. S.A. ”Moldtelecom” a înregistrat un ARPU de 30,4 lei, iar furnizorii alternativi – un ARPU cumulativ de 16,3 lei. La sfârșitul primului trimestru al anului 2021, cota de piață a S.A. ”Moldtelecom”, în funcție de venituri, a constituit 94,1%.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției