Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Blocaj! Zeci de judecători primesc salarii, dar nu pot să examineze dosare de mai multe luni. Ce stă la mijloc?

01 Dec. 2021, 10:27
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
01 Dec. 2021, 10:27 // Societate //  Realitatea.md

Mii de justiţiabili aşteaptă să li se examineze dosarele în instanţă, în timp ce magistraţii stau de mai multe luni fără activitate, deşi primesc salarii. Este vorba despre 27 de magistraţi ale căror mandate eliberate pe un termen de 5 ani au expirat, iar prelungirea lor râmâne blocată la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Anticorupție.md scrie că într-o situaţie similară s-ar putea pomeni în timpul apropiat încă 33 de judecători.

Magistratul Ion Chirtoacă de la Judecătoria Chişinău, al cărui mandat a expirat în luna martie, nu activează deja de opt luni. Solicitat de sursa citată, a explicat că, pentru a-i fi prelungit mandatul până la atingerea plafonului de vârstă, trebuie să treacă mai întâi evaluarea extraordinară, însă această procedură nu are cine să o facă, deoarece colegiile specializate ale CSM nu sunt funcţionale.

Consideră că o parte din vină o poartă CSM-ul care a amânat de mai multe ori Adunarea Generală a Judecătorilor, în cadrul căreia urma, pe lângă membrii CSM, să fie aleşi şi membrii colegiilor.

„Eu am în gestiune 58 de dosare, iar oamenii aşteaptă de 8 luni să fie rezolvate. Am prevăzut această situaţie şi cel puţin nu am oameni aflaţi în arest preventiv. Dar unii dintre colegii mei au şi câte 900 de dosare pe rol. S-a format un precedent periculos, care afectează şi blochează actul de justiţie. Noi suntem remuneraţi în continuare, pierde bugetul statului, pierd justiţiabilii. Povara la un magistrat este foarte mare şi dacă le vor mai fi repartizate şi aceste dosare, la fel, va avea de suferit calitatea actului de justiţie”, a declarat Ion Chirtoacă.

Judecătorul a depus marţi, 30 noiembrie curent, o solicitare către CSM prin care a cerut să fie decisă data desfăşurării Adunării Extraordinare a Judecătorilor.

„În zilele următoare, CSM va rămâne fără cvorum, ca urmare a cererii de demisie depusă de Anatolie Galben, prin urmare, Consiliul nu se va mai putea întruni în ședințe pentru a luat decizii. Astfel, va fi creat un blocaj instituțional”, a scris Ion Chirtoacă în demersul său, venind cu propunerea ca data Adunării să fie ulterior evaluării membrilor CSM.

VIDEO Adunarea Generală a Judecătorilor a fost amânată din nou!

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 11:27
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
18 Ian. 2022, 11:27 // Societate //  Valentina Buză

Ministerul Sănătății informează că, Republica Moldova a recepționat un lot de echipamente de protecție și dezinfectant împotriva COVID-19 donat de Guvernul Olandei în valoare de peste 2,5 milioane de euro, cu suportul Fundației de caritate „Max face posibilul”.

Mai exact, lotul include peste 62 de mii perechi de ochelari, 62 de mii de litri de dezinfectant, peste 571 de mii de costume de protecție, 586 de mii de perechi de mănuși, 585 de mii de măști simple și tot atâtea măști respiratoare.

Potrivit responsabililor, echipamentele vor fi distribuite în toate spitalele republicane, municipale, raionale și centrele de sănătate, centrele de sănătate publică, precum și în centrele de plasament din țară.

La ceremonia oficială de recepționare, care a avut loc în municipiul Bălți, a participat și ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

„Această donație este foarte importantă, în special pentru spitalele raionale. Cu această ocazie, ne exprimăm recunoștința față de poporul olandez. Ei sunt cei care au colectat aceste bunuri pentru noi. La fel, mulțumim și acestei fundații, datorită căreia acest lucru a devenit posibil. Reiterez că aceste materiale de protecție reprezintă un suport major pentru personalul medical, astfel încât să putem face față unui nou val al COVID-19”, a menționat ministra Sănătății.

Cheltuielile de colectare, transportare și depozitare au fost acoperite de Fundația de caritate „Max face posibilul” din Olanda. Astfel, cu un mesaj de salut a venit și președintele acestei organizații, Jan Slagter, care a vizitat țara noastră în acest scop.

„Sunt incredibil de fericit cu această donație din partea Ministerului Sănătății, Bunăstării și Sportului din Olanda. Prin aceasta, putem oferi ochelari de protecție, mănuși, halate, măști și dezinfectant pentru sute de angajați din domeniul sănătății al Republicii Moldova. Ca și în Țările de Jos, rata de infecție este foarte mare în Moldova. Astfel, ne vom asigura că resursele cu care contribuim la stoparea pandemiei sunt distribuite corespunzător”, a spus și președintele Fundației de caritate „Max face posibilul”, Jan Slagter.

De menționat că, din anul 2008, Fundația de caritate „Max face posibilul” a oferit donații instituțiilor medicale din Rebublica Moldova în valoare de circa 14 milioane de euro.

De la începutul pandemiei, în țara noastră au fost înregistrate 388.959 cazuri de COVID-19. Până în prezent, 998.038 persoane au încheiat schema completă de vaccinare.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală