Curs valutar
 • EUR
  19.7321
  0.2884%
 • USD
  19.2960
  -0.0492%
 • RUB
  0.3182
  -0.7228%
 • RON
  4.0251
  0.6236%
 • UAH
  0.5226
  -0.0191%

Când au fost inventate vehiculele electrice? Istoria neașteptată pe care nu o știai

05 Feb. 2022, 15:03
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
05 Feb. 2022, 15:03 // Sci-tech //  Realitatea.md

Istoria mașinii electrice este mult mai lungă decât îți imaginezi, iar pentru a o înețelege, este util să o punem în context cu dezvoltarea vehiculelor personale în general.

În ajunul secolului al XX-lea, forma predominantă de transport era încă calul. Dar, pe măsură ce veniturile oamenilor au crescut și tehnologiile disponibile au avansat, unii au început să experimenteze cu forme mai noi de transport.

În acest moment, benzina, aburul și energia electrică erau toate disponibile, fiecare concurând pentru a domina piața.

Tehnologia pe abur deținea monopolul în acel moment și a fost în general înțeleasă și de încredere de către public. La urma urmei, își dovedise valoarea pentru a alimenta fabrici, mine, trenuri și nave – părea doar o progresie naturală pentru a construi forme mai mici de transport folosind mașini cu abur.

Unele vehicule autopropulsate au existat de la sfârșitul anilor 1700, în special tricicleta cu abur a lui Nicholas Joseph Cugnot, dar această tehnologie nu a fost cu adevărat dezvoltată pentru acest rol până la sfârșitul anilor 1800. Dampfwagen cu abur al lui Cugnot este larg acceptat ca fiind primul automobil din lume.

Dar a existat o problemă – motoarele cu abur aveau nevoie de o perioadă lungă de încălzire, care se apropia adesea de o oră. Aveau, de asemenea, o rază de acțiune limitată și trebuiau hrănite în mod constant cu apă.

Dampfwagen
Dampfwagen – rfi.fr

Otto, Diesel, Benz și Ford intervin în joc

Motorul în patru timpi predominant și astăzi a fost dezvoltat de Nikolaus Otto, în 1862, iar motorul diesel a fost dezvoltat de Rudolf Diesel în 1893.

Puțin mai târziu, Karl Benz și-a dezvoltat „primul vehicul de producție din lume” revoluționar în 1886; iar Ford Model T a devenit primul automobil „produs în masă” la începutul anilor 1900.

În ciuda puterii și utilității pe care le-au oferit motoarele cu ardere internă, în special în comparație cu alternativele cu abur și cai, acestea nu au fost lipsite de probleme.

Erau mai greu de condus, necesitând adesea un efort semnificativ pentru a schimba treptele și a porni motorul în primul rând. Aceste vehicule erau, de asemenea, foarte zgomotoase, iar gazele de eșapament erau mai puțin decât plăcute.

Dar a existat o a treia opțiune mașinile electrice. Acestea le lipseau multe dintre problemele altor alternative. Erau silențioase, relativ ușor de operat și nu aveau emisii nocive de niciun fel.

Flocken Elektrowagen
Flocken Elektrowagen – Henrysirhenry/Wikimedia Commons

Cine a făcut prima mașină electrică?

Ca și vehiculele cu motor cu combustie, nu a existat un singur inventator al mașinilor electrice. Apariția și dezvoltarea lor ar trebui considerate mai degrabă o serie de descoperiri și invenții care, în cele din urmă, s-ar „uni” în ceea ce recunoaștem astăzi ca fiind mașina electrică.

În afară de descoperirea electricității, prima condiție necesară pentru dezvoltarea mașinilor electrice a fost o baterie reîncărcabilă fiabilă.

Anyos Jedlik, un inventator maghiar, a dezvoltat un motor electric timpuriu în 1828. Folosind această nouă invenție, el a dezvoltat, de asemenea, o „dovadă de concept” timpuriu pentru utilizarea electricității ca mijloc de transport, prin construirea unui model de mașină care ar putea fi mutat cu ajutorul motorului.

Puțin mai târziu, în 1834, Vermont Blacksmith, Thomas Davenport, a construit un alt model de vehicul electric care putea rula pe o cale mică, circulară, electrică.

Oricât de impresionante erau acestea, nu aveau surse de energie reîncărcabilă autonome și, prin urmare, aveau utilitate limitată ca mod de transport, chiar dacă au fost extinse.

Lumea va trebui să aștepte până în 1859, când fizicianul francez Gaston Plante și-a dezvoltat bateria plumb-acid.

Tehnologia a fost îmbunătățită în continuare de un alt francez, Camille Alphonse Faure, care în 1881 a crescut semnificativ capacitatea bateriei. Această dezvoltare a permis producția de baterii la scară industrială.

Cu o sursă de energie fiabilă și reîncărcabilă în mână, alți inventatori au început să experimenteze cu electricitate și locomoție.

Cu toate acestea, alte evoluții în motoarele pe benzină, cum ar fi demarorul electric al lui Charles Kettering, au eliminat una dintre principalele iritații ale motoarelor cu ardere timpurie – manivela. Vehiculele electrice au primit lovitura de grație atunci când sistemele rutiere au fost îmbunătățite și au început să fie descoperite rezerve abundente de țiței.

Aceștia dar și alți factori au contribuit la căderea mașinilor electrice care au dispărut aproape complet până în jurul anului 1935. Bătălia părea să fie câștigată și, în următorii 30 de ani, vehiculele cu motor cu combustie aveau să domine lumea.

Asta până la criza petrolului din anii 1970…

Mașina electrică Thomas Parker
Mașina electrică Thomas Parker – Wikimedia Commons

Când au fost inventate vehiculele electrice?

După cum am văzut, crearea mașinii electrice a fost mai mult o serie de evenimente decât un eveniment anume. Acestea fiind spuse, după evoluțiile timpurii de mai sus, mai jos sunt câțiva concurenți pentru titlul de „prima mașină electrică”, în funcție de ideea ta despre ceea ce constituie un vehicul electric.

O dezvoltare timpurie interesantă a mașinilor electrice a fost realizată în 1834 de profesorul Sibrandus Stratingh din Groningen, Țările de Jos, care a creat o mașină electrică la scară mică, alimentată de celule primare nereîncărcabile.

Din păcate, Stratingh nu a putut să-și dezvolte „mașina” în continuare, deoarece a murit la scurt timp după aceea, în 1841.

Puțin mai târziu, în 1867, inventatorul austriac Franz Kravogl și-a expus prototipul de vehicul electrică la Expoziția Mondială de la Paris. Acesta era o bicicletă cu două roți alimentată electric, care nu era foarte fiabilă pentru a conduce pe stradă.

Dar abia în 1884 inventatorul britanic, Thomas Parker, care a electrificat și metroul londonez, a construit prima mașină electrică de producție. Parker și-a alimentat mașina folosind propriile baterii reîncărcabile de mare capacitate, special concepute.

Primul automobil electric de succes, The Electrobat, a fost dezvoltat de inginerul mecanic Henry G. Morris și chimistul Pedro G. Salom în 1894 în Philadelphia, Pennsylvania. Acesta a fost un vehicul lent și greu cu anvelope de oțel pentru a susține greutatea cadrului său greu și o baterie mare cu plumb.

Tot în SUA, William Morrison din Des Moines, Iowa, a dezvoltat o mașină electrică cu șase pasageri (vagon) care era capabilă să atingă 23 km/h. În 1895, consumatorii au început să observe această „tehnologie nouă”, după introducerea de către A. L. Ryker a tricicletelor complet electrice în S.U.A.

Diferiți alți inventatori și ingineri au dezvoltat o serie de alte modele în această perioadă, culminând cu o mașină electrică stabilind un record mondial de viteză pe 18 decembrie 1898.

După aceste evoluții, tehnologia mașinilor electrice a înflorit – a fost o „epoca de aur” pentru tehnologie. Drept urmare, interesul pentru mașinile electrice a crescut pe parcursul anilor 1890 și începutul secolului XX.

Taxiurile electrice alimentate cu baterii au început să devină disponibile de-a lungul timpului – în special flota de taxiuri londoneze a lui Walter C. Bersey, care a fost introdusă în 1897.

În ciuda avantajelor lor față de mașinile pe benzină ale vremii, lipsa infrastructurii electrice a împiedicat adoptarea lor în masă de către consumatori. De fapt, acesta marchează declinul mașinilor electrice, deoarece au început să fie eclipsate de cele cu motor cu combustie, mai ales după ce au fost descoperite zăcăminte mari de petrol.

Până în 1910, majoritatea producătorilor de mașini electrice fie și-au încetat activitatea, fie au oprit complet producția. Tehnologia a persistat pentru utilizări specializate, cum ar fi stivuitoare, flotoare pentru lapte în Marea Britanie, cărucioare de golf și unele vehicule de nișă, dar vehiculele electrice au rămas în general pe margine până la renașterea lor mai târziu în secolul XX.

General Motors EV1
General Motors EV1

Prima mașină electrică a GM

Deși GM a experimentat cu vehicule electrice încă de la mijlocul anilor 1960, cu mașina lor concept, Electrovair, acest vehicul nu a ajuns niciodată la producția de masă. Electrovair era bazat pe Corvair din 1966 și era alimentat cu un pachet de baterii argint-zinc care putea furniza 532 de volți.

Câteva decenii mai târziu, iar General Motors a decis să „încerce” încă o dată.

Prima lor mașină electrică modernă, General Motors EV1, a fost dezvoltată la mijlocul anilor 1990. EV1 a fost prima mașină electrică produsă în serie în epoca modernă de către un mare producător de automobile.

A fost primul vehicul GM conceput de la zero ca mașină electrică. EV1 a fost, de asemenea, prima și singura mașină de pasageri comercializată sub marca GM și nu una dintre diviziile sale.

Decizia GM de a proiecta și construi EV1 a fost inspirată, parțial, de California Air Resources Board (CARB), care a adoptat un mandat care impunea producătorilor mari din SUA să dezvolte vehicule cu emisii zero dacă doreau să-și continue comercializarea produselor în stat.

Tesla Roadster 2008
Tesla Roadster 2008

Când a fost produsă prima Tesla?

Tesla Motors a produs prima sa mașină electrică, Roadster, în 2008. Acest vehicul a fost o revoluție în epoca modernă a vehiculului electric și a prezentat o tehnologie de ultimă oră a bateriei și un motor electric.

Roadsterul original a fost un vehicul electric cu baterie și a fost prima mașină complet electrică, produsă în serie, legală pentru autostradă, care a folosit vreodată o baterie litiu-ion ca sursă de energie. Este, de asemenea, prima mașină complet electrică capabilă să parcurgă mai mult de 320 de kilometri per încărcare.

De asemenea, ar putea atinge o viteză maximă incredibilă de 200 km/h.

Lohner-Porsche-1901
Lohner-Porsche-1901

Cine a creat prima modelul hibrid?

Ușor, Toyota Prius, nu? Din păcate nu. Potrivit înregistrărilor, primul vehicul electric a fost de fapt dezvoltat mult mai devreme.

În 1889, un vagon hibrid benzină-electric a fost conceput de William H. Patton.

Deși nu este o mașină după definiția noastră, este totuși un concept foarte interesant. Același tip și-a adaptat și designul pentru a fi utilizat într-un sistem de propulsie a bărcii în același an.

Puțin mai târziu, în 1901, în timp ce lucra la Fabrica de Autocare Lohner, un anume Ferdinand Porsche a dezvoltat modelul Mixte. Aceasta a fost o versiune hibridă cu tracțiune integrală a căruciorului electric „System Lohner-Porsche”, care a fost expusă la Târgul Mondial de la Paris în același an.

Mixte este considerat pe scară largă a fi primul automobil hibrid din lume. Prototipurile inițiale ale acestui vehicul aveau tracțiune pe două roți, erau alimentate cu baterii și aveau două motoare, pe roțile din față, montate pe butuc.

Unii atribuie, de asemenea, onoarea „primului hibrid” unui automobil dezvoltat în 1905. Henri Piper, un inventator germano-belgian, și-a produs propriul vehicul hibrid, care consta dintr-un motor electric și generator, baterii și un mic motor pe benzină.

Motorul electric a fost folosit pentru a încărca bateria la viteza de croazieră, în timp ce ambele motoare au fost folosite pentru accelerare și parcurgerea pantelor abrupte.

Realitatea Live

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Top 5 tendințe în materie de mobilier
Top 5 tendințe în materie de mobilier
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
10 Aug. 2022, 16:27
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Olga Mînzat
10 Aug. 2022, 16:27 // Actualitate //  Olga Mînzat

Un nou punct de trecere a frontierei de stat urmează să fie deschis în curând. Acesta va fi pe segmentul moldo-român. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, semnarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind înființarea punctului de trecere Leova – Bumbăta.

Odată instituit, acesta va permite accelerarea și facilitarea traversării frontierei de către persoane și mijloace de transport, fluidizarea traficului transfrontalier și reducerea  timpului de așteptare la celelalte puncte de trecere a frontierei de stat, care acum sunt mai solicitate.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Un nou punct la frontieră va contribui la îmbunătățirea capacităților de procesare a mijloacelor de transport care tranzitează Republica Moldova, dezvoltarea rețelei căilor comerciale pentru traficul transfrontalier și sporirea nivelului de securitate atât pe plan național, cât și regional”, anunță Guvernul.

În conformitate cu prevederile Acordului în cauză, deschiderea punctului de trecere Leova-Bumbăta se va efectua după crearea infrastructurii corespunzătoare, precum și asigurarea cu personal necesar, în conformitate cu normele și standardele în vigoare.

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Top 5 tendințe în materie de mobilier
Top 5 tendințe în materie de mobilier
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală