Curs valutar
 • EUR
  19.9987
  0.075%
 • USD
  19.1312
  0.0659%
 • RUB
  0.3440
  -1.5116%
 • RON
  4.0448
  0.1137%
 • UAH
  0.6477
  0.1081%

Prietenia dintre Erdogan și Putin stă „pe muchie de cuțit”? Turcia s-ar fi arătat dispusă să confrunte Rusia

05 Feb. 2022, 14:39
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
05 Feb. 2022, 14:39 // În Lume //  Realitatea.md

Apropierea dintre Turcia, care dispune de a doua cea mai mare armată a NATO, și Rusia provoacă dureri mari de cap pentru membrii alianței odată cu intensificarea tensiunilor dintre Occident și Moscova. Dar, în ciuda relațiilor calde, există încă divergențe esențiale care pot foarte repede să transforme prietenia celor două state într-o confruntare de proporții, se arată într-o analiză Business Insider.

Turcia, un aliat indispensabil al Occidentului, s-a arătat dispusă să confrunte Rusia, un rival tradițional al turcilor, și continuă să sprijine interesele NATO și misiunile din regiune și din toată lumea. Cu toate acestea, niciun alt membru al alianței transatlantice nu a fost mai problematic decât Turcia.

Starea relațiilor dintre Turcia și Rusia reprezintă produsul dinamicilor schimbătoare și a priorităților fluctuante de după Războiul Rece și a balanței nestatornice a puterii în regiune din ultimii 10 ani.

Relația celor două state este puțin probabil să genereze o alianță în adevăratul sens al cuvântului, dar apropierea lor și efectul negativ asupra intereselor NATO i-a exasperat pe oficiali și pe analiști, deopotrivă.

Turcia are a doua cea mai mare armată a alianței NATO și se află într-o zonă strategică importantă, ceea ce o face un aliat indispensabil.
Ankara a fost de acord ca SUA să își aducă o parte din armele nucleare în Turcia; zeci dintre ele sunt încă acolo. 

Rusia – Turcia: O relație problematică, dar cooperativă

Relațiile istorice turco-ruse au fost problematice, așa cum demonstrează faptul că au purtat peste 10 războaie între secolele XVI și XX.

A existat o perioadă limitată de cooperare la începutul secolului XX, dar după cel de-al Doilea Război Mondial, disputele dintre Rusia și Turcia au făcut ca turcii să adere la NATO în 1952 (împreună cu Grecia), iar Moscova și Ankara au ajuns în tabere opuse în mai multe situații diplomatice tensionate.

Mai mult, Turcia a fost de acord ca SUA să își aducă o parte din armele nucleare în țara lor – zeci dintre ele sunt încă acolo.

Când Războiul Rece s-a încheiat, însă, relațiile dintre ruși și turci s-au îmbunătățit. În 1987, Turcia a început să importe gaze naturale sovietice și Rusia a devenit principalul furnizor de gaze al Turciei.

Legăturile economice turco-ruse s-au consolidat și mai mult după destrămarea Uniunii Sovietice. Rusia, acum un pericol militar mai mic decât în perioada sovietică, a devenit în 2008 al doilea cel mai mare partener economic al Turciei, după UE. În 2010, cele două țări au semnat un acord prin care au renunțat la vizele de călătorie.

Relația dintre președintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele rus Vladimir Putin a făcut posibilă o cooperare mai strânsă. Aceste legături s-au consolidat și mai mult pe măsură ce Erdogan a devenit un lider tot mai autocrat, în special, după lovitura de stat eșuată din 2016.

TURKEY-ANKARA-RUSSIA-AIR DEFENSE-DELIVERY
Turcia și-a cumpărat sisteme de apărare aeriană rusești S-400 cu rachete sol-aer, dar în același timp, le-a vândut drone militare ucrainenilor pe care Kievul le-a folosit pe front împotriva separatiștilor proruși. 

Relația Rusia – Turcia: Un „act de echilibristică”

Mai multe țări din Occident au început să impună sancțiuni și să își reducă nivelul cooperării cu Ankara după ce Turcia și-a cumpărat sisteme de apărare aeriană rusești S-400 cu rachete sol-aer, a invadat nordul Siriei și a lansat operațiuni militare împotriva kurzilor și în urma reprimării opoziției interne și a protestatarilor regimului lui Erdogan.

Sancțiunile țărilor occidentale combinate cu nemulțumirile turcilor cu privire la ceea ce ei au perceput a fi atitudini duplicitare, tensiunile cu Europa pe tema situației din Cipru și a crizei migranților și la amânarea procesului de aderare la UE a Turciei au împins Anakara tot mai aproape de Rusia.

La rândul lor, turcii și-au schimbat poziția de la partenerul de încredere al Occidentului la oportunistul care păstrează relații bune atât cu Vestul, cât și cu Rusia. Dar, asta nu înseamnă că Turcia este mulțumită de acțiunile și ambițiile recente ale Rusiei.

Modernizarea militară constantă a Moscovei, anexarea Crimeei în 2014, intervenția în Siria din 2015 și influența tot mai mare pe care o exercită în zona Mării Negre și a Caucazului au sporit temerile turcilor cu privire la vecinul lor mai mare.

„Turcia încearcă să păstreze acest act de echilibristică adoptat din cauză că nu au încredere în ruși, dar nici nu sunt siguri că se pot baza pe sprijinul Occidentului”, a explicat Stephen Flanagan, analist politic al corporației RAND.

În ciuda relațiilor calde, există încă divergențe care pot foarte repede să transforme prietenia celor două țări într-o confruntare
În 2015, Turcia a doborât un avion rusesc care efectua o operațiune militară în Siria. 

Care sunt motivele tensiunilor, deocamdată, înnăbușite dintre Rusia și Turcia

Lipsa de încredere dintre ruși și turci este cel mai bine ilustrată de interesele conflictuale din Siria ale celor două țări.

Oficialii americani au spus că zeci de soldați turci au murit în urma operațiunilor militare ale Rusiei în Siria. Turcia, la rândul ei, a doborât un avion rusesc și a lansat operațiuni împotriva aliaților sirieni ai Moscovei. Conflicte au fost și în Libia între forțele proxy ale Rusiei și armata Turciei.

Turcia a construit o relație apropiată și cu ucrainenii, cărora le-a vândut drone militare pe care Kievul le-a folosit pe front împotriva separatiștilor proruși. În plus, Ankara a spus că sprijină inițiativele Ucrainei și Georgiei de a se alătura alianței NATO, cu toate că mai mulți membri s-au împotrivit acestor propuneri.

Relația turco-rusă „este pe muchie de cuțit în orice zi”, a spus Flanagan. „Turcia rămâne preocupată de protejarea propriilor interese în regiune și este foarte îngrijorată de Rusia.”

În ciuda relațiilor calde, există încă divergențe care pot foarte repede să transforme prietenia celor două țări într-o confruntare
Riscul cel mai mare al conflictului dintre Rusia și Occident pe care turcii vor să îl evite este militarizarea excesivă a Mării Negre și izbucnirea unui conflict în apropierea apelor teritoriale ale Ankarei. 

O relație volatilă: Care sunt riscurile pe viitor

În ciuda îngrijorărilor turcilor, Ankara păstrează legături strânse cu Moscova. Rusia construiește mai multe reactoare nucleare pentru turci, iar Erdogan a refuzat să declare că nu va mai cumpăra echipament militar rusesc pe viitor.

Cooperarea celor două state reflectă, pe de-o parte, acceptarea realității geopolitice de către Ankara.

„Turcii, până la un punct, nu au de ales și trebuie să păstreze o relație de cooperare cu Rusia având în vedere că rușii controlează jocurile în Siria” și din cauză că și-au mărit capacitatea militară din Marea Neagră, potrivit analistului Flanagan.

Turcia sprijină ideea prezenței NATO în Marea Neagră „pentru a descuraja agresiunile Rusiei, dar nu își doresc militarizarea regiunii în exces”, a explicat Flanagan. „Ceea ce nu își doresc turcii este ca desfășurarea de trupe americane în zonă să provoace o criză în urma căreia strămtorile să fie închise și lupte majore să izbucnească de-a lungul apelor lor teritoriale.”

Relațiile dintre Turcia și Rusia par destinate să plutească între rivalitate și parteneriat, dar intresele lor competitive din Marea Neagră, Orientul Mijlociu și nordul Africii au potențialul de a transforma relația într-o confruntare foarte rapid.

Relația „rămâne volatilă”, a explicat Flanagan. „Oricare din cele două părți ar putea să facă o greșeală.”

Realitatea Live

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
05 Iul. 2022, 08:40
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
05 Iul. 2022, 08:40 // În Lume //  Redacția Realitatea

Putinistul Nikolai Baskov s-a întâlnit cu o femeie ucraineană aflată în vacanță în Turcia, care l-a condamnat pentru poziția sa în războiul din Ucraina. Un utilizator pe nume Di Os a postat un videoclip pe Youtube. Potrivit acesteia, incidentul s-a petrecut la hotelul D Maris Bay, situat în satul turcesc Hisaronu.

În videoclip, puteți vedea cum Baskov dansează și se distrează pe muzică în compania femeilor, informează unian.net.

Când observă că este filmat, începe să meargă spre autorul videoclipului. Apoi fata se întoarce spre el:

„Voiam să vă spun că sunt din Ucraina. Rusia bombardează acum Ucraina în fiecare zi, iar voi vă distrați aici. Este în regulă să vă distrați?” ea intreaba.

Ca răspuns, cântărețul rus declară că nu se distrează, ci „se odihnește”. După aceea, femeia pleacă și își ia rămas bun de la el cu cuvintele: „Glorie Ucrainei!”.

După cum a raportat UNIAN mai devreme, Baskov a susținut public războiul pe care Putin l-a declanșat în Ucraina.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Reamintim că mai devreme, instanța ucraineană a permis reținerea cântărețului rus Nikolai Baskov în calitate de supect.

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală