Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Când CSP are ușile închise… Litvinenco l-ar fi propus pe Robu să ancheteze, însă au răsunat acuzații grave

06 Oct. 2021, 09:20
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
06 Oct. 2021, 09:20 // Societate //  Realitatea.md

Procurorul Dumitru Robu, care a exercitat interimatul funcției de procuror general în perioada în care Blocul ACUM (Platforma DA și PAS) era în coaliție cu PSRM, ar fi fost propus de către ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, să fie desemnat pentru a investiga ilegalitățile sesizate de deputatul PAS Lilian Carp împotriva lui Alexandr Stoianoglo. Doar că, în adresa acestuia, au răsunat acuzații grave la ședința de ieri, 5 octombrie curent, din partea membrilor vechi ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Discuțiile au avut loc în deliberări, adică cu ușile închise, înainte de pronunțarea deciziei propriu-zise.

Potrivit unor surse demne de încredere, președinta CSP, Angela Motuzoc, care de altfel nu s-a înțeles cu ministrul Justiției pe parcursul ședinței, i-ar fi explicat acestuia că atunci când Dumitru Robu a fost procuror general interimar, în anul 2019, a exercitat presiuni asupra membrilor CSP, mai exact, ar fi cerut demisia in corpore.

Mai mult, Dumitru Robu a făcut referire la faptul că asta ar fi o solicitare susținută de reprezentanți PAS.

Aceleași surse ne-au mai declarat că, în urma acestor acuzații, Sergiu Litvinenco s-ar fi răzgândit să mai insiste pe candidatura lui Dumitru Robu. Însă, în același timp, alte surse nu exclud că Dumitru Robu ar putea fi propus să exercite din nou interimatul funcției de procuror general, după ce Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcție, împreună cu adjuncții săi, după care reținut în aceeași zi.

Este de menționat că, tot în 2019, se mai vehicula că numirea candidaturii acestui procuror nu ar fi fost o coincidență. Dumitru Robu ar fi finul de cununie al procurorei Vera Chiranda care la rândul ei ar fi cumătră cu Andrei Năstase. Cel din urmă era în perioada respectivă viceprim-ministru și ministru de Interne în Guvernul condus de Maia Sandu, actuala președintă de țară.

Informațiile de mai sus nu sunt confirmate oficial. Realitatea.md își asumă să revină cu reacții/dezmințire în articole noi, inclusiv cu actualizarea acestuia.

Amintim că, în urma deliberărilor, Angela Motuzoc a anunțat decizia CSP, potrivit căreia, a fost desemnat procurorul Victor Furtuna.

La același subiect:

Cine este procurorul care-l va ancheta pe Stoianoglo?
Despre cariera în sistem și din averea acestuia!

VIDEO Se zvonește că Victor Furtuna ar fi finul unui ex-procuror
demis de Alexandr Stoianoglo

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 14:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 14:32 // Politica //  Realitatea.md

Deputatul PAS Dan Perciun, autorul proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative din Legea privind sistemul public de pensii, susținut în prima lectură cu votul colegilor săi de fracțiune în Parlament, s-a simțit nevoit să dezmintă o informație tirajată în presă, precum că perioada de îngrijire a copilului nu se mai include în stagiul de cotizare la pensionarea pentru limită de vârstă. „Este o minciună. Nu se schimbă absolut nimic la acest capitol. Ca și până acum, îngrijirea copilului, studiile, armata, îngrijirea unei persoane cu dizabilități severe se vor include în stagiu”, a punctat politicianul într-o postare pe contul său de Facebook.

Potrivit aceleași postări, „în cazul pensiei pentru carieră lungă, un nou tip de pensie care nu a mai existat până acum și care oferă posibilitatea unei persoane să se pensioneze la orice vârstă – la calcularea stagiului se va ține cont într-adevăr doar de anii efectiv munciți. Asta și presupune ideea unei cariere lungi”.

„Pensia pentru limită de vârstă – modalitatea standard de pensionare care a existat ultimii 30 de ani – permite ieșirea la pensie la o anumită vârstă. În 2022 vârsta va fi 63 de ani pentru bărbați și 60 de ani pentru doamne (59 și 6 luni până în iulie). Beneficiază de pensie toți care au minimum 15 ani stagiu. Stagiul complet, recomandat, pentru bărbați va fi de 34 de ani, iar pentru femei 32 de ani și 6 luni. În stagiu intră atât perioadele contributive, cât și necontributive, adică perioadele în care nu s-au plătit contribuții. Printre acestea se numără îngrijirea copilului, armata, îngrijirea unei persoane cu dizabilități severe, studiile. Nu se schimbă nimic la acest capitol”, a reiterat deputatul Dan Perciun.

Acesta a mai adăugat despre pensia pentru carieră lungă – un nou tip de pensie care permite pensionarea la orice vârstă, atât timp cât persoana are un stagiu contributiv mai mare decât cel standard. „Cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 pentru femei. În 2022 acesta va constitui 39 de ani pentru bărbați și 35 de ani și 6 luni pentru femei. În cazul acestui tip de pensie în stagiu nu se includ – armata, studiile, etc, pentru că este un tip de pensie anticipată, o facilitate menită pentru cei care au muncit și contribuit mai mult. Totodată – pentru carieră lungă din start am prevăzut pentru doamne un stagiu mai mic decât pentru bărbați. În 2022, 35 de ani și 6 luni vs. 39 de ani. Diferența se va reduce la 2 ani în 2024 și așa va fi ulterior. 37 vs. 39”.

„Suplimentar – foarte important de știut că poți trece de la carieră lungă la limita de vârstă fără nici o problemă. Ieși la 59 de exemplu pe carieră lungă, ajungi la 63 și pensia ți se recalculează cu includerea perioadelor necontributive (maternitate, armată etc.) fără nici o penalitate. Carieră lungă – e facilitate pentru cei care au muncit mult”, a conchis acesta.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală