Pentru unii oameni, nu este o opțiune să își înceapă ziua fără o ceașcă de cafea. Sigur, cofeina îi ajută pe oameni să se simtă plini de energie și să aibă mai multă claritate mentală. Dar trebuie să știi care e limita recomandată de cofeină pe zi, dacă vrei să fii în siguranță, deoarece o cantitate prea mare poate deveni destul de periculoasă.
Ce este cofeina
Înainte de a analiza cât de multă cofeină e sigur să consumi, este important să înțelegi ce este ea de fapt. Crezi sau nu, cofeina este un drog. Dar, spre deosebire de sedative, care dau senzație de somnolență și calm, cofeina este un stimulent. Mai exact, ea stimulează sistemul nervos central, rezultând o senzație de vigilență la aproximativ o oră după ce este ingerată.
Cofeina poate fi găsită în surse precum boabele de cafea, boabele de cacao, nucile braziliene, frunzele de ceai, yerba mate și boabele de guarana și poate fi adăugată și în sucuri, precum și în alte alimente și băuturi.
Care e limita recomandată de cofeină
Cantitatea maximă recomandată de cofeină pe care o poate consuma o persoană depinde de câțiva factori, inclusiv dacă este sau nu însărcinată, vârsta, sănătatea inimii și dacă o persoană are anxietate. Toate aceste situații pot necesita ca o persoană să evite sau să limiteze sever aportul de cofeină.
Majoritatea adulților sănătoși ar trebui să-și limiteze aportul de cofeină la maximum 400 de miligrame pe zi, echivalentul a aproximativ 3-5 căni de cafea.
Care sunt simptomele dacă ai consumat prea multă cofeină
În timp ce 400 de miligrame de cofeină poate suna mult, este posibil să depășești această limită, mai ales dacă mergi la o cafenea de mai multe ori pe zi sau consumi băuturi energizante care sunt pline de cofeină. Au existat o mulțime de informații despre persoane care au avut convulsii și o creștere a frecvenței cardiace după un consum excesiv de băuturi energizante. Cu toate acestea, este greu de determinat dacă aceste efecte au fost din cauza cofeinei sau a altor ingrediente găsite în aceste băuturi.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Există, de asemenea, dovezi că administrarea a mai mult de 400 de miligrame în fiecare zi este legată de un risc crescut de a dezvolta probleme ale vezicii urinare în rândul femeilor. Dozele mai mari de cofeină pot determina oamenii să se simtă obosiți, anxioși, nervoși, să aibă dureri de cap și să se confrunte cu diaree. Alții pot avea stomac deranjat, deoarece acest stimulent poate stimula tractul digestiv.
Conținutul de cofeină din băuturile populare
Află cantitatea aproximativă de cofeină care există în băuturile tale preferate.
- Cafea: O ceașcă de cafea preparată poate conține diferite cantități de cofeină – de la 70 la 140 de miligrame pe ceașcă, în funcție de preparat și de boabe.
- Espresso: 64 mg per 30 de ml.
- Cafea decofeinizată: 2 mg per cană.
- Ceai negru: 47-50 mg per cană.
- Ceai verde: 29-50 mg per cană.
Poți avea sevraj de la cofeină
Sevrajul poate fi atât fizic, cât și mental. Poți avea o dependență fizică și psihologică) de cofeină, spun specialiștii. Cele mai frecvente probleme legate de eliminarea cofeinei sunt:
- durere de cap;
- oboseală;
- iritabilitate;
- anxietate;
- tremurături;
- concentrație scăzută.
Cum să te simți plină de energie fără cofeină
Cofeina este un remediu preferat pentru a te simți plină de energie, dar nu este singura soluție. Dacă vrei să-ți limitezi aportul de cofeină, dar vrei totuși să simți acel impuls, iată câteva soluții care pot fi potrivite pentru nevoile tale:
- Include exerciții fizice în programul tău.
- Expune-ți corpul la lumina naturală a soarelui.
- Asigură-te că te hidratezi corespunzător.
- Prioritizează odihna de calitate.
- Ia o gustare la mijlocul zilei care oferă un echilibru de carbohidrați cu glicemie scăzută, proteine și fibre.