Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

Un copil de doi ani a murit după explozia din Dnipro

04 Iun. 2023, 19:06
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Elena Putregai
04 Iun. 2023, 19:06 // Actualitate //  Elena Putregai

Rusia a lansat un val de atacuri aeriene asupra Ucrainei, duminică dimineaţă, 4 iunie curent, iar sistemele de apărare au respins toate rachetele şi dronele în timp ce se apropiau de Kiev, afirmă oficiali militari din capitală. Două rachete au lovit un aerodrom din centrul Ucrainei. Toată Ucraina s-a aflat sub alertă de raid aerian pentru aproape trei ore. O explozie produsă în apropiere de oraşul Dnipro din centrul Ucrainei a afectat o clădire de locuinţe cu două etaje. Un copil de doi ani a murit, iar 22 de persoane au fost rănite.

O fetiţă de doi ani a fost ucisă şi alte 22 de persoane au fost rănite, între care cinci copii, în urma căderii unei rachete ruseşti în apropierea oraşului Dnipro, în centrul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional.

„Peste noapte, trupul unei fetiţe care abia împlinise doi ani a fost scos de sub dărâmaturile unei case”, a scris Serhii Lîsak pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

17 persoane primesc îngrijiri la spital după ce o zonă rezidenţială a fost atacată cu rachete de croazieră cu rază scurtă de acţiune Iskander, a precizat Lîsak.

Nu există deocamdată o reacţie din partea Moscovei.

Mikola Lukaşuk, şeful consiliului regional din Dnipropetrovsk, a declarat că 17 copii au murit în regiune de când Rusia a lansat invazia pe scară largă împotriva Ucrainei în februarie 2022.

„Niciun cuvânt nu poate alina durerea părinţilor care au pierdut ceea ce aveau mai scump în viaţă”, a declarat Lukaşuk. Războiul a ucis cel puţin 485 de copii în Ucraina şi a rănit aproape 1.500, a anunţat duminică, pe Telegram, procurorul general al ţării.

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 20:30
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
28 Sept. 2023, 20:30 // Actualitate //  Realitatea.md

Peste 70% din cetățeni consideră că în știrile presei moldovenești există fenomenul propagandei. Cel puțin asta arată datele unui sondaj IMAS, realizat la comanda Grupului de presă REALITATEA. Potrivit rezultatelor, 85 la sută dintre respondenți consideră că fenomenul propagandei este prezent în ştirile difuzate de instituţiile mass-media ce provin din Republica Moldova, în timp ce doar 10% afirmă contrariul.

Cercetarea mai relevă faptul că 83% din moldoveni consideră că televiziunile din Moldova sunt influențate de anumite partide sau politicieni.

 

Cercetarea mai relevă, în același timp, că 68% din cei chestionați sunt de părerea că „fenomenul propagandei este prezent în ştirile difuzate de instituţiile mass-media ce provin din țările Uniunii Europene”. Urmează SUA și Rusia.

 

 

Cea mai multă propagandă se face la TV, o spun cei mai mulți moldoveni, peste 50 la sută dintre respondenți. Mai puțină propagandă văd moldovenii la radio (1%), canale de Telegram (1%) și ziare (2%).

În schimb, siteurile de internet abundă în propagandă, sunt convinși cetățenii,  25 la sută. Cu propaganda din media trebuie să lupte autoritățile care, potrivit opiniei oamenilor (vezi tabelul de mai jos), o dau în bară.

 

 

Crearea unui conținut media de alternativă! Asta este soluția pe care o propun moldovenii (67 la sută) pentru a combate propaganda rusă.

Alte 22% dintre respondenți au spus că trebuie interzise și chiar închise canalele rusești pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Sondajul a fost realizat în baza unui eșantion de 822 de respondenți din 72 de localități din Republica Moldova, excluzând regiunea transnistreană. Eroarea maximă de eșantionare este de 3,4%. Perioada de culegere a datelor a fost în perioada 2 septembrie – 24 septembrie 2023.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală