Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

Stelele ar putea deveni invizibile! Specialiștii avertizează despre efectul fenomenului asupra sănătăţii

04 Iun. 2023, 20:28
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Realitatea.md
04 Iun. 2023, 20:28 // Cosmos //  Realitatea.md

Utilizarea fără discernământ a iluminatului public, a străzilor, reclamelor și a locurilor de sport, parcări, aeroporturi, va duce la acest fenomen, despre care specialiştii spun nu doar că ne privează de cerul frumos al nopţii, dar are efecte asupra sănătăţii oamenilor şi a animalelor.

Astronomii au raportat că în 2016 deja Calea Lactee nu mai era vizibilă pentru o treime din umanitate, iar poluarea luminoasă s-a înrăutățit considerabil de atunci.

Majoritatea constelațiilor majore nu vor mai fi identificabile în 20 de ani.

Mai mult, fizicianul Christopher Kyba, de la Centrul German de Geoștiințe, spune că poluarea luminoasă determină acum luminarea cerului nocturn cu o rată de aproximativ 10% pe an.

Mai exact, Un copil născut astăzi unde sunt vizibile 250 de stele, ar putea să vadă doar aproximativ 100 până la 18 ani, declară acesta.

Dacă ne uităm pe Harta Poluării Luminoase vedem că vestul Europei e acoperit de lumină artificială. Mai ales în jurul marilor Capitale şi metropole. În România, mai puţin, şi poate că acesta e singurul efect pozitiv al lipsei de infrastructură de la noi din ţară.

Acum, spun specialiştii, problema este că poluarea luminoasă are consecințe ecologice grave. Țestoasele marine și păsările migratoare sunt ghidate de lumina lunii.

Speciile nocturne sunt afectate. Iar la oameni, expunerea la lumină după apusul soarelui ne dă peste cap ritmul circadian.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 22:43
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
27 Sept. 2023, 22:43 // În Lume //  Ursu Ana

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025. Declarația a fost făcută miercuri seară, la Digi 24.

„În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025, și intrarea ar trebui să se facă în cursul acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi – e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, a declarat Muraru.

Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat luni, la Oradea, că România va adera la programul Visa Waiver, program care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză, cel mai devreme la începutul anului 2025.

„Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun,” a declarat ambasadoarea SUA.

Senatorii americani introduceau în luna martie a acestui an un proiect de lege care recomanda includerea României în programul Visa Waiver, într-un prim pas important.

Statele Unite au propus României acordarea de „sprijin tehnic” pentru respectarea condițiilor care permit includerea unei țări în programul Visa Waiver, a anunțat pe 15 martie, la București, Dereck Hogan, asistentul principal adjunct al secretarului de stat american Anthony Blinken, care a condus a opta rundă de dialog din cadrul parteneriatului strategic România-SUA.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală