Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a trecut Republica Moldova în procedură avansată de monitorizare după ce ar fi amendat în 2021 a legislația audiovizualului și trecerii sub control parlamentar a instituției publice „Teleradio Moldova”. Cel puțin asta susține deputata socialistă a BCS Adela Răileanu.
Răileanu afirmă că, schimbarea de către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a procesului de monitorizare ar fi „un semnal puternic de retrogradare în materie de protecție a drepturilor omului”.
„Guvernarea de la Chișinău a mai primit un cartonaș roșu. De această dată, din partea Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei. Instituția europeană a trecut Republica Moldova în procedură avansată de monitorizare – semnal puternic de retrogradare în materie de protecție a drepturilor omului. Motivul care a dus la această penalizare, stă în amendarea în 2021 a legislației audiovizualului și trecerii sub control politic a instituției publice „Teleradio Moldova”. Am avertizat în repetate rânduri asupra caracterului antidemocratic al anti-reformei promovate, cu pași rapizi, de către deputații PAS, prin amendarea Codului Audiovizualului. A venit vremea ca și la cel mai înalt nivel, al Consiliului Europei, să se spună cu text deschis, că legea votată de PAS nu corespunde criteriilor Consiliului Europei, iar impunerea unui control politic asupra audiovizualului, mai ales la compania publică „Teleradio-Moldova”, nu este compatibil standardelor Consiliului Europei”, crede Răileanu.
Deputata susține că, Comitetul de Miniștri invocă impactul negativ pe care legea PAS l-ar putea avea asupra libertății de exprimare și asupra independenței și pluralismului în radiodifuziunea publică.
„În decizia sa, Comitetul de Miniștri a încurajat autoritățile să revizuiască prevederile Codului serviciilor media audiovizuale, pentru a se asigura că acestea oferă garanții clare pentru o veritabilă independență a Consiliului Audiovizualului și inamovibilitatea membrilor săi, precum și să excludă un posibil control politic al „Teleradio-Moldova”. Oare cine ar mai trebui să vină cu semnale de alarmă și să ne avertizeze că PAS și-a subjugat politic tot audiovizualul? Ce trebuie să se mai întâmple, ca ei să înțeleagă că guvernează doar prin abuz și își asumă decizii care prejudiciază grav imaginea țării noastre pe arena internațională?”, se întreabă Adela Răileanu.
Amintim că, în toamna anului trecut, guvernarea a trecut Compania „Teleradio-Moldova” din subordinea Consiliului Audiovizualului în cea a Parlamentului. Noile modificări au fost criticate atunci de opoziția parlamentară, dar și de către ONG-urile de media. Drept replică, președintele Parlamentului, Igor Grosu, declara atunci că, „acest lucru s-a responsabilizarea acestei instituții și aducerea activității ei în albia normalității”.