Curs valutar
 • EUR
  19.9862
  -0.2232%
 • USD
  17.6978
  -0.0949%
 • RUB
  0.2398
  -0.417%
 • RON
  4.0392
  -0.1931%
 • UAH
  0.6469
  -0.3092%

Căști fără cablu (wireless) – o alternativă minunată a modelelor cu cablu

05 Nov. 2021, 09:18
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Petru Cosoi
05 Nov. 2021, 09:18 // Sci-tech //  Petru Cosoi

Telefonul inteligent este un dispozitiv care își însoțește utilizatorul zilnic. Aceasta este tehnică universală care include posibilitățile de player muzical, aparat foto și chiar computer. Unul din accesoriile importante pentru dispozitivul mobil este reprezentat de căști. Însă calitatea garniturii care vine în set cu multe modele de telefoane inteligente din categoria medie de preț lasă de dorit, din acest motiv utilizatorul este nevoit să selecteze o decizie optimă pentru comunicare și ascultarea muzicii.

Încă cu cinci ani în urmă de o mare popularitate se bucurau modelele cu fir. În prezent această decizie devine mai puțin actuală, deoarece de popularitate se bucură tot mai mult căștile fără fir care sunt dotate cu boxe speciale de reîncărcare. Compania Apple care a produs primul model reușit de căști fără fir, i-a îndemnat și pe alții să propună cumpărătorilor deciziile lor. Drept rezultat, în prezent, piața de profil este plină cu o gamă vastă de căști fără fir.

Ce reprezintă căștile fără fir

La baza lucrului accesoriilor pentru audierea muzicii stă tehnologia Bluetooth. Anume aceasta asigură posibilitatea de lucru al dispozitivului fără fir. Form factorul modelelor moderne este asemănător la toate: o boxă dreptunghiulară, rotundă sau ovală de dimensiuni nu prea mari în care este prevăzut loc special pentru două căști cu baterie și acumulator încorporat. De regulă, modelele propun o autonomie minunată și conectare rapidă la smartphone, computer sau tabletă.

Boxa, cu care sunt dotate modelele, reprezintă o stație pentru păstrarea și reîncărcarea căștilor. Bateria acesteia este în stare să prelungească timpul de lucru al garniturii de câteva ori – de regulă, o asemenea conexiune este suficientă pentru 2-3 zile de lucru activ.

Pentru control sunt utilizate butoane mecanice sau un panou senzorial cu ajutorul căruia este posibil de pus reproducerea pe pauză, de schimbat piesele și de efectuat alte comenzi. Căștile de calitate înaltă se vor potrivi pentru cei care practică sportul sau preferă să îndeplinească treburile casnice, să gătească, să facă curățenie cu muzică.

Tipurile de căști

În prezent în vânzare sunt prezentate ambele tipuri de căști:

 1. Clasice. Se diferențiază printr-o ergonomie bine gândită și fixare bună în ureche. Asemenea model minimizează presiunea asupra canalului, datorită acestui fapt utilizatorul nu va simți disconfort chiar și după o perioadă îndelungată de ascultare a muzicii. Aici nu este elementul special pentru izolarea de zgomotul din jur, dar forma garniturii se potrivește foarte bine pavilionului urechii de orice mărime. De regulă, este utilizată tehnologia de suprimare a zgomotului care permite muzicii sau vocii să sune calitativ și bine în locurile zgomotoase. Chiar dacă modelele nu pot să pretindă că sunt cele mai bune în ceea ce privește sunetul, aici acesta este destul de armonios.
 2. In-ear. Particularitatea unei asemenea garnituri constă în izolarea eficientă de sunetele din exterior, ceea ce se obține datorită unor elemente speciale din silicon. Căștile fără fir sunt dotate cu câteva perechi de elemente din silicon pentru ca utilizatorul să poată să aleagă o variantă optimă. Se utilizează o presiune activă a sunetului care asigură un sunet calitativ, intens ce permite savurarea compozițiilor muzicale preferate.

Prin ce se deosebesc unele de altele modelele de căști fără fir

Atât căștile clasice, cât și cele in-ear (intercanal) se deosebesc unele de celelalte prin unele tehnologii utilizate, precum și prin unele diferențe de funcționalitate. Principalele diferențe sunt:

 1. Felul cum arată. Modelele au forme și culori diferite.
 2. Fixarea în pavilionul urechii. Cea mai sigură fixare este caracteristică dispozitivelor cu elemente din silicon.
 3. Prezența protecției de umezeală. Aceasta va preîntâmpina deteriorarea dispozitivului la contactul cu transpirația, ploaia sau căderea întâmplătoare în apă.
 4. Tehnologia de suprimare a zgomotului. Este de neînlocuit pentru cei ce vor să primească plăcere de la audierea conținutului muzical.
 5. Se diferențiază și variantele de control: panoul senzorial este mai practic, decât elementele mecanice.
 6. Senzori.
 7. Raza de lucru în zona bluetooth (distanța de la smartphone până la căști).
 8. Metodele de conectare la telefon.
 9. Compatibilitatea cu sistemele operaționale.

Avantajele și neajunsurile căștilor Bluetooth

În afară de lipsa firului, căștile wireless mai au și alte avantaje minunate:

 1. Libertatea de mișcare, ceea ce este foarte important la efectuarea treburilor casnice sau la sport.
 2. Sunt excluse defectările frecvente din cauza deteriorării firelor. Aici nu are ce să se rupă sau să se roadă.
 3. Design stilat care se potrivește tuturor, nuanțe frumoase: clasice de alb și negru, culori aprinse care ameliorează starea de spirit.
 4. Pentru reîncărcarea acumulatorului nu este obligatoriu de instalat garnitura în boxă. Utilizatorul poate să asculte muzică sau să comunice în timp ce se încarcă boxa.
 5. Multe modele moderne mențin raza de acțiune Bluetooth – aceasta ajunge până la 10 m, ceea ce este suficient pentru a se mișca liber prin casă.
 6. Consum econom al acumulatorului.
 7. Conectare momentană la smartphone și notebook, schimbare rapidă și comodă între dispozitive.

În pofida numărului mare de avantaje, căștile fără fir au și unele minusuri:

 1. Calitatea sunetului. În modelele din categoria medie de prețuri aceasta va fi mai joasă, decât în modelele cu cablu.
 2. Necesitatea de reîncărcare. Utilizatorul va fi nevoit să conecteze tehnica la priză din când în când. Cu timpul acumulatorul pierde resursa de energie, din acest motiv se poate defecta mai devreme sau mai târziu. Bateria nu poate fi înlocuită și unica soluție este achiziționarea unor căști noi.

Cum pot fi selectate căștile fără fir

Pentru ca achiziția să aducă doar bucurie și satisfacție, la alegere este nevoie de luat în considerare mai multe nuanțe. Pentru început, este nevoie să determinați cu ce scop cumpărați căștile. Acestea o să vă placă garantat, dacă aveți nevoie de ele pentru a efectua sarcini multilaterale: audierea periodică a compozițiilor muzicale, gaming, montaj al materialelor video, convorbiri, comunicare.

Atrageți atenție la smartphone-ul în combinație cu care vor fi utilizate căștile. Dacă brandul care a produs telefonul are în asortiment și căști – alegeți asemenea model, astfel se reduce la minim riscul de apariție a întreruperilor de conexiune.

ROZETKA.MD propune un sortiment variat de caști, iar specialiștii magazinului online oferă sfaturi competente pentru a face o alegere corectă.

P. 

Realitatea Live

07 Dec. 2021, 10:07
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
07 Dec. 2021, 10:07 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, oficiul Nord, de comun cu Serviciul de Informații și Securitate au reținut doi bărbați bănuiți că au facilitat și organizat trecerea ilegală a frontierei de stat, prin postul vamal Leușeni, în schimbul sumei de 4 000 euro.

Mai exact, cei doi au pretins că au influență asupra persoanelor din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, astfel încât persoana solicitantă să intre în țară fără ca să fie înregistrată în baza de date relevantă.

„Motivul solicitării ținea de faptul că solicitantul era anunțat în căutare într-un dosar penal pentru escrocherie. Astfel, aceștia au primit suma de bani în două tranșe, pentru ca să-i asigure persoanei intrarea nedetectată în țară, iar luni, 6 decembrie au fost reținuți de oamenii legii. După audierea acestora de către procurorii PCCOCS, oficiul Nord, bănuiții și-au recunoscut vinovăția și colaborează în vederea elucidării tuturor circumstanțelor. Cu referire la solicitant, în privința acestuia va fi pornită urmărirea penală pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”, anunță PCCOCS.

Operațiunea a avut loc sub supravegherea procurorilor PCCOCS, cu sprijinul ofițerilor Serviciului de Informații și Securitate și ai Serviciului Protecție Internă și Anticorupție a MAI.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală