Curs valutar
  • EUR
    19.2155
    -0.7624%
  • USD
    18.2328
    -0.0784%
  • RUB
    0.1847
    -0.9746%
  • RON
    3.8624
    -0.7819%
  • UAH
    0.4937
    -0.081%

Cât va crește salariul profesorilor din România după adoptarea OUG?

02 Iun. 2023, 08:55
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
02 Iun. 2023, 08:55 // În Lume //  Redacția Realitatea

Purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru, a explicat, vineri, care sunt salariile din Educație care vor crește și cum vor fi aplicate majorările.

Dan Cărbunaru a transmis că Guvernul României a îndeplinit solicitările reprezentanților sistemului de învățământ privind majorările salariale începând cu data de 1 iunie, data adoptării și publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat.

„Prin acest act normativ, au fost acordate majorări salariale de 1.000 lei brut/lună personalului didactic și didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut/lună pentru personalul nedidactic. Pentru a oferi garanțiile solicitate de reprezentanții federațiilor sindicatelor din învățământ privind includerea referinței din grila de salarizare a viitoarei legi a salarizării pentru debutant sau asistent universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie, Executivul și-a asumat acest angajament, care a fost inclus în formatul obligatoriu pentru orice act normativ, respectiv în Nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

De majorările salariale prevăzute în prezenta ordonanță de urgență beneficiază personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic din unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior.

În contextul în care România are obligația să respecte jaloanele impuse prin PNRR și având în vedere situația excepțională care a impus adoptarea prezentei ordonanțe de urgență, în urma negocierilor desfășurate între reprezentanții Guvernului și liderii federațiilor sindicale care au declanșat greva generală la nivelul sistemului național de învățământ, pentru a putea asigura deblocarea sistemului de învățământ și respectarea dreptului la educație pentru 3 milioane de elevi, în urma negocierilor Guvern-Federații sindicale. S-a convenit asupra faptului că majorarea salarială acordată reprezintă un avans din creșterile salariale de care ar urma să beneficieze personalul didactic/didactic auxiliar și nedidactic din sistemul național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024.

De asemenea, s-a convenit asupra faptului că, în noua lege a salarizării, salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează: 40% în primul an, 30% în al doilea an, 30% în al treilea an”, se arată în prevederile din Secțiunea 4.8. a acestui document guvernamental public.

În acest cadru, premierul Nicolae Ciucă a dispus ministrului Muncii, Marius Budăi, inițiatorul OUG 53/2023, să continue implementarea angajamentelor asumate în acest format, definitivând grilele bazate pe aceste repere prin dialog cu reprezentanții din sistemul educației. Așa cum și-au asumat liderii Coaliției, ministerul Muncii va finaliza legea nouă a salarizării până la 1 septembrie, iar Guvernul o va trimite în Parlament pentru a intra în vigoare din 1 ianuarie 2024.

Garanțiile privind implementarea noii grile în condițiile demarate deja prin majorările aprobate la 1 iunie pentru întreg personalul din învățământ sunt întărite de dialogul purtat la cel mai înalt nivel și de formatul de negociere care a inclus permanent liderii coaliției de guvernare”, a mai spus Dan Cărbunaru.

Realitatea Live

03 Oct. 2023, 17:49
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
03 Oct. 2023, 17:49 // În Lume //  Elena Putregai

Oficialii ruși sunt reticenți în a se transfera în regiunile ucrainene anexate de Moscova în pofida faptului că sunt ademeniți cu salarii duble, relatează publicația independentă Meduza, care citează două surse de la Kremlin.

Regimul Putin încearcă să transfere oficiali din Rusia în teritoriile ocupate în regiunile Herson, Donețk, Luhansk și Zaporojie, dar se contruntă cu reticența acestora, chiar și în pofida dublării salariului.

Principalul motiv al refuzului de transfer în Ucraina îl constituie teama de a lucra într-o zonă de război, mai ales în contextul contraofensivei ucrainene, explică Meduza.

Rusia a ocupat o parte importantă a teritoriului Ucrainei în primele zile ale războiului, dar de mai bine de un an încoace se află în retragere.

După ce s-au retras din împrejurimile Kievului, în primăvara anului trecut, rușii au fost nevoiți să plece și din teritorii extinse din regiunile Harkov și Herson. Singurul avans însemnat l-au realizat la Bahmut, un oraș capturat în mai anul acesta la capătul a zece luni de lupte.

Mai mulți oficiali instalați de Moscova în teritoriile ocupate în Ucraina au fost uciși între timp, printre care Aleksei Katerinicev.

Pe lângă riscul de a fi uciși în bombardamente sau vânați de ucraineni, oficialii ruși riscă să fie condamnați la zece ani de închisoare pentru „dezertare” dacă și-ar abandona funcțiile din teritoriile ocupate, chiar și în cazul unui avans al trupelor armate ale Kievului.

Pentru a compensa lipsa de personal, Kremlinul organizează concursuri după modelul celui numit „Liderii Rusiei”, care este văzut ca o rampă de lansare în structurile de stat, transmite Meduza.

Ministerul rus al Apărării a anunțat, de asemenea, că tinerii din teritoriile ucrainene ocupate vor fi incluși pentru prima dată în campania sa de recrutare de toamnă, care a început la 1 octombrie. Rusia intenționează să recruteze 130.000 de tineri pentru satisfacerea stagiului militar.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală