Curs valutar
 • EUR
  20.0807
  0.0951%
 • USD
  17.2961
  -0.3191%
 • RUB
  0.2428
  0.5354%
 • RON
  4.0580
  0.1281%
 • UAH
  0.6566
  -0.3198%

Câți bani trebuie identificați pentru ca pensia minimă să fie majorată la 2 mii de lei? Răspunsul lui Grosu

05 Aug. 2021, 11:40
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Beregoi
05 Aug. 2021, 11:40 // Economie //  Petru Beregoi

Pentru a majora pensiile până în luna octombrie, astfel încât cea mai mică să fie de 2 mii de lei, așa cum a promis în campania electorală Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), noul Guvern Gavrilița, care urmează să fie învestit în funcție mâine, 6 august, trebuie să identifice în jur de 4 miliarde de lei. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului Igor Grosu, în cadrul unui interviu.

„E o sumă mare, sunt de acord, dar în situația pandemiei, în situația anului acesta foarte greu pentru toți, și spun aici, nu doar pentru bătrânii noștri, dar pentru și pentru mediul de afaceri, noi trebuie să venim cu acest ajutor, cu această măsură pentru a-i ajuta să depășească, pentru că au să se pornească și niște procese în lanț. Spuneam, nu sunt doar ei beneficiari, ei sunt beneficiarii direcți, dar ei sunt cei care vor putea să procure lucruri, servicii de la micii antreprenori din sate, din orașe și asta în lanț va produce un efect benefic nu doar pentru pensionarii noștri, dar și pentru mediul de afaceri”, a spus Grosu.

Amintim că, în spațiul public au apărut multiple discuții despre inițiativa și propunerea celora de la PAS de a majora pensia minimă, care să fie de 2 mii de lei. Unii afirmă că propunerea dată de fapt nu va arăta exact așa, alții declară că se va realiza exact.

Ieri, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun a declarat că de această majorare vor beneficia toți pensionarii.

Realitatea Live

18 Oct. 2021, 21:36
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
18 Oct. 2021, 21:36 // Economie //  Cristina Vlah

Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu unele explicații despre problemele din cadrul negocierilor cu concernul rus Gazprom, informează Realitatea.md. Potrivit lui Ceban, deocamdată nu se negocia un nou contract dintre Moldovagaz și Gazprom, ci prelungirea celui deja existent, doar că pentru o perioadă de 3 ani.

„Am mizat pentru prelungirea pe 3 ani și menținerea formulei actuale de calcul al prețului, precum și condițiile de plată. Acestea  sunt propunerile, pe care le-am expediat către Gazprom. Dar sunt întrebări mai complexe, legate de datoria transnistreană, implementarea Pachetului Energetic III…

În septembrie noi am prezentat un nou contract, cu o formulă hibrid de calcul – adică în primul trimestru (ianuarie-martie) și ultimul trimestru (al IV-lea) să fie calculat prețul reieșind din indexarea la petrol, dar din aprilie până în septembrie nu se va aplica formula Spot, ci coridorul de preț, care este folosit în contractele Gazpromului cu distribuitorii de gaze din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria”, a declarat Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Potrivit președintelui Moldovagaz, problema principală ar constitui-o nu prețul pentru gazele livrate, ci volumul necesar. Asta pentru că Gazprom nu ar fi rezervat suficiente capacități de gaze pentru țara noastră.

„Astăzi nu ne axăm pe preț, ci pe volumul necesar. Problema e mult mai complexă. Astăzi avem un deficit mare de gaze nu doar în Europa, ci în toată lumea. Pentru Europa deficitul a fost provocat de țările precum Qatar, care au direcționat fluxurile de gaze în alte părți și deficitul european urma să fie acoperit de către Gazprom. La moment, lupta merge pentru volume de gaze și trebuie să asigurăm toți consumatorii cu gaze”, a mai spus Ceban.

În același timp, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz a dat asigurări că pentru luna curentă, octombrie, există suficiente cantitați de gaze pentru consumatorii casnici și pentru instituțiile de utilitate publică. „Pentru luna octombrie noi rezerve avem pentru consumatorii protejați, adică pentru consumatorii din serviciul public și consumatorii casnici. Dar noi căutăm rezerve pentru suplinirea cantităților și pentru agenții economici”, a mai spus Vadim Ceban.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie