Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

Președintele Comisiei parlamentare de specialitate: Toți vor beneficia de majorări la pensie, dar diferențiat

04 Aug. 2021, 14:30
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
04 Aug. 2021, 14:30 // Politica //  Petru Beregoi

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dan Perciun, care este și președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie dă asigurări că, pensia va fi majorată la toți până la sfârșitul anului, după ce în spațiul public se discută pe larg metoda de cotizare pentru pensionari astfel încât toți să beneficieze de o pensie minimă de 2 mii de lei, așa cum a promis PAS în campania electorală.

„Câteva explicații în raport cu majorarea pensiei minime până la 2000 de lei pentru că văd mai multe discuții referitor la echitatea faptului că cei care au cotizat mai puțin vor beneficia de aceleași majorări ca și cei care au cotizat integral. Ceea ce prevede legea la moment în raport cu pensia minimă e că ea se acordă în cuantum complet celor care au un stagiu de cotizare complet la momentul pensionării. Cei care au un stagiu incomplet – primesc o pensie minimă diminuată proporțional stagiului nerealizat. Deci, 2000 de lei – pentru stagiu complet (la momentul pensionării), 2000 de lei – la stagiul realizat/stagiul complet pentru ceilalți. Toți vor beneficia de majorări dar diferențiate”, dă asigurări Perciun.

Totodată, Dan Perciun afirmă că, urmează să se decidă dacă se va recurge la opțiunea prevăzută în actuala lege, fie exclud diferențierea în funcție de stagiu, fie vor identifica alte opțiuni.

De asemenea, președintele Comisiei de specialitate afirmă că, diferența între pensia minimă și pensia calculată în baza contribuțiilor se achită din bugetul de stat. Partea corespunzătoare pensiei calculate se achită din bugetul de asigurări  sociale.

Amintim că, în Programul de guvernare al noului Guvern, condus de Natalia Gavrilița se regăsește inclusiv majorarea pensiei minime de 2000 de lei pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova.

Spitale de la zero, pensii minime de până la 2 000 lei și fără salarii în plic. Promisiunile Guvernului Gavrilița

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 18:36
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 18:36 // Economie //  Realitatea.md

Prețurile la zahăr, uleiuri vegetale și unele cereale au crescut, astfel că indicele global al costurilor produselor alimentare a crescut în august, după două luni de declin consecutiv, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Raportul FAO analizează modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În august, acest indice a urcat până la 127,4 puncte, de la o valoare revizuită de 123,5 puncte în iulie.

În ritm anual, preţurile au urcat cu 32,9% în august.

Potrivit FAO, preţurile la cereale s-au majorat cu 3,4% în august, comparativ cu luna precedentă. Estimările privind producţia mai scăzută a unor mari state exportatoare a dus la scăderea preţului la grâu cu 8,8%, în timp ce preţul orzului a urcat cu 9%. În contrast, preţurile la porumb şi orez au scăzut luna trecută.

Preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 6,7% în august, comparativ cu luna precedentă, iar preţurile la lactate au scăzut uşor.

În schimb, preţul zahărului a urcat cu 9,6%, pe fondul incertitudinilor privind producţia din Brazilia, cel mai mare exportator global de zahăr.

Din cauza secetei persistente din acest an din câteva ţări mari producătoare de cereale, FAO a înrăutăţit estimările privind producţia mondială de cereale în acest an, la aproape 2,788 miliarde tone, în scădere faţă de precedenta prognoză, de 2,817 miliarde tone.

Cea mai semnificativă revizuire a fost în cazul producţiei de grâu, în scădere cu 15,2 milioane tone faţă de estimarea din iulie, la 769,5 milioane tone, în special din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din Statele Unite, Canada, Kazahstan şi Rusia.

Conform unor recente prognoze publicate de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), preţul produselor agricole şi alimentare ar urma să înregistreze o corecţie în primii ani ai perioadei 2021-2030.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române