Studiile și profesia de cadru didactic vor fi atractive pentru tineri, prin salarizarea adecvată și prin condițiile îmbunătățite de muncă. Cadrele didactice și manageriale vor fi motivate și sprijinite pentru realizarea performanțelor profesionale. Copiii și tinerii noștri vor învăța într-un mediu incluziv, sigur și prietenos care oferă spațiu pentru creativitate și privilegiază gândirea critică.
Sunt doar câteva din promisiunile făcute de Guvernul Gavrilița care urmează să ceară vot de încredere Parlamentului în ședința de vineri.
„Vom avea instituții educaționale care să se îngrijească și de încurajarea intereselor copiilor și tinerilor, să-i ajute la alegerea corectă a unei profesii, să le descopere și să le sprijine pasiunile pentru valorile culturale, pentru muzică, arte vizuale, teatru, sport sau alte domenii. Sistemul național de cercetare trebuie sprijinit în mod adecvat, pentru a putea contribui în mod real la creșterea economică a țării și a bunăstării cetățenilor, prin cercetări relevante și rezultative.”
Dacă va aduna voturile necesare din partea deputaților, în următorii patru ani, Guvernul Nataliei Gavrilița se angajează să dezvolte un Centru Național pentru Educație și Leadership pentru asigurarea modernizării proceselor de formare inițială și continuă a cadrelor didactice și manageriale, să majoreze compensațiilor bănești anuale acordate pentru achiziționarea bunurilor pentru creșterea profesională a cadrelor didactice și manageriale, de la 2 000 la 4 000 de lei.
La fel, viitorul Guvern vrea să îmbunătățească condițiile de igienă și sanitație în instituțiile de învățământ general prin construcția și repararea blocurilor sanitare și a cantinelor moderne, dar și să renoveze cel puțin 500 de grădinițe, inclusiv cu sprijinul României și al partenerilor internaționali.
Creșterea nivelului de alfabetizare digitală a populației prin organizarea unor programe naționale de instruire pe categorii de vârstă, la fel se află pe agenda noului guvern.
TINERET ȘI SPORT
„Vocea tinerilor trebuie să fie nu doar auzită, ci și ascultată. Vom asigura alinierea politicilor de tineret ale țării la liniile directoare ale politicilor de tineret de la nivel european. Implicarea tinerilor în procesele decizionale de la toate nivelurile, facilitarea colaborării și schimbului de experiență între organizațiile de tineret pe plan național și internațional și capacitarea tinerilor pentru o mai bună integrare socială și profesională vor fi principalele direcții de activitate.”
Mai exact, viitorul cabinet de miniștri, în frunte cu premierul Natalia Gavrilița, vrea să dubleze bursele de merit pentru studenți, pentru elevii din școli profesionale și colegii, dar și să aloce, anual, cel puțin 10 milioane de lei pentru granturi destinate tinerilor, inclusiv pentru tinerii artiști, cercetători, activiști, oameni de creație, sportivi și jurnaliști.
La fel, echipa PAS își propune să renoveze sălile de sport și să încurajeze utilizărea spațiilor școlare (sală de sport, sală de calculatoare, bibliotecă) de către elevi și tineri, în afara orelor, pentru activități de recreere.
Oferirea de certificate-cadou (vouchere) pentru programe de recreere și educație nonformală tinerilor cu dizabilități, din familii social vulnerabile și grupuri defavorizate, este la fel o prioritate a cabinetului de miniștri.
CULTURA
„Vom iniția proiecte de investiții în industriile creative, în protejarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial, în reabilitarea clădirilor de patrimoniu din orașe și sate și includerea lor în circuitul cultural-turistic. Casele de cultură din sate și orașe, la fel ca bibliotecile, trebuie reabilitate și transformate în centre comunitare culturale active, pentru a spori calitatea vieții oamenilor atât în zonele rurale, cât și în cele urbane.”
La acest capitol, Guvernul Gavrilița își propune să încurajeze activitățile care valorifică resursele culturale locale și anume prin cofinanțarea proiectelor cultural-artistice în parteneriat cu autoritățile publice locale și sectorul privat.
Ba mai mult, echipa PAS vrea să intervină cu unele ajustări în regulamentul de activitate al Consiliului Național al Monumentelor Istorice și să înceapă restabilirea caselor de cultură și transformarea lor în centre culturale polivalente.
Motivarea morală şi financiară a artiştilor prin sporuri salariale, se regăsește și ea în programul de guvernare, însă nu e specificat în ce mod.
Amintim că programul de guvernare include șase capitole, divizate în alte câteva subcapitole, unde sunt descrise pe larg domeniile unde urmează să se lucreze activ pentru a reforma și schimba politici, astfel încât să îmbunătățească viața cetățenilor.
Întregul program al noului Guvern Gavrilița poate fi citit și analizat AICI.