Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

Școli, grădinițe moderne și salarii mai mari pentru cadrele didactice. Noul Guvern promite și burse tinerilor

04 Aug. 2021, 14:07
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
04 Aug. 2021, 14:07 // Politica //  Tatiana Rusnac

Studiile și profesia de cadru didactic vor fi atractive pentru tineri, prin salarizarea adecvată și prin condițiile îmbunătățite de muncă. Cadrele didactice și manageriale vor fi  motivate și sprijinite pentru realizarea performanțelor profesionale. Copiii și tinerii noștri vor învăța într-un mediu incluziv, sigur și prietenos care oferă spațiu pentru creativitate și privilegiază gândirea critică.

Sunt doar câteva din promisiunile făcute de Guvernul Gavrilița care urmează să ceară vot de încredere Parlamentului în ședința de vineri.

„Vom avea instituții educaționale care să se îngrijească și de încurajarea intereselor copiilor și tinerilor, să-i ajute la alegerea corectă a unei profesii, să le descopere și să le sprijine pasiunile pentru valorile culturale, pentru muzică, arte vizuale, teatru, sport sau alte domenii. Sistemul național de cercetare trebuie sprijinit în mod adecvat, pentru a putea contribui în mod real la creșterea economică a țării și a bunăstării cetățenilor, prin cercetări relevante și rezultative.”

Dacă va aduna voturile necesare din partea deputaților, în următorii patru ani, Guvernul Nataliei Gavrilița se angajează să dezvolte un Centru Național pentru Educație și Leadership pentru asigurarea modernizării proceselor de formare inițială și continuă a cadrelor didactice și manageriale, să majoreze compensațiilor bănești anuale acordate pentru achiziționarea bunurilor pentru creșterea profesională a cadrelor didactice și manageriale, de la 2 000 la 4 000 de lei.

La fel, viitorul Guvern vrea să îmbunătățească condițiile de igienă și sanitație în instituțiile de învățământ general prin construcția și repararea blocurilor sanitare și a cantinelor moderne, dar și să renoveze cel puțin 500 de grădinițe, inclusiv cu sprijinul României și al partenerilor internaționali.

Creșterea nivelului de alfabetizare digitală a populației prin organizarea unor programe naționale de instruire pe categorii de vârstă, la fel se află pe agenda noului guvern.

TINERET ȘI SPORT

„Vocea tinerilor trebuie să fie nu doar auzită, ci și ascultată. Vom asigura alinierea politicilor de tineret ale țării la liniile directoare ale politicilor de tineret de la nivel european. Implicarea tinerilor în procesele decizionale de la toate nivelurile, facilitarea colaborării și schimbului de experiență între organizațiile de tineret pe plan național și internațional și capacitarea tinerilor pentru o mai bună integrare socială și profesională vor fi principalele direcții de activitate.”

Mai exact, viitorul cabinet de miniștri, în frunte cu premierul Natalia Gavrilița, vrea să dubleze bursele de merit pentru studenți, pentru elevii din școli profesionale și colegii, dar și să aloce, anual, cel puțin 10 milioane de lei pentru granturi destinate tinerilor, inclusiv pentru tinerii artiști, cercetători, activiști, oameni de creație, sportivi și jurnaliști.

La fel, echipa PAS își propune să renoveze sălile de sport și să încurajeze utilizărea spațiilor școlare (sală de sport, sală de calculatoare, bibliotecă) de către elevi și tineri, în afara orelor, pentru activități de recreere.

Oferirea de certificate-cadou (vouchere) pentru programe de recreere și educație nonformală tinerilor cu dizabilități, din familii social vulnerabile și grupuri defavorizate, este la fel o prioritate a cabinetului de miniștri.

CULTURA

„Vom iniția proiecte de investiții în industriile creative, în protejarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial, în reabilitarea clădirilor de patrimoniu din orașe și sate și includerea lor în circuitul cultural-turistic. Casele de cultură din sate și orașe, la fel ca bibliotecile, trebuie reabilitate și transformate în centre comunitare culturale active, pentru a spori calitatea vieții oamenilor atât în zonele rurale, cât și în cele urbane.”

La acest capitol, Guvernul Gavrilița își propune să încurajeze activitățile care valorifică resursele culturale locale și anume prin cofinanțarea proiectelor cultural-artistice în parteneriat cu autoritățile publice locale și sectorul privat.

Ba mai mult, echipa PAS vrea să intervină cu unele ajustări în regulamentul de activitate al Consiliului Național al Monumentelor Istorice și să înceapă restabilirea caselor de cultură și transformarea lor în centre culturale polivalente.

Motivarea morală şi financiară a artiştilor prin sporuri salariale, se regăsește și ea în programul de guvernare, însă nu e specificat în ce mod.

Amintim că programul de guvernare include șase capitole, divizate în alte câteva subcapitole, unde sunt descrise pe larg domeniile unde urmează să se lucreze activ pentru a reforma și schimba politici, astfel încât să îmbunătățească viața cetățenilor.

Întregul program al noului Guvern Gavrilița poate fi citit și analizat AICI.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 18:36
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 18:36 // Economie //  Realitatea.md

Prețurile la zahăr, uleiuri vegetale și unele cereale au crescut, astfel că indicele global al costurilor produselor alimentare a crescut în august, după două luni de declin consecutiv, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Raportul FAO analizează modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În august, acest indice a urcat până la 127,4 puncte, de la o valoare revizuită de 123,5 puncte în iulie.

În ritm anual, preţurile au urcat cu 32,9% în august.

Potrivit FAO, preţurile la cereale s-au majorat cu 3,4% în august, comparativ cu luna precedentă. Estimările privind producţia mai scăzută a unor mari state exportatoare a dus la scăderea preţului la grâu cu 8,8%, în timp ce preţul orzului a urcat cu 9%. În contrast, preţurile la porumb şi orez au scăzut luna trecută.

Preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 6,7% în august, comparativ cu luna precedentă, iar preţurile la lactate au scăzut uşor.

În schimb, preţul zahărului a urcat cu 9,6%, pe fondul incertitudinilor privind producţia din Brazilia, cel mai mare exportator global de zahăr.

Din cauza secetei persistente din acest an din câteva ţări mari producătoare de cereale, FAO a înrăutăţit estimările privind producţia mondială de cereale în acest an, la aproape 2,788 miliarde tone, în scădere faţă de precedenta prognoză, de 2,817 miliarde tone.

Cea mai semnificativă revizuire a fost în cazul producţiei de grâu, în scădere cu 15,2 milioane tone faţă de estimarea din iulie, la 769,5 milioane tone, în special din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din Statele Unite, Canada, Kazahstan şi Rusia.

Conform unor recente prognoze publicate de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), preţul produselor agricole şi alimentare ar urma să înregistreze o corecţie în primii ani ai perioadei 2021-2030.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române