Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

PAS anunță că Parlamentul nu va avea vacanță în această vară! Apar și primele indicii cu privire la Guvern

16 Iul. 2021, 08:08
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
16 Iul. 2021, 08:08 // Politica //  Petru Cosoi

Printre principalele legi, Partidul Acțiune și Solidaritate va propune aleșilor poporului să renunțe la imunitatea de deputat și să adopte legea confiscării averii dobândite ilicit. Iar până la 1 octombrie pensia minimă ar urma să devină de 2000 de lei. Despre această a declarat în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la PROTV, Igor Grosu, președintele interimar al PAS, care a câștigat categoric în recentele alegeri parlamentare anticipate, transmite IPN.

Pentru a atinge obiectivele imediate, fracțiunea majoritară intenționează să renunțe la vacanță. În contextul majorării pensiei minime, deputații trebuie să aplice modificări la bugetul existent și să asigure accesul banilor necesari din exterior. În acest sens, e necesară reluarea negocierilor cu FMI, deblocarea finanțării din partea Uniunii Europene, a punctat Igor Grosu.

Cât privește legea confiscării averilor dobândite ilicit, persoanele intrate în vizorul legii vor trebui să aducă dovezi privind agonisirea cinstită a averilor de către ei, dar și de rudele și apropiații lor. Pentru a transpune în fapt acest obiectiv, fracțiunea va veni cu o abordare complexă a problemei, care include și modificarea Constituției. Având în vedere că PAS-ului nu-i ajung patru mandate pentru a putea modifica Legea de bază, liderul formațiunii a specificat: „O să găsim o soluție juridică și o să căutăm alte modalități. Oricum o să ajungem la ceea ce ne propunem. Am demonstrat că noi suntem insistenți și consecvenți, de aceea o să ajungem să demonstrăm că subiectul confiscării contează”.

Consolidarea autorităților locale de asemenea se află printre prioritățile noii guvernări care a promis să nu se conducă de „culoarea” politică a primarilor la împărțirea banilor, ci, dimpotrivă, să-i ajute pe conducătorii comunităților rurale, în primul rând, să scrie proiecte pentru a beneficia din plin de finanțările Uniuni Europene.

Deși a evitat cu fermitate să dea nume, liderul PAS consideră lucru firesc ca în viitorul executiv să intre persoane cu care atât el, cât și vicepreședintele PAS, Natalia Gavrilița, au fost respinși ca prim-miniștri de către foștii decidenți în Parlament, după ce guvernul Chicu a abandonat „nava” țării în plină pandemie. Mai mult, în partid există consensul de a coopta pe toată verticala puterii „oameni buni” din partidele proeuropene, societatea civilă, diasporă. Referindu-se la sine, Igor Grosu a afirmat că va rămâne în Parlament, nerespingând presupunerea moderatorului că îi va reveni conducerea acestui for.

Realitatea Live

01 Aug. 2021, 09:28
 // Categoria: Sport // Autor:  Mădălina Sorokovsky
01 Aug. 2021, 09:28 // Sport //  Mădălina Sorokovsky

Naționala de fotbal pe plajă a Moldovei scrie istorie! Echipa s-a calificat în premieră în finala Campionatului European, grupa B. Moldova a învins Cehia cu 5-2 în semifinalele turneului care se desfășoară la Chișinău și este organizat de Federația Moldovenească de Fotbal pe Arena multifuncțională construită anul trecut de FMF.

Marea finală va avea loc astăzi, 1 august, pe Arena din parcul La Izvor al capitalei, unde Moldova va întâlni Estonia, de la ora 18.30.

„Invităm toți suporterii la stadion să-i susținem pe jucătorii noștri. Intrarea este liberă”, informează reprezentanții FMF.

Totodată, finala va putea fi urmărită în direct, pe site-ul Federației Moldovenească de Fotbal.

„De altfel, site-ul FMF va transmite Live pe parcursul zile, de la ora 13.30 toate meciurile care se vor disputa la turneu pe 1 august”, se arată într-un comunicat.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate